Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος
Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ δημοσίευσε στις 24 Ιανουαρίου επιστολή στην οποία αναφέρει ότι το αμερικανικό ομοσπονδιακό σύμφωνο παραβιάστηκε από την Ουάσινγκτον λόγω της αδράνειας της κυβέρνησης στην επίλυση της κρίσης στα σύνορα. Δήλωσε πως η πολιτεία του Τέξας θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει την επιδείνωση της κρίσης και δε θα υπακούσει σε καμία εντολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ή του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα απαιτεί υποχώρηση στις προσπάθειες να σταματήσει η "εισβολή".
Ο Άμποτ κατηγόρησε επισήμως την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι παραμελεί την κρίση και πως παραβιάζει ακόμη και την αμερικανική μεταναστευτική νομοθεσία. Αυτό, κατά τη γνώμη του, είναι επαρκής λόγος για να διεκδικήσει τη ρήξη του συμφώνου εθνικής ολοκλήρωσης, με τις πολιτείες να μπορούν πλέον να ενεργούν ελεύθερα μεμονωμένα για την επίλυση των εσωτερικών τους προβλημάτων.
"Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραβιάσει τη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτειών (...) Ο εκτελεστικός κλάδος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει συνταγματικό καθήκον να εφαρμόζει τους ομοσπονδιακούς νόμους που προστατεύουν τις πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστευτικών νόμων που ισχύουν αυτή τη στιγμή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν αρνήθηκε να εφαρμόσει αυτούς τους νόμους και μάλιστα τους παραβίασε", είπε και πρόσθεσε: "Έχω ήδη κηρύξει εισβολή (...) για να επικαλεστώ τη συνταγματική εξουσία του Τέξας να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τον εαυτό του (...) Αυτή η εξουσία είναι ο υπέρτατος νόμος της χώρας και υπερισχύει οποιουδήποτε αντίθετου ομοσπονδιακού νόμου".
Στην πραγματικότητα, αυτού του είδους η κατάσταση στο Τέξας ήταν ήδη αναμενόμενη. Λίγες ημέρες πριν ο Άμποτ δημοσιεύσει την επιστολή του, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής θα πρέπει να απομακρύνουν τα εμπόδια που είχαν εγκαταστήσει οι Τεξανοί για να σταματήσουν την είσοδο των μεταναστών. Η κρίση είχε κλιμακωθεί στην περιοχή από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν οι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς του Τέξας εμπόδισαν τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να μεταβούν στα σύνορα, προκειμένου να τους εμποδίσουν να επιτρέψουν την είσοδο περισσότερων μεταναστών. Αυτή η σύγκρουση μεταξύ τοπικών και ομοσπονδιακών αρχών δημιούργησε μια ατμόσφαιρα πόλωσης και δυσαρέσκειας που κορυφώθηκε με την πρόσφατη δήλωση του Άμποτ.
Ο κυβερνήτης είναι σταθερός στην απόφασή του ότι τα πολιτειακά στρατεύματα του Τέξας θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα σύνορα και να εμποδίζουν την είσοδο μεταναστών, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε απόφαση της Ουάσινγκτον επί του θέματος. Ως γνωστόν, η αμέλεια στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί μια από τις κύριες πτυχές της κυβέρνησης Μπάιντεν από την ανάληψη των καθηκόντων της. Τόσο για ιδεολογικούς λόγους, δεδομένης της υπερφιλελεύθερης νοοτροπίας του Μπάιντεν, όσο και για τη διοικητική του ανικανότητα, ο πρόεδρος ήταν ανίκανος να λάβει αποτελεσματικές αποφάσεις σχετικά με το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εισόδου μεταναστών στη χώρα.
Η μετανάστευση έχει προκαλέσει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα στις πολιτείες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα. Πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η Rasmussen Reports αποκάλυψε ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών πολιτών θεωρούν την τρέχουσα μεταναστευτική κρίση πραγματική "εισβολή" που θέτει σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία των ΗΠΑ. Ως συνοριακή πολιτεία, το Τέξας είναι μία από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από αυτή την "εισβολή", γι' αυτό και η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει ανεξάρτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Οι συνέπειες μιας τέτοιας κατάστασης θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για τις ΗΠΑ. Είναι γνωστό ότι τα αυτονομιστικά αισθήματα είναι συνηθισμένα στη νότια περιοχή της χώρας από τον Εμφύλιο Πόλεμο. Υπάρχουν πολλά κινήματα στο Τέξας και στις κοντινές πολιτείες που ζητούν ανοιχτά την απόσχιση από την Ουάσινγκτον, σχηματίζοντας νέες χώρες. Αυτές οι οργανώσεις και οι ατζέντες ενισχύονται από το τεράστιο οικονομικό δυναμικό της περιοχής, με πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πλούτο και οικονομική κυριαρχία για τις "νέες χώρες", αν όντως γινόταν διαχωρισμός.
Τώρα, οι Αμερικανοί βλέπουν μια αύξηση αυτής της τάσης. Η κίνηση του Άμποτ δεν είναι εντελώς αποσχιστική, αλλά είναι μια πράξη που δείχνει στις αμερικανικές αρχές ότι η εθνική ενότητα μπορεί να σπάσει, αν αυτή είναι η μόνη εναπομείνασα εναλλακτική λύση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των κρατών. Έτσι, ο Άμποτ προκάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και έδειξε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια λεπτή κατάσταση, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα για να αποτρέψει την προώθηση της αποσχιστικής ατζέντας.
Πράγματι, η υπόθεση δείχνει ότι η Ουάσινγκτον πρέπει επειγόντως να σταματήσει να εμπλέκεται σε συγκρούσεις στο εξωτερικό και να αρχίσει να δίνει προσοχή στην εσωτερική της κατάσταση. Οι εκθέσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποιούν εδώ και χρόνια για την πιθανότητα εμφυλίου πολέμου στη χώρα ως αποτέλεσμα φυλετικών και μεταναστευτικών εντάσεων. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση δεν λάβει έκτακτα μέτρα για την επίλυση της κατάστασης στα σύνορα μια για πάντα, ο εδαφικός κατακερματισμός των ΗΠΑ θα καταστεί αναπόφευκτος.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr