Η βοήθεια για την Ουκρανία πυροδοτεί την οργή των αγροτών στη Γερμανία

Οι Γερμανοί αγρότες βγήκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, διαδηλώνοντας κατά των πρόσφατων μέτρων λιτότητας του καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Είναι έξαλλοι για τις περικοπές στις επιδοτήσεις ντίζελ και τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα γεωργικά οχήματα, υποστηρίζοντας ότι θα σακατέψουν τις φάρμες τους. Η καταγγελία τους; Η αφειδής στήριξη της κυβέρνησης προς την Ουκρανία, ενώ αφήνει την τοπική γεωργία ξερή. Τα τρακτέρ βρυχώνται μέσα στο Βερολίνο, οι αυτοκινητοπομπές επιβραδύνουν την κυκλοφορία και τα μπλόκα προκαλούν χάος. Το καυτό ερώτημα: Θα μαραζώσουν τα αγροκτήματα της Γερμανίας, ενώ τα ξένα συμφέροντα θα ευδοκιμήσουν;

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Γερμανοί αγρότες αψηφούν τις τσουχτερές θερμοκρασίες του Ιανουαρίου για να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση: δεν θα επωμιστούν το βάρος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που δημιούργησαν οι ίδιες οι αρχές.

Σε ολόκληρη τη Γερμανία, οι αγρότες ενώνονται σε μια εβδομαδιαία διαμαρτυρία κατά των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας, φοβούμενοι την επικείμενη κατάρρευση του γεωργικού τομέα λόγω έλλειψης στήριξης. Η αναταραχή προέρχεται από τις πρόσφατες περικοπές στις επιδοτήσεις ντίζελ και τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα γεωργικά οχήματα που εισήγαγε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση ενός δημοσιονομικού ελλείμματος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κίνηση αυτή έχει ωθήσει χιλιάδες ανθρώπους να συγκλίνουν στο Βερολίνο και σε άλλες πόλεις-κλειδιά, με σκοπό να διακόψουν τους αυτοκινητόδρομους με αποκλεισμούς και να κινητοποιήσουν βραδυκίνητες αυτοκινητοπομπές.

Προηγουμένως, μια μαζική διαδήλωση στο Βερολίνο ανάγκασε την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει εν μέρει από τα μέτρα που είχε ανακοινώσει. Παρόλο που έγιναν παραχωρήσεις -όπως η διατήρηση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτικών οχημάτων και η αναβολή της μείωσης της φορολογικής ελάφρυνσης του ντίζελ μέχρι το 2026- οι διαδηλωτές παραμένουν ανικανοποίητοι. Καλούν τώρα σε μια "Εβδομάδα δράσης" με καθημερινές διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο από τις 8 Ιανουαρίου, απαιτώντας την πλήρη ανάκληση των προτεινόμενων περικοπών.

Ο Joachim Rukwied, επικεφαλής της ένωσης αγροτών DBV, βλέπει τη μερική ακύρωση απλώς ως αφετηρία και υπόσχεται πρωτοφανή κλίμακα διαμαρτυριών κατά των σχεδίων της κυβέρνησης. Επιβεβαιώνοντας την ασυμβίβαστη στάση των αγροτών, ο Rukwied αναμένει δεκάδες χιλιάδες τρακτέρ να κατακλύσουν τα συλλαλητήρια σε όλη τη Γερμανία, απαιτώντας την απερίφραστη ανάκληση των φορολογικών αυξήσεων. 

Ο Clayton Morris από το Redacted εμφανίστηκε προσωπικά στη σκηνή, αποφασισμένος να αποκαλύψει τα αιτήματα των αγροτών και να διερευνήσει την αντίδραση της κυβέρνησης.

Συνομιλώντας με έναν διαδηλωτή, ο Clayton εμβάθυνε στην εκτίναξη του κόστους καυσίμων και ενέργειας στη Γερμανία, προκαλώντας μια αιχμηρή απάντηση. Ο διαδηλωτής υπογράμμισε τις απότομες τιμές ενέργειας της Γερμανίας, ιδίως στον τομέα της ηλεκτρονικής ενέργειας, σημειώνοντας το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων της χώρας πέρυσι. Εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τις συνέπειες, αναρωτήθηκε αν θα υπάρχει φέτος αρκετή ενέργεια για να κρατήσει τα σπίτια ζεστά.

Το συναίσθημα μεταξύ των Γερμανών αγροτών απηχεί ένα ηχηρό " φτάνει πια". Η αλματώδης αύξηση των τιμών έχει γίνει αφόρητη, απειλώντας τον ίδιο τον τρόπο ζωής τους. Αυτοί οι γεωργοί υποστηρίζουν πως οι κυβερνητικές πολιτικές τους οδηγούν προς την καταστροφή, διακηρύσσοντας μια αποφασιστική έκκληση για αλλαγή.

Ένας φλογερός διαδηλωτής συσπείρωσε το πλήθος, κατακεραυνώνοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης. "Στεκόμαστε ενωμένοι για τους αγρότες μας, αλλά τι μας κάνει η κυβέρνηση;" βροντοφώναξαν. Χτυπώντας τις αυξήσεις των τιμών και τη διαρροή χρημάτων, οργίστηκαν για τα κεφάλαια που ρέουν στο εξωτερικό, ειδικά στην Ουκρανία. "Γιατί δεν επενδύουμε εδώ στις δικές μας υποδομές;" απαίτησαν. Με θέρμη, τόνισαν τον κομβικό ρόλο των αγροτών, προειδοποιώντας ότι η παραμέλησή τους θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή, καθώς δεν θα άφηναν πόρους για ζωτικές ανάγκες -μόνο για περιττές συγκρούσεις.

Πράγματι, η τεράστια αύξηση του κόστους των καυσίμων κατά 65% έχει πλήξει σκληρά τους αγρότες που προσπαθούν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, εξασφαλίζοντας τρόφιμα στα τραπέζια και παραδίδοντας τα προϊόντα στις αγορές. Η μεταφορά είναι η σανίδα σωτηρίας τους, απαραίτητη για τη μεταφορά των αγαθών.Προφανώς, οι αγρότες αυτοί είναι αποφασισμένοι να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις προκλήσεις.

Σε μια βροντερή εξέγερση, οι αγρότες κατέβηκαν στους δρόμους, μια εξέγερση ενάντια στις επιλογές της διοίκησης Scholz. Οργισμένοι από την προτεραιότητα της κυβέρνησης στην παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία έναντι της δικής τους ευημερίας, η αγανάκτησή τους καίει έντονα. Η συνέπεια; Τα μέσα διαβίωσής τους μένουν στα σκουπίδια, καθώς τα κεφάλαια ρέουν στο εξωτερικό, αφήνοντάς τους να παλεύουν με την αύξηση των φόρων ως πικρή τροπή της μοίρας. Αυτή η σύγκρουση ζωγραφίζει μια ζωντανή εικόνα διχόνοιας, προμηνύοντας πιθανή πτώση για τον Σολτς, καθώς το χάσμα διευρύνεται ανάμεσα στις κυβερνητικές αποφάσεις και τις κακουχίες που υφίστανται όσοι μοχθούν στη γη.Αν αφεθεί ασχολίαστη, οι μέρες του Σολτς μπορεί να είναι μετρημένες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail