Οι ΗΠΑ στριμώχνονται στη γωνία στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο Τζο Μπάιντεν, μέσα στη διανοητική του σύγχυση, πρέπει να νομίζει ότι είναι ο Τζον Μακέιν μετενσαρκωμένος. Στοιχηματίζω πως σιγοτραγουδάει: "Βομβαρδίστε, βομβαρδίστε, βομβαρδίστε, βομβαρδίστε, βομβαρδίστε, βομβαρδίστε το Ιράν". Ξέρετε πώς είναι, οι Ιρανοί, οι Υεμενίτες, όλοι μοιάζουν μεταξύ τους. Ενώ οι βόμβες προκαλούν κάποιες ζημιές στην Υεμένη, η Υεμένη το έχει ξαναδεί και δεν έχει πτοηθεί. Στην πραγματικότητα, οι βομβαρδισμοί φαίνεται να ενισχύουν την αποφασιστικότητα της Υεμένης να συνεχίσει τον αποκλεισμό της Ερυθράς Θάλασσας.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αρκετές βόμβες για να αναγκάσουν την Υεμένη να παραδοθεί. Γιατί; Η δύναμη ρουκετών και πυραύλων της Υεμένης είναι κινητή. Μπορούν να μετακινήσουν δεκάδες πυραύλους ταυτόχρονα προς διαφορετικές κατευθύνσεις, γεγονός που αναγκάζει στη συνέχεια τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την ισχυρή ISR, να βρουν τις βελόνες στα άχυρα που είναι η Υεμένη. Οι ΗΠΑ μπορούν να σκοτώσουν και να καταστρέψουν κάποιους, αλλά όχι όλους.

Αλλά αυτό δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει την παρουσία του στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης. Ο φίλος μου, Stephen Bryen, έχει γράψει το σύνηθες εξαιρετικό άρθρο του που περιγράφει λεπτομερώς το πρόβλημα:

Η πρώτη απάντηση σχετίζεται με τον αριθμό των πυραύλων που βρίσκονται πάνω σε ένα πλοίο. Τα αμερικανικά πλοία βασίζονται σε πυραύλους SM-2, μέρος του συστήματος AEGIS. Ένας εμπειρογνώμονας εκτιμά τον αριθμό των διαθέσιμων πυραύλων ως εξής:

"Τα αντιτορπιλικά [AEGIS] διαθέτουν συμπλήρωμα 96 κυψελών VLS, ενώ τα καταδρομικά [κλάσης Ticonderoga] διαθέτουν 122. ... Ωστόσο, πρέπει να τοποθετήσουν ένα μείγμα οπλισμού σε αυτές τις κυψέλες, ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες για αεράμυνα. Αυτό περιλαμβάνει:

ESSM (τετραπλάσιος εξοπλισμός σε ένα μόνο κελί).

Αντιβαλλιστικός πύραυλος SM-3

Η ακριβής αναλογία αυτών των όπλων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποστολή και τις πιθανές απειλές που αντιμετωπίζονται. Ωστόσο, τουλάχιστον 200 ESSM και άλλα 100 περίπου SM-2 ή SM-6 φαίνεται να είναι μια δίκαιη εκτίμηση. Ίσως και λίγο περισσότερο".

Εν ολίγοις, κάθε ένα από τα AEGIS διαθέτει περίπου 100 πυραύλους.

Το βρετανικό σύστημα αεράμυνας Sea Viper είναι το κύριο αμυντικό σύστημα στο οποίο βασίστηκε το HMS Diamond για να βάλλει κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων των Χούτι. "Τα αντιτορπιλικά τύπου 45, γνωστά και ως αντιτορπιλικά κλάσης Daring, είναι ειδικά σχεδιασμένα γύρω από το σύστημα αεράμυνας Sea Viper (PAAMS). Κάθε αντιτορπιλικό Type 45 είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα κάθετης εκτόξευσης A50 Sylver 48 κυψελών. Το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί ένα μείγμα έως και 48 πυραύλων Aster 15 και Aster 30".

Ούτε τα αμερικανικά ούτε τα βρετανικά πλοία μπορούν να επανεξοπλιστούν στη θάλασσα, οπότε έχουν περιορισμένη δυνατότητα να "παραμείνουν στη μάχη" αν αυτή συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ορίστε λοιπόν. Η Υεμένη μπορεί να εκτοξεύσει εκατό μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στα αμερικανικά πλοία και τα συνοδευτικά αντιτορπιλικά θα εξαντλήσουν τα αποθέματα των πυραύλων αεράμυνας. Στη δεκαετία του 1970 το αμερικανικό ναυτικό διέθετε τέντερ πλοίων που μπορούσαν να τραβήξουν δίπλα σε ένα αντιτορπιλικό και να το ανεφοδιάσουν. Όχι σήμερα. Τα συστήματα κάθετης εκτόξευσης πρέπει να επαναφορτίζονται σε λιμάνι. Αυτό σημαίνει ότι τα αντιτορπιλικά θα πρέπει να πλεύσουν στο Ντουμπάι, πράγμα που σημαίνει πως το αμερικανικό αεροπλανοφόρο που συνοδεύουν θα πρέπει να ακολουθήσει, επειδή βασίζεται σε αυτά για την προστασία από βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ. 

Εδώ είναι η ουσία, αν πρόκειται να εμπλακείτε σε μια οπλομαχία, καλύτερα να έχετε αρκετά πυρομαχικά για να την τελειώσετε. Μόνο που δε μιλάμε για ένα εκατομμύριο σφαίρες για πιστόλι 9 mm. Οι πύραυλοι που χρησιμοποιεί το σύστημα Aegis είναι πολύ ακριβοί. Εδώ είναι η άποψη του Stephen:

Κάποιος πρέπει να προσθέσει ότι η χρήση της πυραυλικής άμυνας είναι πολύ ακριβή. Κάθε πύραυλος SM-2 κοστίζει 2,1 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας. Το Sea Viper, το οποίο μπορεί να είναι είτε Aster 15 είτε Aster 30 κοστίζει είτε 1 έως 2 εκατομμύρια λίρες τη φορά (1,25 έως 2,5 εκατομμύρια δολάρια). Ούτε λαμβάνεται υπόψη η πρόκληση της αντικατάστασης αυτών των πυραύλων, όταν εξαντληθούν. Αυτό όχι μόνο θα είναι πιο ακριβό, αλλά θα μπορούσε να απαιτήσει χρόνια παραγωγής.

Η Υεμένη δείχνει πώς ένας λεγόμενος στρατός τρίτης κατηγορίας μπορεί να χρεοκοπήσει αποτελεσματικά τη ναυτική ισχύ μιας "υπερδύναμης". Οι νεοσυντηρητικοί που προτρέπουν τον Μπάιντεν να επιτεθεί στο Ιράν προκαλούνται από μαθηματικά. Το Ιράν διαθέτει περισσότερους πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες από την Υεμένη. Αν η μικρή Υεμένη το κάνει αυτό στις ΗΠΑ, φανταστείτε τον όλεθρο που μπορεί να προκαλέσει το Ιράν.

Η Ουάσιγκτον είναι σαν τον εκφυλισμένο τζογαδόρο που παίζει ένα χαμένο παιχνίδι μπλακτζάκ. Αντί να αποδεχτεί τις απώλειές του, ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να έχει σκοπό να εντείνει τις προσπάθειές του και να καταστρέψει τη φήμη του αμερικανικού ναυτικού ως την πιο ισχυρή δύναμη στον Κόσμο. Υποψιάζομαι ότι οι Ρώσοι και οι Κινέζοι απολαμβάνουν μερικούς γεμάτους κουβάδες βουτυρωμένου ποπ κορν καθώς παρακολουθούν αυτό το θέαμα εθνικής αυτοκτονίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail