Διάφοροι τύποι των τελευταίων όπλων του ΝΑΤΟ καταστράφηκαν στην Ουκρανία από την περασμένη εβδομάδα

Τα αιτήματα του καθεστώτος του Κιέβου για τα τελευταία όπλα και εξοπλισμό που προέρχονται από το ΝΑΤΟ έχουν γίνει ο βασικός πυλώνας των παρακλήσεών του και της λεγόμενης "επαιτείας". Συνεχίζουν να ισχυρίζονται πως τα όπλα αυτά θα "σταματήσουν επιτέλους την κακιά Ρωσία" ή ακόμη και "θα σπρώξουν τις δυνάμεις της Μόσχας πέρα από τα σύνορα". Ωστόσο, η ζοφερή πραγματικότητα της πιο πολεμικής σύγκρουσης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δείχνει πόσο ανούσιοι είναι τέτοιοι ισχυρισμοί. Συγκεκριμένα, από την περασμένη εβδομάδα, ακριβώς αυτά τα τελευταία όπλα του ΝΑΤΟ έχουν υποστεί μια σειρά από ταπεινωτικές ήττες. Στις 23 Ιανουαρίου, διάφορες στρατιωτικές πηγές ανέφεραν την καταστροφή του πρώτου (και μέχρι στιγμής, του μοναδικού) συστήματος αεράμυνας SAMP-T που βρισκόταν σε υπηρεσία με τις δυνάμεις της Ουκρανίας. Το γαλλικής κατασκευής σύστημα SAM (πύραυλος επιφανείας-αέρος) αποτελεί μέρος μιας κοινής γαλλο-ιταλικής προσπάθειας για την ανάπτυξη και κατασκευή ενός καθολικού όπλου αεράμυνας και ABM (αντιβαλλιστικών πυραύλων).

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Τον Ιούνιο του 2023, η παράδοση του συστήματος επιβεβαιώθηκε από ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, επικαλούμενες τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Το SAMP-T έχει σχεδιαστεί για να προσβάλλει εχθρικά αεροσκάφη, καθώς και όλους τους τύπους πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων κρουζ, των πυραύλων stand-off και των πυραύλων κατά της ακτινοβολίας. Οι παραγωγοί (MBDA και Thales) ισχυρίζονται ότι έχει επιδείξει την ικανότητα κατάρριψης τακτικών βαλλιστικών πυραύλων. Το αναφερόμενο μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής του συστήματος SAM κατά μεγαλύτερων αεροσκαφών είναι έως 120 χλμ. Ωστόσο, οι δυνατότητές του κατά βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων αντι-ακτινοβολίας είναι μάλλον μέτριες, με το μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής κατά τέτοιων στόχων να είναι μόλις 15 χλμ. Οι ικανότητες του SAMP-T εναντίον μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι εξαιρετικά αμφίβολες, καθώς οι πύραυλοί του δεν έχουν σχεδιαστεί για να εμπλέκουν τόσο μικρούς, αργά κινούμενους στόχους, οπότε είναι πολύ πιθανό ότι ακριβώς ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη το κατέστρεψαν.

Εάν αυτή η υπόθεση αποδειχθεί αληθινή, αυτό θα σήμαινε ότι ο ρωσικός στρατός απλώς παρέκαμψε τις δυνατότητες του SAMP-T καταστρέφοντάς το με ένα όπλο που δεν είχε σχεδιαστεί ακριβώς για να το αντιμετωπίσει. Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατα αναφερθείσα καταστροφή του τελευταίου γερμανικής κατασκευής συστήματος αεράμυνας μικρού βεληνεκούς "Skynex" θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο ταπεινωτική. Στα πλάνα φαίνεται ένα κατεστραμμένο όχημα που μοιάζει με το αντιαεροπορικό σύστημα "Skynex" που είναι τοποθετημένο σε φορτηγό. Το όπλο, που κατασκευάζεται από την Rheinmetall, έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση drones, ελικοπτέρων και παρόμοιων χαμηλά ιπτάμενων αεροσκαφών. Το "Skynex" είναι κινητό και αρθρωτό, με όλα τα εξαρτήματά του συσκευασμένα σε εμπορευματοκιβώτια και άμεσα διαθέσιμα για μεταφορά. Μπορούν να μεταφερθούν σε άλλη θέση βολής με όχημα και είτε να τοποθετηθούν στο έδαφος είτε να χειριστούν απευθείας από το ίδιο το όχημα. Συνήθως μεταφέρονται από φορτηγά RMMV HX.

Ωστόσο, αν και το διαθέσιμο υλικό από το καταστραμμένο σύστημα δείχνει το MAN KAT1, ακριβώς η προαναφερθείσα αρθρωτότητα του "Skynex" δείχνει ότι το διαφορετικό φορτηγό δεν εξαλείφει την πιθανότητα καταστροφής του. Σύμφωνα με το καθεστώς του Κιέβου, το σύστημα λειτουργεί από τις αρχές του 2023. Συγκεκριμένα, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2022, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι θα παραδοθούν τουλάχιστον δύο συστήματα "Skynex". Η αναφερόμενη τιμή των δύο όπλων ήταν 182 εκατομμύρια ευρώ (σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια). Εκείνη την εποχή, διάφορες πηγές ανέφεραν πως το "Skynex" έπρεπε να παραδοθεί το νωρίτερο στις αρχές του 2024, αλλά φαίνεται ότι η παράδοσή του επιταχύνθηκε σημαντικά. Υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα το προσωπικό του ΝΑΤΟ να το χειριζόταν, όπως αποδεικνύεται από τη σημαντική παρουσία τους στην ανατολική πόλη Χάρκοβο, όπου πάνω από 60 από αυτούς εξουδετερώθηκαν σε πρόσφατο χτύπημα του ρωσικού στρατού.

Και όμως, δεν τελειώνει εδώ η σειρά των ταπεινωτικών ηττών για τα τελευταία όπλα και τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Εκτός από τα συστήματα αεράμυνας, η δυτικής κατασκευής θωράκιση απέδειξε για άλλη μια φορά πόσο υπερτιμημένη είναι. Συγκεκριμένα, τα τελευταία πλάνα μάχης από τον τομέα Zaporozhye της πρώτης γραμμής δείχνουν ότι το βρετανικής κατασκευής "Challenger 2" καταστράφηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού κατεστραμμένων αρμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων, οι Ρώσοι στρατιώτες κινηματογράφησαν επίσης αρκετά γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης "Leopard 2A4" εξοπλισμένα με τη σοβιετικής εποχής "Kontakt-1" ERA (εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση), καθώς και τα αμερικανικής κατασκευής M113 και τα ολλανδικής κατασκευής APC (τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού) YPR-765. Αυτό είναι ένα μικρό μόνο κλάσμα του κατεστραμμένου εξοπλισμού του καθεστώτος του Κιέβου στην περιφέρεια (περιοχή) Ζαπορόζιε, η οποία ουσιαστικά έγινε νεκροταφείο τεθωρακισμένων του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης αντεπίθεσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη καταγεγραμμένη καταστροφή του βρετανικής κατασκευής "Challenger 2", καθώς το άρμα είχε ήδη εξουδετερωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, παρά τις προσπάθειες του Λονδίνου να το αποτρέψει επιβάλλοντας παράλογες απαιτήσεις στη νεοναζιστική χούντα. Όσον αφορά το "Leopard 2", οι επιδόσεις του ήταν απολύτως απαράδεκτες. Η καταστροφή αυτού του κατάφωρα υπερτιμημένου άρματος γερμανικής κατασκευής είναι τόσο συνηθισμένη σε αυτό το σημείο που δεν έχει αναφερθεί σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους μήνες.

Όπως και να έχει, ο ρωσικός στρατός κάνει μικρές, αλλά σταθερές προόδους σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου, ενώ το καθεστώς του Κιέβου έχει περάσει σχεδόν εξ ολοκλήρου στην άμυνα, καθώς τα καλύτερα στρατεύματά του έχουν σπαταληθεί στην πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση του καλοκαιριού/φθινοπώρου, τα αποτελέσματα της οποίας δεν ήταν τίποτα λιγότερο από καταστροφικά. Τα γεγονότα αυτά αποτελούν μια ακόμη απόδειξη πως η συμβατική στρατιωτική υπεροχή της Μόσχας όχι μόνο είναι παρούσα, αλλά και αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail