Ο κρυμμένος φόρος: Αποκρύπτει το Ισραήλ τους θανάτους των στρατιωτών;

Αντιμέτωπο με τον μακρύτερο και πιο θανατηφόρο πόλεμο που έχει διεξάγει μέχρι σήμερα εναντίον της παλαιστινιακής αντίστασης, το Ισραήλ δέχεται τώρα αυξανόμενες πιέσεις τόσο από το ιατρικό σώμα όσο και από τα μέσα ενημέρωσης να αποκαλύψει με διαφάνεια τις απώλειές του, πηγαίνοντας ενάντια στην κοινή πρακτική της απόκρυψης των απωλειών κατά τη διάρκεια του πολέμου.

William Van Wagenen - Thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

"Πόσοι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα;"

Αυτό είναι ένα επίμονο ερώτημα που θέτουν πολλοί καθώς η χερσαία εκστρατεία του ισραηλινού στρατού στον βομβαρδισμένο και πολιορκημένο θύλακα πλησιάζει στο δεύτερο μήνα της.

Εάν ο στρατός έχει σχετικά χαμηλές απώλειες, ενώ προκαλεί μαζικές απώλειες μεταξύ των Παλαιστινίων πολιτών, αυτό υποδηλώνει ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του σαφούς στόχου του να εξαλείψει τη Χαμάς, αλλά και των ανομολόγητων στόχων του: να κατακτήσει τη Γάζα, να καθαρίσει εθνοτικά τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της και να ανοικοδομήσει το μπλοκ των οικισμών Gush Katif.

Αν όμως ο στρατός κατοχής όντως υφίσταται τεράστιες απώλειες, αυτό υποδηλώνει πως η ισραηλινή στρατιωτική και πολιτική ηγεσία ίσως χρειαστεί σύντομα να τερματίσει πρόωρα τη γενοκτονική εκστρατεία της, επικαλούμενη ως πρόσχημα την υπερβολική εξωτερική πίεση του Λευκού Οίκου.

Μυστικότητα γύρω από τις ισραηλινές απώλειες

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε στις 17 Δεκεμβρίου ότι 121 στρατιώτες είχαν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησε η καθυστερημένη χερσαία εκστρατεία του στις 27 Οκτωβρίου, όταν άρματα μάχης και πεζικό άρχισαν να προωθούνται στις πόλεις και τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας.

Όμως ο προσδιορισμός του πραγματικού αριθμού των απωλειών των ισραηλινών στρατιωτών ήταν πάντα περιβόητα δύσκολος, καθώς ο στρατός του Ισραήλ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να συγκαλύψει τις απώλειες στις μάχες. Μια πρόσφατη μάχη μεταξύ της Χαμάς και της περίφημης ταξιαρχίας Γκολάνι του Ισραήλ αποτελεί παράδειγμα αυτής της μυστικότητας.

"Κατευθυνόμαστε στο πιο δύσκολο και βαθύ μέρος με μεγάλο αριθμό εχθρικών μαχητών", καυχήθηκε ο Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης Tomer Grinberg, διοικητής του 13ου τάγματος της ταξιαρχίας Golani, λίγο πριν ηγηθεί των στρατευμάτων του σε χερσαία επιχείρηση στη θρυλική συνοικία Shujaiyya (που σημαίνει εύστοχα "θαρραλέος") στη βόρεια Γάζα.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: "Σας υπόσχομαι μια ηχηρή νίκη".

Αλλά ο Γκρίνμπεργκ είναι πλέον νεκρός.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, ο Γκρίνμπεργκ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της 12ης Δεκεμβρίου, μαζί με άλλους εννέα στρατιώτες της Γκολάνι, σε ενέδρα μαχητών της Χαμάς.

Αφού τέσσερις από τους στρατιώτες της ταξιαρχίας τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών, άλλοι προσπάθησαν να τους σώσουν υπό τον φόβο μήπως παρασυρθούν σε μια σήραγγα. Η δεύτερη ομάδα χτυπήθηκε επίσης από εκρηκτικά, όπως και μια τρίτη ομάδα που επίσης προσπάθησε να απομακρύνει τους τραυματίες.

Μετά τη μάχη, η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε:

"Όσο περισσότερο μείνετε εκεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο λογαριασμός των θανάτων και των απωλειών σας και θα βγείτε από αυτόν κουβαλώντας την ουρά της απογοήτευσης και της απώλειας, Θεού θέλοντος".

Η αντίσταση ισχυρίζεται υψηλότερο αριθμό στρατιωτών

Όμως υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι ο αριθμός των στρατιωτών που σκοτώθηκαν μαζί με τον Γκρίνμπεργκ στη Σουτζαϊγιά είναι πολύ μεγαλύτερος από τους εννέα που ανακοίνωσε ο στρατός.

Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας και συνταξιούχος Ισραηλινός συνταγματάρχης Miri Eisin δήλωσε στο CNN πως η επίθεση της 12ης Δεκεμβρίου ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή επειδή τόσοι πολλοί από τους νεκρούς ήταν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί:

"Πονάμε σήμερα... Είναι πάντα δύσκολο όταν σκοτώνονται στρατιώτες, αλλά όταν πρόκειται για αυτό το επίπεδο διοίκησης, σε χτυπάει στο στομάχι. Πρόκειται για διοικητές που διοικούσαν εκατοντάδες στρατιώτες".

Αυτό οδήγησε έναν πρώην στρατιώτη των ΗΠΑ να ρωτήσει στο Χ αν το Ισραήλ αποκρύπτει τον πραγματικό αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην ενέδρα. "Πού είναι όλοι οι οπλίτες, οι δεκανείς και οι κατώτεροι στρατιώτες;"

Η Χαμάς, μέσω της ένοπλης πτέρυγας της, των Ταξιαρχιών Ezzedine al-Qassam, δίνει μια απάντηση.

Όσον αφορά τα γεγονότα της 12ης Δεκεμβρίου, οι Ταξιαρχίες Κασάμ ανέφεραν ότι σκότωσαν 11 στρατιώτες στη Shujaiyya, συμπεριλαμβανομένων μελών μιας ομάδας διάσωσης, σε μια προφανή αναφορά στους θανάτους που αναγνώρισε ο ισραηλινός στρατός.

Όμως, σύμφωνα με την Qassam, την ίδια ημέρα, οι μαχητές της σκότωσαν ή τραυμάτισαν επίσης 10 στρατιώτες ανατολικά της πόλης Khan Yunis, σκότωσαν ή τραυμάτισαν άλλους 20 στρατιώτες που είχαν οχυρωθεί μέσα σε ένα κτίριο στην περιοχή Sheikh Radwan της πόλης της Γάζας και σκότωσαν άλλους 15 στρατιώτες που τους επιτέθηκαν στην πρόχειρη βάση τους στην πισίνα Abu Rashid.

Λογοκρισία στον Τύπο και στα νοσοκομεία

Παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται πως είναι "η μόνη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή", το Τελ Αβίβ διατηρεί αυστηρό έλεγχο των πληροφοριών που σχετίζονται με τις στρατιωτικές απώλειες μέσω της χρήσης στρατιωτικής λογοκρισίας, ελέγχοντας τι μπορεί να δημοσιεύσει ο Τύπος σχετικά με θέματα εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών και των θανάτων στρατιωτών.

"Οι ανθρώπινες απώλειες που ανακοινώνονται από το κατεστημένο ασφαλείας είναι συνήθως δεσμευτικές για εκατοντάδες ιδρύματα μέσων ενημέρωσης, και αυτά επιτρέπεται να λειτουργούν ουσιαστικά σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα. Ο απολογισμός των νεκρών προέρχεται πάντα από μία πηγή και κανείς δεν τον αμφισβητεί", ανέφερε νωρίτερα φέτος ο Hassan Abdo, ανταποκριτής του The Cradle στην Παλαιστίνη.

Ο Abdo το αποδίδει αυτό στη διατήρηση της εικόνας του ανίκητου Ισραηλινού στρατιώτη "που δεν πέφτει θύμα ενός αδύναμου, πρωτόγονου αντιπάλου".

Αυτό είναι "ένας από τους κύριους πυλώνες του σιωνιστικού σχεδίου που βασίζεται στο τρίπτυχο της ασφάλειας, της μετανάστευσης και του εποικισμού", πρόσθεσε.

Όπως σημειώνει το "The Cradle", ακόμη και πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, οι Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν μια περίεργη τάση να πεθαίνουν σε "ατυχήματα" κατά τη διάρκεια περιόδων αυξημένων συγκρούσεων με την παλαιστινιακή αντίσταση, μεταξύ άλλων σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, αεροπορικά δυστυχήματα, αυτοκτονίες, διαρροές αερίου, ακόμη και πτώσεις από μπαλκόνια.

Αλλά αυτή η ανίκητη εικόνα καταρρακώθηκε με την επιχείρηση "Κατακλυσμός του Αλ Άκσα", όταν η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης ξέσπασαν από τη Λωρίδα της Γάζας για να επιτεθούν στις ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις και τους οικισμούς (κιμπούτζιμ) που επιβάλλουν τη βάναυση 17χρονη πολιορκία του μικροσκοπικού και φτωχού θύλακα.

Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας του Αλ Άκσα, η Χαμάς σκότωσε 41 στρατιώτες μόνο από το τάγμα Γκολάνι του Γκρίνμπεργκ, σε μεγάλες μάχες στις στρατιωτικές βάσεις Ρεΐμ και Ναχάλ Οζ.

Εκτιμήσεις της Χεζμπολάχ και ερωτήματα εκ των έσω

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς διέπραξε σφαγή στο μουσικό φεστιβάλ Nova, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη βάση Re'im, αλλά και εκεί έλαβε χώρα μια μεγάλη μάχη. Στο Nova σκοτώθηκαν 58 Ισραηλινοί αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και από επίλεκτες μάχιμες αντιτρομοκρατικές μονάδες της συνοριακής αστυνομίας, γνωστές ως Yamam, οι οποίες ήταν οι πρώτες που ανταποκρίθηκαν στην επίθεση.

Σύμφωνα με έρευνα της ισραηλινής αστυνομίας σχετικά με τα γεγονότα στη Νόβα, αν δεν υπήρχε σημαντική ανάπτυξη της αστυνομίας στο Γιαντ Μορντεχάι, περίπου 30 χιλιόμετρα βορειότερα, "οι τρομοκράτες θα είχαν πάρει το δρόμο για το ... Τελ Αβίβ σε 40 λεπτά".

Επομένως, καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη του κράτους κατοχής να αποκρύψει το μέγεθος των απωλειών του, τόσο στη μάχη κατά της παλαιστινιακής αντίστασης στη Γάζα όσο και στο βορρά στη μάχη με τη Χεζμπολάχ, για να αποκαταστήσει και να διατηρήσει το μύθο μιας συντριπτικά ισχυρής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Ανεπίσημα στοιχεία και εκτιμήσεις από τη Χεζμπολάχ υποδηλώνουν πως ο επίσημος απολογισμός των 115 Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις μάχες στη Γάζα και κοντά στα λιβανέζικα σύνορα μετά την 7η Οκτωβρίου είναι πιθανότατα πολύ χαμηλότερος από τον πραγματικό αριθμό. Οι αναφορές από διάφορες πηγές δείχνουν σημαντική απόκλιση, με περιπτώσεις μαζικών απωλειών που δεν αναγνωρίζονται επισήμως.

Το λιβανέζικο κίνημα αντίστασης εκτιμά ότι οι επιθέσεις του σε οικισμούς και στρατιωτικές βάσεις στη βόρεια κατεχόμενη Παλαιστίνη έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 35 ισραηλινούς στρατιώτες και έχουν τραυματίσει 172.

Μετά την πρώτη μόλις εβδομάδα των μαχών στη Γάζα, ο αριθμός των νεκρών, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός από τις μάχες εκεί, είχε φτάσει τους 19. Μεταξύ αυτών ήταν εννέα στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε μία μόνο επίθεση. Η Χαμάς έπληξε με αντιαρματικό πύραυλο το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού "Namer" που μετέφερε τους στρατιώτες στη μάχη.

Επτά από τους νεκρούς στρατιώτες ήταν 20 ετών ή νεότεροι, γεγονός που φαίνεται να επιβεβαιώνει την αντίληψη πως το Ισραήλ στέλνει άπειρους μαχητές στη μάχη εναντίον των σκληροτράχηλων μαχητών της Χαμάς που έχουν κίνητρο έναν σκοπό, την αντίσταση στην κατοχή, στον οποίο πιστεύουν ακράδαντα.

Αλλά η μονάδα του εκπροσώπου του στρατού κατοχής έμαθε γρήγορα να μην ανακοινώνει μαζικές δολοφονίες στρατιωτών αυτού του είδους.

Ο Baruch Rosenblum, ένας Ισραηλινός ραβίνος, θυμήθηκε μια ιστορία από έναν ανώτερο αξιωματικό του στρατού από τη δεύτερη εβδομάδα της χερσαίας εκστρατείας στη Γάζα. Ο αξιωματικός εξήγησε ότι οι περισσότερες μάχες γίνονται τη νύχτα και πως σε μία μόνο επιχείρηση η Χαμάς είχε σκοτώσει 36 στρατιώτες.

Ο ραβίνος εξήγησε ότι η Χαμάς είχε επιτεθεί σε μια αυτοκινητοπομπή τριών τεθωρακισμένων οχημάτων Namer, το καθένα από τα οποία μετέφερε 12 στρατιώτες, και τα πυρπόλησε. Η διοίκηση του στρατού παρακολουθούσε μέσω drone σε ζωντανή μετάδοση, καθώς οι στρατιώτες εγκατέλειπαν τα οχήματα και η Χαμάς τους εξόντωσε όλους με αντιαρματικά όπλα.

Ο ανώτερος αξιωματικός επέλεξε να μην αποκαλύψει το όνομά του στον ραβίνο "για να αποφύγει τη σύλληψη για αποκάλυψη κρατικών μυστικών" και το περιστατικό δεν ανακοινώθηκε ποτέ από τον στρατό ούτε αναφέρθηκε στον ισραηλινό Τύπο.

Στις 18 Νοεμβρίου, την τρίτη εβδομάδα της χερσαίας επιχείρησης, ο David Oren Baruch, διευθυντής του στρατιωτικού νεκροταφείου του Όρους Herzl, παρέθεσε ένα άλλο ανέκδοτο που υποδηλώνει έναν αριθμό νεκρών στρατιωτών πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που ήταν δημοσίως γνωστός.

Αποκάλυψε πως "Διανύουμε τώρα μια περίοδο όπου κάθε ώρα γίνεται μια κηδεία, κάθε μιάμιση ώρα μια κηδεία".

"Μου ζητήθηκε να ανοίξω έναν μεγάλο αριθμό τάφων. Μόνο στο νεκροταφείο Mount Herzl θάψαμε 50 στρατιώτες μέσα σε 48 ώρες", εξήγησε περαιτέρω ο Baruch.

Στρατιωτικός έλεγχος της αφήγησης

Η απροθυμία του ισραηλινού στρατού να αποκαλύψει τον αριθμό των τραυματιών στρατιωτών ενισχύει περαιτέρω τις υποψίες για υποδηλώσεις.

Σε αντίθεση με προηγούμενους πολέμους, ο ισραηλινός στρατός είχε αρνηθεί να κάνει οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με τον αριθμό των τραυματιών στη Γάζα. Αυτό τελικά άλλαξε στις 10 Δεκεμβρίου, λίγο πριν η Haaretz προγραμματίσει να δημοσιεύσει την έκθεσή της σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων των στρατιωτών που βασίστηκε αντί για νοσοκομειακές πηγές.

Η Haaretz σημείωσε "ένα σημαντικό και ανεξήγητο κενό μεταξύ των στοιχείων που ανέφερε ο στρατός και αυτών που προέρχονται από τα νοσοκομεία". Τα νοσοκομειακά στοιχεία που έλαβε το μέσο έδειξαν πως ο αριθμός των τραυματισμένων στρατιωτών ήταν "διπλάσιος από τους αριθμούς του στρατού".

Η ισραηλινή εφημερίδα υπογράμμισε επίσης τον αυστηρό έλεγχο που ασκεί ο στρατός στα στοιχεία που αναφέρουν τα ίδια τα νοσοκομεία, εξηγώντας ότι τα μέλη της μονάδας του εκπροσώπου του στρατού "βρίσκονται στα νοσοκομεία όλο το εικοσιτετράωρο. Κάθε δελτίο τύπου σχετικά με τραυματισμένους στρατιώτες και οι απαντήσεις σε ερωτήματα των μέσων ενημέρωσης πρέπει να λαμβάνουν την έγκρισή τους".

Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth ανέφερε ομοίως στις 9 Δεκεμβρίου ότι, "Κάθε μέρα, περίπου 60 νέοι τραυματίες παραλαμβάνονται μόνο από το τμήμα αποκατάστασης" και πως "ο αθροιστικός αριθμός από τις 7 Οκτωβρίου είναι αστρονομικός: Περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες, αστυνομικοί και άλλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναγνωριστεί επίσημα ως ανάπηροι".

"Δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ κάτι παρόμοιο με αυτό", εξήγησε η Limor Luria, επικεφαλής του τμήματος αποκατάστασης στο Υπουργείο Άμυνας.

"Περισσότερο από το 58% των τραυματιών που παραλαμβάνουμε έχουν σοβαρά τραύματα στα χέρια και τα πόδια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούν ακρωτηριασμό. Περίπου το 12 τοις εκατό είναι εσωτερικά τραύματα - σπλήνας, νεφρά, σχισίματα εσωτερικών οργάνων. Υπάρχουν επίσης τραυματισμοί στο κεφάλι και στα μάτια".

Εκτός από τις χιλιάδες φρικτές σωματικές βλάβες, το Ισραήλ αντιμετωπίζει επίσης "ένα τσουνάμι τραυμάτων", προσθέτει η εφημερίδα. "Κάθισα με ένα μαχητή που δέχτηκε τρεις σφαίρες. Ένα σωματικά διαλυμένο άτομο, με πολύ σοβαρό τραυματισμό", πρόσθεσε ο Luria, "αλλά ο κύριος αγώνας του είναι με τα αξιοθέατα που είδε".

Ένας τραυματισμένος στρατιώτης, ο Ελίσα Μαντάν, διηγήθηκε στο πλήθος πώς οι συνάδελφοί του σκοτώθηκαν μπροστά στα μάτια του. "Επέστρεψα από τους νεκρούς μόνος μου. Όλη η ομάδα μου πέθανε και εγώ ήμουν στα πρόθυρα του θανάτου. Επέζησα χάρη στις προσευχές σας", είπε ο Madan καθισμένος στο αναπηρικό του καροτσάκι.

'Όλος ο πόλεμος βασίζεται στην εξαπάτηση' - Sun Tzu

Από τις 7 Οκτωβρίου, η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία έχει αναφέρει ψεύδη για σχεδόν κάθε πτυχή των γεγονότων εκείνης της ημέρας και του πολέμου που ακολούθησε.

Είπαν ψέματα για τον αποκεφαλισμό μωρών από τη Χαμάς, συγκάλυψαν την καύση ζωντανών δικών τους στρατιωτών και αμάχων με πυρά ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων Απάτσι, και συνεχίζουν να λένε ψέματα προσποιούμενοι ότι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των Παλαιστινίων αμάχων, τους οποίους βομβαρδίζουν ανελέητα εδώ και μήνες με το παραμικρό πρόσχημα ότι στοχεύουν μαχητές και υποδομές της Χαμάς.

Ως αποτέλεσμα, ενώ είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη μάχη εναντίον της παλαιστινιακής αντίστασης, υπάρχει αρκετός λόγος να αμφισβητήσουμε την αλήθεια των πληροφοριών που παρέχονται από τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ στρατό κατοχής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail