pixabay / Pexels |
Όσο περισσότερο οι Παλαιστίνιοι πιστεύουν ότι η Ουάσιγκτον ανέχεται την πρωτοφανή καταστροφή της Γάζας και τη δολοφονία και τον τραυματισμό δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα η αντίσταση της Χαμάς κατά του Ισραήλ να επεκταθεί σε παγκόσμια τζιχάντ και να αυξήσει την τρομοκρατική απειλή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Dr. Emile Nakhleh - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Η απουσία μιας διευθέτησης της σύγκρουσης μέσω μιας λύσης δύο κρατών ή κάποιου άλλου δίκαιου και ισότιμου τρόπου θα εγκαινιάσει μια νέα γενιά Αράβων και Ισλαμιστών παγκόσμιων τζιχαντιστών; Έχουν εξετάσει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας τέτοιας τρομακτικής εξέλιξης; Δεν είναι τραγικό το γεγονός ότι, αφού ξόδεψαν πάνω από 20 χρόνια για την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα και του ISIS, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να συμβάλλουν ακούσια στη δημιουργία νέων στελεχών βίαιων τζιχαντιστών, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν καν γεννηθεί πριν από την 11η Σεπτεμβρίου;
Οι συχνές βιντεοσκοπημένες εκπομπές του Αμπού Ουμπάιντα, στρατιωτικού εκπροσώπου της Χαμάς, που περιγράφουν τις υποτιθέμενες επιτυχίες των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα αρχίζουν να μοιάζουν με ανακοινώσεις πρώην στρατιωτικών εκπροσώπων της Αλ Κάιντα και του ISIS, που σε ορισμένες περιπτώσεις περιλαμβάνουν κορανικές αναφορές σε σούρες και 'αγίες (κεφάλαια και στίχους), που αποκαλύφθηκαν κυρίως στον Προφήτη Μωάμεθ στη Μεδίνα (έναντι της Μέκκας). Στους προηγούμενους πολέμους στη Γάζα (2008-2021), η Χαμάς θεωρούσε το Ισραήλ ως τον κύριο αντίπαλό της, το λεγόμενο "κοντινό εχθρό".
Στο σημερινό πόλεμο, η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και άλλοι Παλαιστίνιοι μαχητές, όπως και οι Ουαχαμπίτες σαλαφιστές ριζοσπάστες στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έχουν αρχίσει να θεωρούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον άλλο εχθρό τους, τον λεγόμενο "απώτερο εχθρό". Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν διατύπωσε αυτή την άποψη στην τελευταία συνέντευξη Τύπου στις 26 Δεκεμβρίου.
Για πολλούς από αυτούς τους ριζοσπάστες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργαζόμενες με την στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, έχουν γίνει νόμιμος στόχος για βίαιη τζιχάντ. Καθώς αυτή η άποψη παγιώνεται εντός της Χαμάς και της παλαιστινιακής αντίστασης γενικότερα, για να μην αναφέρουμε ολόκληρο τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, οι τρομοκρατικές απειλές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών -στην περιοχή και στην πατρίδα- είναι πιθανό να αυξηθούν. Λόγω της επίμονης άρνησης της Ουάσιγκτον να υποστηρίξει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούν μόνιμη κατάπαυση του πυρός, η Ουάσιγκτον έχει χάσει την ελάχιστη αξιοπιστία που της είχε απομείνει ως "έντιμος διαμεσολαβητής" στη σύγκρουση στην Παλαιστίνη.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, οι πλειοψηφίες των Παλαιστινίων στη Γάζα - και ακόμη περισσότερο στη Δυτική Όχθη - βλέπουν τις ΗΠΑ λιγότερο ευνοϊκά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία χρόνια. Καθώς ριζοσπαστικοποιούνται και απογοητεύονται περισσότερο, η Χαμάς και άλλοι Παλαιστίνιοι μαχητές θα υιοθετούν όλο και περισσότερο την άποψη πως η Αμερική είναι ο εχθρός τους, και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένοι να διεξάγουν βίαιο τζιχάντ εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων και προσωπικού. Η Αλ Κάιντα θεωρεί εδώ και καιρό τις Ηνωμένες Πολιτείες ως "άπιστο" μακρινό εχθρό, και αν ο πόλεμος στη Γάζα συνεχιστεί με τη σημερινή του μορφή, η Χαμάς θα ακολουθήσει το παράδειγμα και θα ενταχθεί στην παγκόσμια τζιχάντ. Έτσι, ο μέχρι πρότινος θρησκευτικός εθνικιστικός αγώνας της Χαμάς στην Παλαιστίνη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια ισλαμική τζιχαντιστική ιδεολογία που θα μπορούσε να έχει απήχηση μεταξύ των αδικημένων, θυμωμένων και άνεργων μουσουλμανικών νέων σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δυτικών χωρών στις οποίες ζουν σημαντικές μουσουλμανικές κοινότητες.
Οι Παλαιστίνιοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ δημιούργησε την πρώτη παλαιστινιακή εκτόπιση, ή Νάκμπα, το 1948. Στον τρέχοντα πόλεμο στη Γάζα, η Χαμάς πιστεύει πως το Ισραήλ και ο εταίρος του, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργούν τη δεύτερη παλαιστινιακή Νάκμπα το 2023-2024.
Ο πιθανός ιδεολογικός μετασχηματισμός της Χαμάς
Όπως έγραψα πρόσφατα, ο πόλεμος της Χαμάς κατά του Ισραήλ όλα αυτά τα χρόνια εκφράστηκε κυρίως με τη μορφή αντίστασης - στρατιωτικής και πολιτικής - κατά της ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Όχθη και του ελέγχου της Γάζας. Μετά τη φρικτή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στις ισραηλινές κοινότητες στο νότιο Ισραήλ και τη μαζική ισραηλινή στρατιωτική απάντηση, η οποία υποστηρίχθηκε από την στρατιωτική, οικονομική και πολιτική υποστήριξη της Ουάσιγκτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναδειχθεί στη ρητορική της Χαμάς ως ο δεύτερος εχθρός.
Στο μυαλό τους, η βίαιη τζιχάντ εναντίον αυτού του νέου εχθρού είναι πλέον επιτρεπτή και νόμιμη. Η υιοθέτηση μιας τέτοιας θέσης θα σηματοδοτούσε ότι ορισμένοι στρατιωτικοί ηγέτες της Χαμάς θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από την κυρίαρχη ισλαμική ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που επικεντρώνεται στις τοπικές μουσουλμανικές κοινότητες προς τη ριζοσπαστική ρητορική του Σαγίντ Κουτμπ, του πιο ακραίου στοχαστή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, και από εκεί προς τον σαλαφιστικό τζιχαντισμό των Ουαχαμπίτες.
Ο Qutb, ο οποίος εκτελέστηκε από την Αίγυπτο στα μέσα της δεκαετίας του 1960, κήρυττε στο βιβλίο του "Σηματοδότες" (ma'alim fi al-Tariq) ότι οι εχθροί του Ισλάμ είναι οι μουσουλμάνοι ηγέτες που επιδεικνύουν μη ισλαμική συμπεριφορά και οι υποστηρικτές τους μεταξύ των ξένων άπιστων ηγετών, όπως το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους. Αποκάλεσε τους μουσουλμάνους ηγέτες "κοντινό εχθρό" και τους ξένους ηγέτες "μακρινό εχθρό". Προέτρεψε τους μουσουλμάνους να διεξάγουν το απαραίτητο τζιχάντ εναντίον και των δύο ομάδων ηγετών και των χωρών τους.
Ο Κουτμπ και οι επόμενοι ριζοσπάστες Παλαιστίνιοι ηγέτες πλησίασαν ιδεολογικά τους ριζοσπάστες Ουαχαμπίτες κληρικούς και ουλάμα στη Σαουδική Αραβία. Από κοινού άρχισαν να αρθρώνουν ένα κοινό ιδεολογικό μέτωπο παγκόσμιας τζιχάντ εναντίον όλων των απίστων και άπιστων στο εσωτερικό και διεθνώς, το οποίο έθεσε τις βάσεις για την 11η Σεπτεμβρίου. Αξίζει να θυμηθούμε πως ο Οσάμα μπιν Λάντεν συχνά επικαλούνταν την Παλαιστίνη στις ομιλίες και τα μηνύματά του, βάλλοντας κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Υπό την επιρροή των γραπτών του Qutb, κορυφαίοι τζιχαντιστές της Χαμάς, όπως ο Shaikh Ahmed Yassin, απομακρύνθηκαν από το αιγυπτιακό Ισλάμ Al-Azhar, το οποίο αντανακλάται στις τρεις κύριες σχολές νομολογίας του σουνιτικού Ισλάμ - τη σχολή Shafi'i, τη σχολή Maliki και τη σχολή Hanafi - προς τη σαουδαραβική ερμηνεία Wahhabi, η οποία ακολουθεί κυρίως τη σχολή νομολογίας Hanbali, την τέταρτη και πιο ριζοσπαστική σχολή του σουνιτικού Ισλάμ.
Σύμφωνα με την εκδοχή του Ισλάμ του Χανμπαλί, όπως διατυπώθηκε από τον Σαουδάραβα θρησκευτικό λόγιο Μοχάμεντ ιμπν Αμπντ αλ Ουαχάμπ τον 18ο αιώνα, η τζιχάντ θεωρείται έκτο δόγμα του Ισλάμ - οι άλλοι πέντε είναι οι παραδοσιακοί "πυλώνες" της θρησκείας: η Σαχάδα (ομολογία πίστης), η Σαλάτ (προσευχή), το Ζακάτ (ελεημοσύνη), η Σαουμ (νηστεία) και το Χατζ (προσκύνημα).
Από τις 114 Σούρες ολόκληρου του Κορανίου, οι 26 Σούρες, οι οποίες εστιάζουν σημαντικά στο τζιχάντ και τη μάχη, αποκαλύφθηκαν στον Προφήτη Μωάμεθ στη Μεδίνα, ενώ εκείνος βρισκόταν στη διαδικασία εγκαθίδρυσης του ισλαμικού κράτους και καταπολέμησης των μουσχρικούν (πολυθεϊστών, παγανιστών, ειδωλολατρών και άπιστων). Οι ριζοσπάστες τζιχαντιστές, συμπεριλαμβανομένων των οπαδών της Αλ Κάιντα και του ISIS, συχνά επικαλούνται "άγια" από τις Σούρες της Μεδίνας για να υπερασπιστούν τη διεξαγωγή βίαιου τζιχάντ εναντίον των θεωρούμενων εχθρών του Ισλάμ. Παραδείγματα αυτών των Σούρων είναι οι Σούρατ αλ-Μαϊντά, Σούρατ αλ-Μπακάρα, Σούρατ αλ-Νισά' και Σούρατ Μωάμεθ.
Για τη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους γενικότερα, η κυβέρνηση Μπάιντεν υπήρξε αναπόσπαστος εταίρος στον πόλεμο αντιποίνων του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Γάζα και στην έλλειψη λογικής, αναλογικότητας και ανθρωπιάς. Ο Λευκός Οίκος έχει υποστηρίξει ότι τα αραβικά καθεστώτα ως επί το πλείστον απεχθάνονται τη Χαμάς και την ισλαμική ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ως εκ τούτου ανέχονται ιδιαιτέρως τη συνεχιζόμενη καταστροφή της Γάζας από το Ισραήλ. Αυτή η συγκεχυμένη λογική, ωστόσο, εστιάζει κυρίως στα αραβικά αυταρχικά καθεστώτα και όχι στο κοινό τους. Η καταστροφή της Γάζας και ο ξεριζωμός σχεδόν δύο εκατομμυρίων ανθρώπων θα ενισχύσει, όχι θα αποδυναμώσει, την υποστήριξη του αραβικού κοινού προς τη Χαμάς ή μια διάδοχη ομάδα. Η Χαμάς δεν είναι απλώς μια ομάδα μαχητικών τζιχαντιστών που αποτελείται από 30.000 και πλέον μαχητές, αλλά μια ιδέα που τρέφεται από την άθλια παλαιστινιακή πραγματικότητα στο έδαφος.
Ο δρόμος προς τα εμπρός
Για να σπάσει το ενδεχόμενο νέας τρομοκρατίας, είναι καιρός ο πρόεδρος Μπάιντεν να συνειδητοποιήσει ότι η πρωτοφανής και απάνθρωπη καταστροφή της Γάζας δεν θα καταστρέψει τη Χαμάς ούτε θα επιστρέψει τους ομήρους με ασφάλεια. Θα πρέπει να τερματίσει τη συνενοχή του στον πόλεμο του Ισραήλ και να συνεργαστεί με τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες για να απομακρύνει τον Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς από τις ηγετικές τους θέσεις και να συνεργαστεί με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους για την εκλογή νέων ηγετών.
Εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν προτείνει μια σαφή πορεία για τη συμβίωση των δύο λαών, είτε στο πλαίσιο ενός παραδείγματος δύο κρατών είτε κάποιας άλλης νόμιμης πολιτικής διευθέτησης, η τρομοκρατική απειλή της Χαμάς κατά των Ηνωμένων Πολιτειών θα εκλείψει. Ο παλαιστινιακός λαός, όπως και άλλοι λαοί στην περιοχή, ενδιαφέρεται περισσότερο να ζήσει, να βάλει φαγητό στο τραπέζι και να μορφώσει τα παιδιά του. Μόλις οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι συμφωνήσουν να περάσουν από την καταστροφή της Γάζας σε μια πολιτική και οικονομική ανασυγκρότηση με διαπραγμάτευση, μόνο τότε θα τελειώσει η αργή διαδικασία που θα φέρει το τέλος της αιματηρής ιστορίας του Γιαχία Σινουάρ της Χαμάς και του Βενιαμίν Νετανιάχου του Ισραήλ - των νεότερων πολεμοκάπηλων της περιοχής.