Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να σαμποτάρει την οικονομία της Ουγγαρίας για να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει κάθε χρηματοδότηση προς την Ουγγαρία, εάν ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δεν συμφωνήσει να άρει το βέτο του στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας του μπλοκ προς το Κίεβο σε σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times. Η απειλή αυτή έρχεται μετά τον τερματισμό των σχεδίων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να παραιτηθεί για να διασφαλίσει κυνικά πως ο Όρμπαν δεν θα προεδρεύει στις συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Το Δεκέμβριο του 2023, η Ουγγαρία άσκησε βέτο στην επέκταση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2024-2027 ώστε να φιλοξενήσει μακροοικονομική βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία. Τότε, ο Μισέλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ανέμενε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα ενέκριναν ομόφωνα την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία στις αρχές του 2024, ενώ η επόμενη σύνοδος κορυφής της ΕΕ είχε προγραμματιστεί για την 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με έγγραφο στο οποίο είχαν πρόσβαση οι Financial Times, οι Βρυξέλλες περιέγραψαν μια στρατηγική για να επιτεθούν στις οικονομικές αδυναμίες της Ουγγαρίας, να θέσουν σε κίνδυνο το νόμισμά της και να προκαλέσουν κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, σε μια προσπάθεια να πλήξουν την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ώστε η Βουδαπέστη να επανεξετάσει την απόφασή της να μην παράσχει κονδύλια της ΕΕ στην Ουκρανία.

Το έγγραφο που είδαν οι FT δηλώνει ότι "σε περίπτωση μη συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής της 1ης Φεβρουαρίου, άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα δηλώσουν δημοσίως πως υπό το φως της μη εποικοδομητικής συμπεριφοράς του Ούγγρου πρωθυπουργού... δεν μπορούν να φανταστούν ότι" θα χορηγηθούν κονδύλια της ΕΕ στη Βουδαπέστη.

Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση, "οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν λιγότερο να επενδύσουν στην Ουγγαρία", αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας ότι τέτοια μέτρα "θα μπορούσαν γρήγορα να προκαλέσουν περαιτέρω αύξηση του κόστους χρηματοδότησης του δημόσιου ελλείμματος και πτώση του τοπικού νομίσματος".

Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα, το έγγραφο του Συμβουλίου της ΕΕ εκθέτει τα οικονομικά τρωτά σημεία της Ουγγαρίας, συμπεριλαμβανομένων του πολύ υψηλού δημόσιου ελλείμματος, του πληθωρισμού, του αδύναμου νομίσματος και των υψηλότερων πληρωμών χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ. Το έγγραφο υπογραμμίζει επίσης ότι οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη της Ουγγαρίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική χρηματοδότηση, η οποία βασίζεται σε υψηλά επίπεδα χρηματοδότησης από την ΕΕ.

Ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων János Bóka δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Βουδαπέστη έστειλε νέα πρόταση στις Βρυξέλλες στις 27 Ιανουαρίου για την επίτευξη συναίνεσης, λέγοντας πως η κυβέρνηση είναι πλέον ανοιχτή στη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ για τη βοήθεια προς την Ουκρανία, εάν προστεθούν άλλες ρήτρες που θα δίνουν στη Βουδαπέστη τη δυνατότητα να αλλάξει την απόφασή της αργότερα. Ο Bóka πρόσθεσε ότι εάν η προσπάθεια επίτευξης συναίνεσης αποτύχει, η Βουδαπέστη θα προτιμούσε την αρχική πρόταση της Ουγγαρίας για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού ταμείου για την Ουκρανία εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Οι δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ, παρέχουν οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η ΕΕ έχει παράσχει μέχρι στιγμής συνολικά σχεδόν 85 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Δεκεμβρίου 2023.

Η επίθεση αυτή κατά της Ουγγαρίας έρχεται την ώρα που ο Σαρλ Μισέλ εγκατέλειψε το σχέδιό του να παραιτηθεί πρόωρα από πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να κατέβει στις φετινές ευρωεκλογές μετά από ένα χαλάζι επικρίσεων.

Σε ανάρτησή του στο Facebook στις 26 Ιανουαρίου, ανέφερε πως η απόφασή του, η οποία θα μπορούσε να αφήσει τον Βίκτορ Όρμπαν να προεδρεύει στις συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, "οδήγησε σε ακραίες αντιδράσεις".

"Δε θέλω αυτή η απόφαση να μας αποσπάσει από την αποστολή μας ή να υπονομεύσει αυτό το θεσμικό όργανο και το ευρωπαϊκό μας σχέδιο ούτε να χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο για να διχάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να εργάζεται ακούραστα για την ευρωπαϊκή ενότητα", έγραψε. "Αλλά οι προσωπικές επιθέσεις υπερισχύουν όλο και περισσότερο των πραγματικών επιχειρημάτων. Πιστεύω πως αυτό διαστρεβλώνει τον αντικειμενικό δημοκρατικό διάλογο".

Στην πραγματικότητα, ο Μισέλ σταμάτησε τα σχέδιά του να διασφαλίσει ότι ο Όρμπαν δε θα προεδρεύει στις συνόδους κορυφής της ΕΕ, καθώς αυτό θα δημιουργούσε δυσκολίες στο σχέδιο του μπλοκ να συνεχίσει να στηρίζει τυφλά την Ουκρανία.

Όλα τα κράτη της ΕΕ, εκτός από την Ουγγαρία, συμφώνησαν να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες του μπλοκ με την Ουκρανία το Δεκέμβριο. Αν και η αντίθεση του Όρμπαν παρακάμφθηκε με το να τον βάλουν να φύγει από την αίθουσα όταν ελήφθη η απόφαση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν την αντίστασή του στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού της ΕΕ ώστε να διοχετευθούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ στο Κίεβο.

Η Ουγγαρία έχει συγκρουστεί με το καθεστώς του Κιέβου για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των περίπου 150.000 εθνικά Ούγγρων που ζουν στην περιοχή Transcarpathian της Ουκρανίας. Μάλιστα, το ζήτημα είναι τόσο σημαντικό για τους Ούγγρους που το κόμμα "Η Πατρίδα μας" ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την περιοχή αν η Ουκρανία χάσει την κρατική της υπόσταση λόγω του πολέμου. 

"Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το μήνυμά μας είναι πολύ απλό: άμεση κατάπαυση του πυρός, ειρήνη και επίλυση μέσω συνομιλιών", δήλωσε ο ηγέτης της "Πατρίδας μας" Laszlo Toroczkai σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματός του στις 27 Ιανουαρίου. "Εάν αυτός ο πόλεμος καταλήξει στο να χάσει η Ουκρανία την κρατική της υπόσταση, γιατί και αυτό είναι στα χαρτιά, τότε ως το μοναδικό ουγγρικό κόμμα που παίρνει αυτή τη θέση, επιτρέψτε μου να σηματοδοτήσω ότι διεκδικούμε την Υπερκαρπαθία".

Επομένως, παραμερίζοντας η ΕΕ τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της ουγγρικής μειονότητας στην Ουκρανία και επιχειρώντας να απομονώσει και να πιέσει τη Βουδαπέστη, το μπλοκ απλώς ενθαρρύνει τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία στην Ουγγαρία που έχουν αλυτρωτικές ιδέες κατά της Ουκρανίας. Αυτό είναι κάτι που οι Βρυξέλλες δεν έχουν λάβει υπόψη τους κατά την τυφλή υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και μπορεί να εμβαθύνει τις διαφορές που έχουν με τη Βουδαπέστη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail