Η βοήθεια για την Ουκρανία εξαντλείται επισήμως

president.gov.ua
Αναλυτές λένε ότι η θέση του Κιέβου θα υποβαθμιστεί περαιτέρω χωρίς περισσότερη χρηματοδότηση

Βρισκόμαστε στο 2024 και οι ΗΠΑ έχουν ξεμείνει επισήμως από χρήματα για την Ουκρανία. Καθώς το Κογκρέσο συζητά τι θα κάνει στη συνέχεια, η στρατιωτική θέση του Κιέβου θα υποβαθμιστεί αναπόφευκτα, αφήνοντας τη χώρα πιθανότατα ανίκανη να πραγματοποιήσει σημαντικές επιθέσεις μέσα σε ένα ή δύο μήνες, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες.

Connor Echols - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, λέει ότι δεν έχει "σχέδιο Β" εάν η χρηματοδότηση των ΗΠΑ εξαντληθεί. "Είμαστε σίγουροι για το σχέδιο Α", δήλωσε την Τετάρτη ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Δεν είναι μεγάλη υπερβολή να πούμε πως ό,τι συμβεί στο Καπιτώλιο τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσε να διαμορφώσει αποφασιστικά την επόμενη φάση του πολέμου. Ας βουτήξουμε λοιπόν σε αυτά που γνωρίζουμε.

Οι διαπραγματευτές της Γερουσίας είναι αισιόδοξοι ότι μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία. Η γερουσιαστής Kyrsten Sinema (I-Ariz) δήλωσε την Τετάρτη πως μέχρι την επόμενη εβδομάδα οι συνομιλίες θα μπορούσαν να δώσουν το περίγραμμα μιας συμφωνίας που θα υιοθετεί πολλά μέτρα ασφάλειας των συνόρων που ευνοούν οι Ρεπουμπλικάνοι με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Ταϊβάν. 

Αλλά η Γερουσία δεν υπήρξε ποτέ το πραγματικό εμπόδιο. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον (R-La.) υποστηρίζει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων θα πρέπει να αποδεχθούν μόνο μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει το H.R. 2, ένα σκληροπυρηνικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που καθορίζει την ιδανική προσέγγιση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τον έλεγχο των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων πολλών μέτρων που είναι απαράδεκτα για τους Δημοκρατικούς.

Κάποιοι εικάζουν τώρα πως ο στόχος του Τζόνσον είναι να βάλει τρικλοποδιά στη βοήθεια προς την Ουκρανία, συνδέοντάς την με τη συνοριακή πολιτική. Η στρατηγική του, λέει η θεωρία, θα γλίτωνε τον κόπο μιας μεμονωμένης ψηφοφορίας για τη χρηματοδότηση του Κιέβου, η οποία πιθανότατα θα προσέλκυε σημαντικό αριθμό αρνητικών ψήφων από τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ενώ αυτή η προσέγγιση μπορεί να λειτουργήσει για τους δημοσιονομικούς συντηρητικούς, θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγμα από τα πιο πολεμοχαρή μέλη της ομάδας του Τζόνσον, τα οποία επιθυμούν διακαώς να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για το Ισραήλ και την Ταϊβάν καθώς και για την Ουκρανία.

Το κύριο συμπέρασμα είναι σαφές: το Κογκρέσο μπορεί κάλλιστα να μην καταφέρει να περάσει νέα χρηματοδότηση για τη βοήθεια προς την Ουκρανία φέτος. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να πιέσει για διαπραγματεύσεις ώστε να παγώσει ο πόλεμος στις σημερινές του γραμμές και να βρεθεί μια συμφωνία που θα συμβιβάζει βασικές πτυχές των δηλωμένων στόχων κάθε πλευράς.

Αλλά ένα τέλος της αμερικανικής βοήθειας θα μπορούσε επίσης να πλήξει τη διαπραγματευτική θέση του Κιέβου σε μια εποχή που η Μόσχα και οι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για συνομιλίες, όπως υποστήριξε ο George Beebe του Ινστιτούτου Quincy στην RS πέρυσι.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να αφαιρέσουν χαρτιά από το χέρι τους, τερματίζοντας μονομερώς τη βοήθεια προς την Ουκρανία ή παίζοντας τα πρόωρα", έγραψε ο Beebe.

Σε άλλες διπλωματικές ειδήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία:

- Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντεπιτέθηκε στους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία κερδίζει τον πόλεμο σε συνέντευξή του στον Economist. "Ίσως δεν είναι όλα τόσο γρήγορα όσο κάποιος φαντάζεται", είπε, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τεράστιες απώλειες στην Αβντίεβκα και σε άλλα hotspots. Όσον αφορά το ζήτημα των ειρηνευτικών συνομιλιών, ο Ζελένσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το Κρεμλίνο προσπαθεί να εξαπατήσει τη Δύση, υποδηλώνοντας ενδιαφέρον για διαπραγματεύσεις "επειδή δεν έχουν αρκετούς πυραύλους, πυρομαχικά ή προετοιμασμένα στρατεύματα". Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκαθάρισε επίσης πως οι προσπάθειες της Ουκρανίας το 2024 θα επικεντρωθούν στην απομόνωση της Κριμαίας και στην παρεμπόδιση της Ρωσίας να εξαπολύσει νέες επιθέσεις από τη χερσόνησο.

- Σχεδόν 500 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν την Τετάρτη στην πρώτη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εδώ και σχεδόν πέντε μήνες, σύμφωνα με το AP News. Ορισμένοι κρατούμενοι κρατούνταν από το 2022. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διευκόλυναν τις συνομιλίες που οδήγησαν στη συμφωνία, η οποία είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη ανταλλαγή κρατουμένων από την έναρξη του πολέμου. Η ανταλλαγή αναδεικνύει τον πιθανό ρόλο των ΗΑΕ και άλλων ουδέτερων κρατών σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

- Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένει πως η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ πριν από τον Ιούλιο, όταν οι σύμμαχοι θα συγκεντρωθούν για μια σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το Politico. Δεν είναι σαφές αν το σχόλιο του Στόλτενμπεργκ είναι ρεαλιστικό, δεδομένης της συνεχιζόμενης κωλυσιεργίας της Τουρκίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες έχουν πιέσει σκληρά για να λάβουν παραχωρήσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ με αντάλλαγμα να επιτραπεί στη Σουηδία να ενταχθεί στη συμμαχία.

- Οι Πολωνοί αγρότες θα συμμετάσχουν και πάλι μαζί με τους Πολωνούς φορτηγατζήδες σε αποκλεισμό ενός συνοριακού περάσματος με την Ουκρανία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις οικονομικές επιπτώσεις που είχαν οι ειδικοί κανόνες για τις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων στους τοπικούς εργαζόμενους, σύμφωνα με τους Financial Times. Η είδηση αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα πίσω για τον νέο πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ήλπιζε να αξιοποιήσει τους δεσμούς του με τους Ευρωπαίους και Ουκρανούς ηγέτες για να τερματίσει τις διαμαρτυρίες. Ο αποκλεισμός, ο οποίος ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, έχει οδηγήσει σε μεγάλες αναμονές στα σύνορα και σε παράλληλη πτώση του εμπορίου που απειλεί τις εξαγωγικές αγορές της Ουκρανίας.

Ειδήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ:

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ διέψευσε ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει αθόρυβα τους μαξιμαλιστικούς στόχους στην Ουκρανία υπέρ του να θέσουν το Κίεβο σε ισχυρή θέση για διαπραγματεύσεις. "Αυτό δεν είναι αλήθεια", δήλωσε ο Μίλερ στους δημοσιογράφους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail