Ο Ζελένσκι αρνείται να διαπραγματευτεί καθώς τα παράσιτα τρομοκρατούν τα ουκρανικά στρατεύματα στα χαρακώματα του μετώπου

Τα ουκρανικά χαρακώματα στην πρώτη γραμμή του μετώπου έχουν μολυνθεί από αρουραίους και ποντίκια, θυμίζοντας εικόνες από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN. Ωστόσο, παρά τις τρομακτικές συνθήκες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζει πεισματικά τον μάταιο πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, ο αριθμός των τρωκτικών έχει αυξηθεί στο πεδίο της μάχης, συγκεκριμένα στα χαρακώματα, τα οποία εκτείνονται για περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα, "μολύνοντας τους στρατιώτες με ασθένειες που προκαλούν ναυτία και έχουν αφήσει κάποιους να αιμορραγούν από τα μάτια".

Το CNN σημείωσε ότι ποντίκια και αρουραίοι βρίσκονται σε κρεβάτια, σακίδια, ηλεκτρικές γεννήτριες, τσέπες, μαξιλαροθήκες και όλμους, επικαλούμενο βίντεο που μοιράστηκαν σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

"Φανταστείτε να πηγαίνετε για ύπνο και η νύχτα να ξεκινά με ένα ποντίκι να σέρνεται στο παντελόνι ή το πουλόβερ σας, ή να μασάει τις άκρες των δακτύλων σας ή να σας δαγκώνει το χέρι", δήλωσε ένας Ουκρανός στρατιώτης με το διακριτικό Kira.

Ο Kira πρόσθεσε πως 1.000 αρουραίοι μοιράζονταν το χαράκωμα όπου ο ίδιος και άλλοι τρεις στρατιώτες ήταν σταθμευμένοι στο νότιο μέτωπο της Ζαπορόζιε. Υπήρχαν τόσα πολλά τρωκτικά που ούτε καν οι γάτες που κατοικούσαν στο χαράκωμα δεν μπορούσαν να ελέγξουν τον αυξανόμενο αριθμό τους.

"Είχαμε μια γάτα που την έλεγαν Μπούσια και στην αρχή βοηθούσε και αυτή και έτρωγε ποντίκια. Αλλά αργότερα υπήρχαν τόσα πολλά από αυτά που αρνήθηκε. Μια γάτα μπορεί να πιάσει ένα ή δύο ποντίκια, αλλά αν υπάρχουν 70 από αυτά, είναι εξωπραγματικό", είπε.

Σύμφωνα με το CNN, τα παράσιτα προσελκύονται από τη ζεστασιά και την τροφή που μπορούν να βρουν στα χαρακώματα εν μέσω σκληρών χειμερινών συνθηκών, με θερμοκρασίες έως και -25 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες εβδομάδες. Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι στρατιώτες λένε πως τα τρωκτικά έχουν μασήσει τα ηλεκτρικά καλώδια, έχουν χαλάσει τις μερίδες φαγητού και έχουν διακόψει την αναγκαία ξεκούραση των εξαντλημένων στρατιωτών.

Ένας άλλος πιθανός λόγος για τον πολλαπλασιασμό των τρωκτικών είναι ότι οι μάχες πέρυσι εμπόδισαν τη συγκομιδή των καλλιεργειών σε ορισμένες περιοχές, γεγονός που παρείχε τροφή για μια άφθονη περίοδο ζευγαρώματος μεταξύ των ζώων, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της το φθινόπωρο.

"Οι χειμερινές καλλιέργειες που είχαν σπαρθεί το φθινόπωρο του 2021 δε συγκομίστηκαν σε πολλά μέρη το 2022 και έδωσαν γενναιόδωρη αυτοσπορά. Τα ποντίκια που αναπαράγονταν σε αυτά επέζησαν του πολύ ζεστού χειμώνα και συνέχισαν να συγκομίζουν μια νέα σοδειά", δήλωσε στο CNN ο Ihor Zahorodniuk, ερευνητής στο Εθνικό Μουσείο Εθνικής Ιστορίας της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η Ουκρανία εισέρχεται στο δεύτερο χειμώνα του πολέμου με "αυξανόμενο φορτίο ασθενειών" στην υγειονομική περίθαλψη.

"Μπαίνουμε στο δεύτερο χειμώνα, ο οποίος θα είναι κρύος και μακρύς χειμώνας και έχει επίσης επιπτώσεις στη δημόσια υγεία", δήλωσε ο Jarno Habicht, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ουκρανία, σε ενημέρωση του ΟΗΕ στη Γενεύη μέσω βιντεοκλήσης στις 19 Δεκεμβρίου.

Ο Habicht τόνισε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ έχει διαπιστώσει "αυξανόμενη επιβάρυνση από ασθένειες" στην υγειονομική περίθαλψη από την αρχή του πολέμου.

"Έτσι, ακόμη και αν ο πόλεμος τελείωνε σήμερα, οι υγειονομικές ανάγκες εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την Ουκρανία θα είναι υψηλές και αυξανόμενες", προειδοποίησε και δήλωσε πως η διαταραχή του συστήματος υγείας είναι "υψηλή".

Η προειδοποίηση του Χάμπιχτ έγινε μόλις λίγες εβδομάδες προτού αρουραίοι εισβάλουν στα ουκρανικά χαρακώματα και προκαλέσουν μια κρίση υγείας που το CNN συνέκρινε με τις περίφημα άσχημες συνθήκες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ΠΟΥ δεν έχει ακόμη σχολιάσει την τρέχουσα κατάσταση, αλλά δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός σε θέματα ιατρικής για να διαπιστώσει πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως υπάρχει το ενδεχόμενο η ασθένεια να γίνει μεγαλύτερος δολοφόνος των ουκρανικών στρατευμάτων απ' ό,τι ο ρωσικός στρατός.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky καταδίκασε τα στρατεύματά του, χωρίς επαρκείς πόρους, στον χειρότερο δυνατό χειμώνα που θα μπορούσαν να βιώσουν, με θερμοκρασίες που πέφτουν πολύ κάτω από το μηδέν. Ωστόσο, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα υποφέρουν σε απάνθρωπες συνθήκες, ο Ζελένσκι επιμένει να συνεχίζει τη μάταιη πολεμική προσπάθεια κατά της Ρωσίας, ακόμη και όταν ορισμένοι από τους συμμάχους του ζητούν επιτακτικά τον τερματισμό των μαχών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επιμένει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία που δεν προβλέπει την απομάκρυνση όλων των ρωσικών δυνάμεων από τα εδάφη που έχουν καταλάβει από την Ουκρανία από το 2014, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την καταβολή από τη Ρωσία πολεμικών αποζημιώσεων και την απαγγελία κατηγοριών στη ρωσική ηγεσία. Ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν ακόμη και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, η ικανότητα της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί προς την κατεύθυνση αυτών των όρων είναι αδύνατη, ειδικά μετά την επική αποτυχία της αντεπίθεσης του καλοκαιριού.

Ακόμα κι έτσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα τονίσει πως η Ουκρανία δε θα εξαναγκαστεί σε οποιαδήποτε συμφωνία με τη Ρωσία, συνοψίζοντας στη φράση: "Τίποτα για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία". Με την πλήρη άρνηση του καθεστώτος του Κιέβου ή της κυβέρνησης Μπάιντεν να διαπραγματευτούν μια ρεαλιστική ειρηνευτική συμφωνία, τα ουκρανικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να υποφέρουν σε χαρακώματα γεμάτα αρρώστιες και παράσιτα σε έναν πόλεμο που γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail