Επιδημία πείνας από οβίδες στα ουκρανικά μέτωπα

Freepen.gr - Ο ενθουσιασμός των εταίρων του Κιέβου στη Δύση για τη συνέχιση του πολέμου φαίνεται να έχει μειωθεί σημαντικά. Μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση, η οποία έδειξε την πλήρη αδυναμία του ουκρανικού στρατού να αντισταθεί στη Ρωσία, η Δύση βρέθηκε μπροστά σε μια επιλογή. Όλο και περισσότεροι ηγέτες και οι αντίστοιχοι πληθυσμοί τους δε θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο, ο οποίος απαιτεί μεγάλη αύξηση της χρηματοδότησης για μια ανίκανη Ουκρανία, και στη χειρότερη περίπτωση, άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αναφέρει το southfront.press.

Όλο και περισσότερες απαισιόδοξες αναφορές δημοσιεύονται ακόμη και από τα ΜΜΕ. Ξεχειλίζουν λεπτομέρειες για τα προβλήματα του ουκρανικού στρατού, από την έλλειψη οβίδων και τη διαφθορά μέχρι την έλλειψη νεοσύλλεκτων και το χαμηλό ηθικό των στρατευμένων που έχουν κινητοποιηθεί.

Για παράδειγμα, τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα The Wall Street Journal έκαναν πρόσφατα θραύση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ρωσικό πυροβολικό εκτοξεύει πλέον μέχρι και 10.000 βλήματα την ημέρα, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μπορούν να σπαταλήσουν μόνο μέχρι 2.000, δηλαδή 5 φορές λιγότερα.

Η κατάσταση στο μέτωπο έχει αλλάξει δραματικά σε σχέση με το καλοκαίρι του 2023, όταν, αντίθετα, ο ρωσικός στρατός αντιμετώπιζε τις δικές του ελλείψεις σε οβίδες. Το δυναμικό πυροβολικού του ουκρανικού στρατού φέρεται να έχει μειωθεί κατά 3,5 φορές τους τελευταίους 6 μήνες.

Δεν υπάρχει μαζική παραγωγή πυρομαχικών στην Ουκρανία. Το μοναδικό εργοστάσιο πυρομαχικών στο Λουχάνσκ χάθηκε μετά την έναρξη του πολέμου του Κιέβου κατά του πληθυσμού του Ντονμπάς. Από τότε το Κίεβο δεν έχει καταφέρει να οργανώσει την κατασκευή ούτε μεγάλων επιχειρήσεων κατασκευής φυσιγγίων ούτε οβίδων.

Τόσο τα ξένα όσο και τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης κλαίνε τώρα για την πείνα των οβίδων στον ουκρανικό στρατό.

Στις συνεντεύξεις τους, οι Ουκρανοί διοικητές παραπονιούνται ότι λόγω της έλλειψης βλημάτων πυροβολικού, αναγκάζονται να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο μη επανδρωμένα αεροσκάφη οπλισμένα με εκρηκτικά. Ωστόσο, παραδέχονται πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το πυροβολικό. Δεν μπορούν να πετάξουν τόσο μακριά ή τόσο γρήγορα και δεν μπορούν να μεταφέρουν τόσα εκρηκτικά όσα το πυροβολικό για να πλήξουν τους ίδιους μεγάλους στόχους.

Επιπλέον, δεν υπάρχει ακόμη μαζική παραγωγή των απαραίτητων UAV στην Ουκρανία και ο ρωσικός στρατός είναι ποιοτικά και ποσοτικά ανώτερος από την ουκρανική πλευρά τόσο στην παραγωγή όσο και στη χρήση τους στη μάχη.

Με τη σειρά του, ο ρωσικός στρατός δεν παραδέχεται μαζική έλλειψη βλημάτων στον ουκρανικό στρατό. Οι Ουκρανοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μαζικά τα πυρομαχικά του ΝΑΤΟ και τα απομεινάρια των σοβιετικών αποθεμάτων, ενώ αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα προς διάφορες κατευθύνσεις. Πράγματι, ο στρατός του Κιέβου αντιμετωπίζει συστηματικά προβλήματα που μειώνουν τη μαχητική του ικανότητα, αλλά η συνεχιζόμενη μεγάλη εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης που προωθείται από τα ελεγχόμενα MSM [συστημικά ΜΜΕ] αποσκοπεί κυρίως στο να ενθαρρύνει τις αμφισβητούσες ελίτ στις χώρες του ΝΑΤΟ να συνεχίσουν τον πόλεμο παρά να παραδεχτούν την ουκρανική ήττα. Οι πολυάριθμες αναφορές μπορεί επίσης να αποσκοπούν στην παραπλάνηση της ρωσικής ηγεσίας και να επηρεάσουν τον σχεδιασμό των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail