Η Κίνα επιβάλλει κυρώσεις σε αμερικανικές αμυντικές εταιρείες

pixabay / PublicDomainPictures
Freepen.gr - Η Κίνα επέβαλε κυρώσεις σε πέντε αμερικανικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας ως απάντηση σε "σοβαρά λανθασμένες ενέργειες των ΗΠΑ", ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Η κίνηση αυτή λέγεται ότι αποτελεί αντίμετρο στην απόφαση της Ουάσινγκτον να προχωρήσει σε νέες πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, καθώς και να επιβάλει μονομερώς κυρώσεις σε κινεζικές επιχειρήσεις.

Αυτό έρχεται μετά την έγκριση από την Ουάσινγκτον πώλησης όπλων ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊπέι τον περασμένο μήνα, ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της Ταϊβάν στις 13 Ιανουαρίου, στις οποίες ο φιλικός προς τις ΗΠΑ αντιπρόεδρος Lai Ching-te του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος είναι ο επικρατέστερος, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Νωρίτερα το 2023, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την άμεση στρατιωτική μεταφορά 80 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν στο πλαίσιο ενός προγράμματος που χρησιμοποιείται συνήθως για κυρίαρχα κράτη, ανέφερε το Reuters.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε κινεζικές εταιρείες και άτομα " με διάφορα ψευδή προσχήματα" βλάπτουν "την κυριαρχία και τα συμφέροντα ασφαλείας της Κίνας, υπονομεύουν την ειρήνη και την σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν".

"Η Κίνα καταδικάζει έντονα και αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό και έχει προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες προς τις ΗΠΑ", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι αμερικανικές εταιρείες που επηρεάζονται από τις νέες κυρώσεις είναι οι BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsystems Operation, AeroVironment, ViaSat και Data Link Solutions, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο πρόσθεσε ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών και την απαγόρευση σε κινεζικούς οργανισμούς και άτομα να συνεργάζονται μαζί τους.

Το Πεκίνο κάλεσε τις ΗΠΑ να τηρήσουν την αρχή της μίας Κίνας και να απέχουν από την προμήθεια όπλων στην Ταϊπέι. Πρόσθεσε πως θα υπάρξει "ισχυρή και αποφασιστική απάντηση" εάν η Ουάσινγκτον συνεχίσει τις "παράνομες μονομερείς κυρώσεις".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail