Η Φινλανδία ετοιμάζεται να απαγορεύσει πλήρως στους Ρώσους πολίτες να αγοράζουν ακίνητα στη χώρα

pixabay / Jan_Meyes
Freepen.gr - Η Φινλανδία ετοιμάζεται να απαγορεύσει πλήρως στους Ρώσους πολίτες να αγοράζουν ακίνητα στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Antti Hakkanen σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στον επίσημο κυβερνητικό ιστότοπο της Φινλανδίας την Παρασκευή.

Η χώρα τροποποίησε πέρυσι τη νομοθεσία της σχετικά με τις συναλλαγές ακινήτων στις οποίες εμπλέκονται πρόσωπα ή εταιρείες εκτός ΕΕ, αλλά τώρα θέλει να αυστηροποιήσει περαιτέρω τους ελέγχους στοχεύοντας τους Ρώσους, επικαλούμενη "αλλαγές στην κατάσταση ασφαλείας".

Σύμφωνα με τον Χάκανεν, η κυβέρνηση έχει συγκροτήσει μια διυπουργική ομάδα εργασίας με αποστολή να αξιολογήσει το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης της απόκτησης ακινήτων από Ρώσους και να προετοιμάσει την τελική νομοθεσία.

"Η Ρωσία, η οποία διεξάγει επιθετικό πόλεμο στην Ευρώπη, έχει αποδείξει την ετοιμότητά της να εκμεταλλευτεί τα διάφορα "μαλακά σημεία" που βρίσκει στις δυτικές κοινωνίες. Η ασφάλεια των συνόρων, οι κρίσιμες υποδομές και οι ιδιοκτησίες ακινήτων πρέπει να προστατεύονται εκ των προτέρων, ώστε να μην μπορεί να επιτευχθεί αποσταθεροποίηση της κοινωνίας μέσω αυτών", δήλωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος υπέθεσε ότι η Ρωσία "μπορεί επίσης να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις ιδιοκτησίες ακινήτων για κάποιου είδους εκστρατείες επιρροής".

"Είναι δύσκολο να ελεγχθεί και να εκτιμηθεί εκ των προτέρων ποιο είδος εκμεταλλεύσεων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Γι' αυτό σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε με μια πλήρη απαγόρευση, στην οποία μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο παροχής εξαιρέσεων", πρόσθεσε ο Hakkanen. Σημείωσε επίσης, ωστόσο, πως η νομοθεσία είναι ένα έργο σε εξέλιξη που απέχει ακόμη πολύ από την οριστικοποίησή του.

Ο Hakkanen δήλωσε νωρίτερα ότι αναμένει οι αλλαγές να καλύψουν όχι μόνο τις πωλήσεις ακινήτων αλλά και τις ενοικιάσεις. Η ομάδα εργασίας αναμένεται να εκπονήσει τη νομοθεσία έως τις 31 Μαρτίου 2024. Η Μόσχα δεν έχει ακόμη σχολιάσει την εξέλιξη αυτή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail