Η γερμανική κυβέρνηση κλέβει τους αγρότες που τρέφουν τη χώρα

pixabay / dendoktoor
Μαζικές διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει καθώς το Βερολίνο συνεχίζει να συσσωρεύει μετρητά στην Ουκρανία αντί να στηρίζει τους δικούς του εργαζόμενους

Rachel Marsden - rachelmarsden.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι αγρότες και τα τρακτέρ τους άρχισαν να συγκεντρώνονται τη Δευτέρα εδώ στο Βερολίνο, καθώς και σε πόλεις σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, όπως το Αμβούργο, η Κολωνία και η Βρέμη. Το αποκορύφωμα, μια μαζική προγραμματισμένη διαμαρτυρία, που έχει οριστεί για τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

Ο στόχος; Να κάνει την κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς να υπαναχωρήσει από την απόφασή της να καταργήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται για τη γεωργία - ένας τομέας που ήδη αγωνίζεται με υψηλό ενεργειακό κόστος ως αποτέλεσμα της de facto πολιτικής της κυβέρνησης να πηδήξει τον εαυτό της και τους πολίτες της "για την Ουκρανία", διακόπτοντας τα φθηνά καύσιμα από τη Ρωσία επειδή την διέταξαν οι Βρυξέλλες. Και στη συνέχεια αποφασίζοντας ότι είναι εντάξει, επειδή το φυσικό αέριο δεν είναι αρκετά "πράσινο" ούτως ή άλλως. Ποιος ήξερε πως η γερμανική οικονομία δεν μπορούσε να λειτουργήσει μόνο με τον άνεμο και τον ήλιο; Όχι αυτή η κυβέρνηση, προφανώς.

Νιώθοντας την πίεση, η ομάδα Σολτς έχει ήδη δηλώσει ότι τώρα θα προχωρήσει αργά τις περικοπές στις επιδοτήσεις. Προφανώς δεν έχει δοκιμάσει ποτέ να αφαιρέσει ένα τσιρότο πραγματικά αργά. Οι αγρότες απάντησαν με μια δική τους αργή κύλιση - ακριβώς κάτω από την Autobahn και μέχρι την πύλη του Βρανδεμβούργου. Το άλλο θέμα είναι η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας για τα αγροτικά οχήματα, την οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει. Λοιπόν, τουλάχιστον οι αγρότες παίρνουν την αξία των χρημάτων τους αυτή την εβδομάδα, παίρνοντας τα τρακτέρ τους για μια βόλτα σε δρόμους που πιθανότατα δε θα έκαναν ποτέ τον κόπο, μόνο και μόνο για να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες.

Όλο αυτό το χάος είναι αποτέλεσμα του λάθους της ομάδας Scholz. Τι άλλο είναι καινούργιο; Αρκετά τυπική διαδικασία λειτουργίας για το δυτικό κατεστημένο: τα κάνουν θάλασσα, και μετά το κόστος του χάλι τους φορτώνεται στο μέσο άνθρωπο. Ο Scholz πήρε αθόρυβα 60 δισεκατομμύρια ευρώ (65 δισεκατομμύρια δολάρια) από ένα ταμείο ανάκαμψης του Covid και τα έβαλε σε ένα ταμείο για την πολύ ταλαιπωρημένη γερμανική βιομηχανία. Αλλά μόνο για τις "πράσινες" βιομηχανίες. Όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να φύγουν. Η οποία είναι και η αλαζονική στάση που διατυμπανίζουν ορισμένοι παράγοντες του κατεστημένου όταν πρόκειται για τις επιδοτήσεις του αγροτικού ντίζελ. Τέλος πάντων, ο Σολτς διατάχθηκε από τα δικαστήρια να βάλει πίσω τα υπεξαιρεθέντα μετρητά - για να μην κινδυνεύσει η κυβέρνηση με χρέος. Ουπς, πολύ αργά. Το Βερολίνο κατέληξε να μην έχει αποπληρώσει 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι, τότε η κυβέρνηση έπρεπε να βρει ποιον θα έπρεπε να πηδήξει σε μια προσπάθεια να βγάλει γρήγορα μετρητά. Προφανώς αυτοί που κυριολεκτικά τρέφουν τον γερμανικό λαό αναγνωρίστηκαν ως βιώσιμες αγελάδες μετρητών.

Η κυβέρνηση μπορεί τώρα να ακούει και να βλέπει τα κορναρίσματα των τρακτέρ και των μεγάλων φορτηγών από την Μπούντεσταγκ, που συγκεντρώνονται σε απόσταση αναπνοής από το επίκεντρο των διαδηλώσεων στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Αλλά ο Σολτς μιλάει αντ' αυτού για την ανάγκη τα ευρωπαϊκά έθνη να αντικατοπτρίσουν τη Γερμανία στην αφιέρωση περισσότερων χρημάτων στην Ουκρανία - σαν να μην συμβαίνει τίποτε άλλο στο εσωτερικό της χώρας του. Θα έλεγε κανείς ότι αν δεν φόρτωνε συνεχώς την Ουκρανία με μετρητά και όπλα, τότε τα ρωσικά τανκς θα έμπαιναν κατευθείαν στο Βερολίνο. Πραγματικά θα έπρεπε να ανησυχεί περισσότερο για τα γερμανικά τρακτέρ και φορτηγά που βρίσκονται ήδη σχεδόν ακριβώς κάτω από το παράθυρο του γραφείου του. Η Γερμανία ανέβασε στο διπλάσιο τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά. Συγκρίνετε το ποσό αυτό με τα 900 εκατομμύρια ευρώ που αναμένεται να τους εξοικονομήσουν οι ανακληθείσες φορολογικές ελαφρύνσεις για τους αγρότες.

Αν η ομάδα Σολτς ήταν τόσο αδιάφορη για το ανακάτεμα των χρημάτων κατά τη δημιουργία όλου αυτού του προβλήματος χρέους, θα φανταζόταν κανείς πως θα ήταν αρκετά εύκολο τουλάχιστον απλά να κρατήσει αυτά τα μετρητά για την Ουκρανία και να βγάλει τις γαλότσες από το λαιμό των αγροτών. Φαίνεται ότι οι Γερμανοί αγρότες ίσως χρειαστεί να μετακομίσουν στην Ουκρανία για να τύχουν δίκαιης μεταχείρισης από τη δική τους κυβέρνηση.

Η ομάδα Scholz αναγκάζει ένα από τα πιο παραγωγικά στοιχεία της γερμανικής κοινωνίας να πληρώσει βαρύ τίμημα για τα δικά της αμείλικτα λάθη. Το ακριβές κόστος ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ετησίως για ορισμένους αγρότες, οι οποίοι λένε ότι αποτελεί δυνητικά καταστροφική απώλεια για αυτούς. Αλλά το μήνυμα που διακινείται από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι πως οι αγρότες επιδοτούνται ήδη αρκετά. Θα έλεγε κανείς ότι απλά πλουτίζουν. Προφανώς, η πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο, όταν τα 10.000 ευρώ αντιπροσωπεύουν ένα σενάριο που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή.

Αντί να αναγνωρίσει τη ζημιά που προκαλεί, το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης χρησιμοποιεί τη δοκιμασμένη τακτική της προσπάθειας να μειώσει τη δυσχερή θέση των αγροτών, συγχέοντας τον αγώνα τους με την "ακροδεξιά", η οποία, υποτίθεται, ότι ήδη προσπαθεί να κολλήσει στον αγώνα. Όποιος διαφωνεί με την ατζέντα του δυτικού κατεστημένου φαίνεται να χαρακτηρίζεται "ακροδεξιός" αυτές τις μέρες. Είναι σαν να αποκαλείς κάποιον ρατσιστή - σαφώς μια κυνική προσπάθεια να κλείσει η συζήτηση και να περιθωριοποιηθούν ολόκληρα κινήματα. Ο μέσος Γερμανός όμως δεν φαίνεται να το χάφτει, αφού το 70% αυτών δηλώνει ότι θέλει να παραιτηθεί ο Σολτς πριν από τις επόμενες εκλογές τον Οκτώβριο του 2025, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Ο αντικαγκελάριος Robert Habeck κατηγόρησε ορισμένους από τους συμμετέχοντες στο κίνημα των αγροτών ότι τρέφουν "φαντασιώσεις πραξικοπήματος". Πρόκειται για τον ίδιο τύπο που φαντασιωνόταν πως η προσωπική μείωση του χρόνου του ντους θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στερώντας του τα ενεργειακά έσοδα.

Το κατεστημένο κάνει συνεχώς διαλέξεις για την ανάγκη ενότητας. Προφανώς αυτοί οι αξιωματούχοι δεν θα αναγνώριζαν την αυθεντική ενότητα ακόμη και αν κυριολεκτικά κυλούσε μέχρι την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Οι φορτηγατζήδες έχουν ήδη προσχωρήσει στον αγώνα των αγροτών. Υπάρχουν σχεδόν τόσοι μέσοι Γερμανοί που υποστηρίζουν τους αγρότες - 68%, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση της INSA/Bild - όσοι είναι και αυτοί που θέλουν να φύγει ο Scholz. 

Αυτό είναι πραγματική ενότητα. Δεξιά, αριστερά, κέντρο, και άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα που ενώνονται πίσω από δύο από τις μόνες ομάδες της κοινωνίας που έχουν αποδεδειγμένα την ικανότητα να κάνουν την κυβέρνηση να ιδρώσει. Και η απάντηση αυτής της κυβέρνησης είναι να προσπαθήσει να καλλιεργήσει ακόμη περισσότερο τον διχασμό, βαλκανοποιώντας την κοινωνία, εντοπίζοντας διάφορες φατρίες μεταξύ όσων είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση των πραγμάτων και προσπαθώντας να τις παίξει η μία εναντίον της άλλης, ώστε να διαλυθούν αντί να επικεντρωθούν στο πραγματικό πρόβλημα: την ίδια την κυβέρνηση. Ένας Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε μάλιστα πως οι μικροί αγρότες πρέπει να κατηγορήσουν τους μεγάλους αγρότες για τη δυσχερή τους θέση. Λες και το είδος της σκληρής κυβερνητικής δράσης που οδήγησε εξαρχής σε αυτό το χάλι δεν είναι επίσης απόλυτα υπεύθυνο για το φαινόμενο των γιγαντιαίων βιομηχανικών παικτών.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αγρότες είναι πλέον η ίδια η ενσάρκωση της ενότητας μεταξύ των Γερμανών. Αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο οι περισσότεροι Γερμανοί φαίνεται να συμφωνούν, αυτό είναι το πόσο πραγματικά χάλια είναι οι υπεύθυνοι. Φυσικά, η ομάδα Σολτς μπορεί να συνεχίσει να βάζει το κεφάλι της στην άμμο και να προσποιείται ότι είναι χρεοκοπημένη, ενώ φτυαρίζει μετρητά από την πόρτα στην Ουκρανία. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, ετοιμαστείτε για τον αναπόφευκτο απολογισμό την ώρα των εκλογών, όταν οι ψηφοφόροι αναζητήσουν μια εναλλακτική λύση στο κατεστημένο που ευθύνεται για το χάος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail