Η αφηγηματική ανατροπή των ΗΠΑ στην Ουκρανία θερμαίνεται

Αν και η Ουάσιγκτον είναι άδεια αυτήν την στιγμή, με τους βασικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βρίσκονται σε διακοπές, το έργο της διαμόρφωσης μιας νέας αφήγησης συνεχίζεται. Δύο νέα άρθρα αυτής της εβδομάδας, ένα στους New York Times και ένα στο Politico, παρέχουν έναν οδικό χάρτη για την απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποτρέψει την κατάρρευση της πολιτικής της για την Ουκρανία. Το άρθρο των New York Times είναι ένα δημοσίευμα από έναν γηραιό πρώην συντάκτη, τον Serge Schmemann - Η Ουκρανία δεν χρειάζεται όλο το έδαφός της για να νικήσει τον Πούτιν. Ο Serge, παρά τη μακρά καριέρα του ως δημοσιογράφος που ειδικεύεται στις εξωτερικές υποθέσεις, έχει ξεχάσει την έννοια της "ήττας". Ο Michael Hirsh, γράφοντας στο Politico, απηχεί το μήνυμα του Schmemann - The Biden Administration Is Quietly Shifting Its Strategy in Ukraine.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ας ξεκινήσουμε με τον Schmemann. Γεννήθηκε στη Γαλλία, αλλά η κληρονομιά του είναι ρωσική, ρωσική ορθόδοξη χριστιανική για την ακρίβεια. Παρόλο που ο Schmemann μιλάει ρωσικά και έζησε στη Μόσχα ενώ εργαζόταν για τους New York Times, είναι εντελώς εκτός επαφής με την πραγματικότητα της σύγχρονης Ρωσίας. Αποδέχεται ως αληθινά πολλά αποδεδειγμένα ψευδή δυτικά μιμίδια για τον Πούτιν, τον ρωσικό στρατό και τη ρωσική οικονομία. Ακολουθούν τα πιο κατάφωρα από αυτά:

Ένας οδυνηρός έλεγχος της πραγματικότητας δείχνει το ουκρανο-ρωσικό μέτωπο μήκους 600 μιλίων να βρίσκεται σε μεταφορική και κυριολεκτική κατάψυξη, αποστραγγίζοντας ουκρανικούς πόρους και ζωές χωρίς πολλές προοπτικές αλλαγής στο ορατό μέλλον.

Όχι. Ο πόλεμος δεν έχει παγώσει. Η Ρωσία προελαύνει σε όλο το μήκος του μετώπου και οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν μετά από βαριές απώλειες. Αν και ο Schmemann αναγνωρίζει ότι ο πόλεμος "εξαντλεί τους ουκρανικούς πόρους και τις ζωές", κάνει λάθος πιστεύοντας πως αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί για το "ορατό μέλλον". Η Ουκρανία χάνει στρατεύματα που δεν έχει ρεαλιστικά μέσα να αντικαταστήσει. Η Ρωσία, αντίθετα, αυξάνει το μέγεθος του στρατού της και δεν είναι θύμα ενός πολέμου φθοράς. Η Ρωσία προκαλεί τη φθορά.

Αν ο κ. Πούτιν αναζητά σοβαρά μια κατάπαυση του πυρός, το κάνει με την παραδοχή ότι η εναλλακτική λύση είναι μια συνεχής σφαγή των στρατιωτών του και πως δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο που μπορεί να πετύχει με την καταστροφή, τη βία ή την αλαζονεία.

Ο καημένος ο κ. Schmemann αποκαλύπτει σε αυτή τη φράση την πλήρη άγνοιά του για τη στρατιωτική στρατηγική της Ρωσίας και τον έλεγχό της στο πεδίο της μάχης. Η Ουκρανία δεν "σφάζει" τους Ρώσους στρατιώτες. Ναι, υπάρχουν αυξημένες ρωσικές απώλειες επειδή η Ρωσία είναι στην επίθεση, αλλά η έλλειψη πυρομαχικών πυροβολικού από την πλευρά της Ουκρανίας και η αδυναμία της Δύσης να προμηθεύσει ποσότητες που να αντιστοιχούν σε αυτές που η Ρωσία βάλλει σε καθημερινή βάση σημαίνει ότι η Ουκρανία, όχι η Ρωσία, είναι αυτή που χτυπιέται.

Ο στρατός της Ρωσίας έχει κατακρεουργηθεί και ταπεινωθεί και η οικονομία της χώρας έχει αποκοπεί από τη Δύση. 

Το πώς ένας άνθρωπος όπως ο Schmemann μπορεί να γράφει τέτοιες ανοησίες είναι απορίας άξιον. Μπορώ να καταλάβω πώς κάποιος που ζει στο Μιζούρι και έχει μηδενική εμπειρία σε εξωτερικές υποθέσεις και δεν γνωρίζει τίποτα για τη Ρωσία μπορεί να ξεγελαστεί από την προπαγάνδα των δυτικών μέσων ενημέρωσης ότι ο στρατός της Ρωσίας είναι μαστιγωμένος. Αλλά αυτός δεν είναι ο Schmemann. Αυτός είναι ένας κοσμοπολίτης άνθρωπος. Το να συνεχίσει να προωθεί αυτό το ψέμα στο αμερικανικό κοινό είναι επικίνδυνο, διότι προωθεί μια λανθασμένη αντίληψη για την πραγματική δύναμη του ρωσικού στρατού. Η Ρωσία βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα και αναπτύσσει μια τεράστια δύναμη και οπλοστάσιο.

Οι ρωσικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία μισθοφόρων, χρειάστηκαν περισσότερο από ένα χρόνο και μαζικές απώλειες για να καταλάβουν μια πόλη, την Μπαχμούτ- μια άλλη πόλη-κλειδί, η Αβντίεβκα, εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των Ουκρανών παρά το ένα κύμα μετά το άλλο των στρατιωτών, πολλοί από τους οποίους είναι κακώς προετοιμασμένοι έφεδροι και στρατολογημένοι κατάδικοι, που ρίχνονται εναντίον της.

Αμέτρητες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν σταλεί στη σφαγή τους και αμέτρητες χιλιάδες άλλοι από τους καλύτερους και εξυπνότερους της Ρωσίας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, είτε για να αποφύγουν τον πόλεμο είτε για να φυλακιστούν επειδή αντιτίθενται σε αυτόν.

"Κακώς προετοιμασμένοι έφεδροι και στρατολογημένοι κατάδικοι;" Σε αντίθεση με την Ουκρανία, η οποία άρπαζε άνδρες όλων των ηλικιών από τους δρόμους των ουκρανικών πόλεων και τους εξανάγκαζε στο μέτωπο με ελάχιστη εκπαίδευση, η Ρωσία στρατολόγησε σχεδόν 500.000 νέους στρατιώτες το 2023. Αυτοί οι νεοσύλλεκτοι δεν μπαίνουν βιαστικά στη μάχη. Περνούν από το πλήρες σχήμα της εκπαίδευσης.

Μετά έχουμε αυτό το απίστευτο:

Ωστόσο, ο κ. Πούτιν έχει βρει τρόπους για να επωφεληθούν οι φίλοι του. Και ενώ η ρωσική οικονομία πήρε μια βραχυπρόθεσμη ώθηση από την τροφοδοσία της στρατιωτικής μηχανής και την κάλυψη των κενών που άφησαν οι κυρώσεις, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι δυσοίωνες.

Αυτό αξίζει την έκφραση, BULLSHIT! Κρίμα που ο κ. Schmemann δεν ήταν μαζί μου προσπαθώντας να περπατήσω μέσα από το συντριπτικό πλήθος των χαρούμενων χριστουγεννιάτικων αγοραστών στο πολυκατάστημα GUM. Αυτό θα μπορούσε να τον είχε αφυπνίσει από τον παραληρηματικό του ισχυρισμό ότι η ρωσική οικονομία παραπαίει. Ο Schmemann αγνοεί το εκρηκτικό νέο εμπόριο της Ρωσίας με την Κίνα και την Ινδία. Οι Ρώσοι συνειδητοποιούν τώρα πως δεν χρειάζονται τη Δύση. Ακριβώς το αντίθετο. Η Δύση χρειάζεται το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα ορυκτά σπάνιων γαιών, τα λιπάσματα, το αλουμίνιο και το νικέλιο της Ρωσίας, για να αναφέρουμε μόνο μερικά στοιχεία. Η Ρωσία παράγει τώρα τα δικά της εμπορικά αεροσκάφη και η αμυντική της βιομηχανία λειτουργεί με όλους τους κυλίνδρους.

Το όραμα του Schmemann για τη νίκη της Ουκρανίας βασίζεται σε μια Ουκρανία που δεν υπάρχει πλέον:

Η αληθινή νίκη για την Ουκρανία είναι να αναδυθεί από την κόλαση του πολέμου ως ένα ισχυρό, ανεξάρτητο, ευημερούν και ασφαλές κράτος, σταθερά εδραιωμένο στη Δύση.

Η Ουκρανία έχει χάσει το 50% του πληθυσμού της λόγω μετανάστευσης και απωλειών από τον πόλεμο. Έχει χάσει το Ντονμπάς, που είναι μια πλούσια περιοχή από άποψη φυσικών πόρων και βιομηχανικής ικανότητας. Η Ουκρανία δεν έχει καμία προοπτική ως βιώσιμη, ισχυρή χώρα. Ωστόσο, το βασικό συμπέρασμα του Schmemann είναι ότι η Ουκρανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, να αποδεχτεί ένα πάγωμα σε ισχύ και στη συνέχεια να επιτρέψει στη Δύση να βρει κάποιο χρόνο για να σκεφτεί πώς να υπονομεύσει και να καταστρέψει τη Ρωσία. Ναι, αυτή είναι μια γλυκιά συμφωνία που σίγουρα θα αρέσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το άρθρο του Michael Hirsh στο Politico είναι πιο σταθερά γειωμένο στην πραγματικότητα από αυτό του Schmemann. Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία του:

Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε στο περιοδικό POLITICO αυτή την εβδομάδα ότι μεγάλο μέρος αυτής της στρατηγικής στροφής προς την άμυνα αποσκοπεί στην ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας σε οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση. "Αυτή ήταν η θεωρία μας για την υπόθεση καθ' όλη τη διάρκεια - ο μόνος τρόπος για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος τελικά είναι μέσω διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο αξιωματούχος, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, στον οποίο δόθηκε ανωνυμία επειδή δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει επίσημα. "Θέλουμε η Ουκρανία να έχει τα ισχυρότερα δυνατά χαρτιά όταν έρθει αυτό". Ο εκπρόσωπος τόνισε, ωστόσο, πως δεν έχουν προγραμματιστεί ακόμη συνομιλίες και πως οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίθεση κατά τόπους και συνεχίζουν να σκοτώνουν και να τραυματίζουν χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες. "Θέλουμε να είναι σε ισχυρότερη θέση για να κρατήσουν το έδαφός τους. Δεν είναι ότι τους αποθαρρύνουμε από το να εξαπολύσουν οποιαδήποτε νέα επίθεση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους - με την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη να υποχωρεί γρήγορα στο Καπιτώλιο και την κάποτε πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση του Ζελένσκι να αποτυγχάνει από τότε που ξεκίνησε τον Ιούνιο - ο Μπάιντεν μετατοπίστηκε από την υπόσχεση ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία για "όσο χρειαστεί", στο να πει ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν υποστήριξη "όσο μπορούμε" και να υποστηρίξει πως η Ουκρανία έχει ήδη κερδίσει "μια τεράστια νίκη". Ο Πούτιν απέτυχε".

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό είναι κώδικας για: Ετοιμαστείτε να ανακηρύξετε μια μερική νίκη και να βρείτε έναν τρόπο για τουλάχιστον μια εκεχειρία ή κατάπαυση του πυρός με τη Μόσχα, η οποία θα αφήσει την Ουκρανία μερικώς διαιρεμένη.

"Το σχόλιο νίκης του Μπάιντεν έχει την αρετή να είναι αληθινό", δήλωσε ο Τζορτζ Μπιμπ, πρώην επικεφαλής ανάλυσης της Ρωσίας για τη CIA, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής στρατηγικής του Ινστιτούτου Quincy για την Υπεύθυνη Κρατική Επιχειρηματικότητα. Αλλά "ο χρόνος έχει γίνει ένα ισχυρό μειονέκτημα όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και τη βιομηχανική ικανότητα της Ουκρανίας, και αυτό ισχύει ακόμη και αν η Δύση συνεχίσει την υποστήριξή της. Όσο περισσότερο διαρκεί αυτό, τόσο περισσότερα θα πρέπει να παραχωρήσουμε εκ των προτέρων μόνο και μόνο για να φέρουμε τους Ρώσους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

Η τελευταία πρόταση είναι το κλειδί - τι πρέπει να παραχωρήσει η Δύση για να κάνει τους Ρώσους να διαπραγματευτούν; Η απάντηση είναι απλή. Τίποτα. Η Ρωσία δεν εμπιστεύεται πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες ή οποιοδήποτε από τα κράτη του ΝΑΤΟ να διαπραγματευτούν με καλή πίστη. Αυτά τα δύο άρθρα, μαζί με το προηγούμενο άρθρο των NY Times που ισχυρίζεται ότι ο Πούτιν διαπραγματεύεται κρυφά, έχουν έναν σκοπό - να δημιουργήσουν ένα ψευδές αφήγημα που θα επιτρέψει στον Μπάιντεν να κόψει την Ουκρανία πριν από τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Κάποια στιγμή νομίζω πως θα δούμε μια ιστορία που θα λέει ότι οι ΗΠΑ είχαν τη Ρωσία έτοιμη να διαπραγματευτεί μια αληθινή, αλλά ο Ζελένσκι σαμποτάρισε κάθε ευκαιρία για συμφωνία.

Υπάρχουν μερικές εκπληκτικές παραλείψεις σε αυτή την προσπάθεια να "γυρίσει" η αφήγηση. Σύμφωνα με την ισχύουσα ουκρανική νομοθεσία, ο πρόεδρος Ζελένσκι απαγορεύεται να διαπραγματεύεται με τη Ρωσία. Η Ράντα θα πρέπει να ψηφίσει νόμο που θα παρέχει στον Ζελένσκι την άδεια να επανέλθει σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Στη συνέχεια, υπάρχει η τρελή υπόθεση ότι η Ρωσία μπορεί να δελεαστεί να διαπραγματευτεί. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι της εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν πιστεύουν πραγματικά τον μύθο ότι η Ρωσία υποφέρει εξαιτίας αυτού του πολέμου και ψάχνει για μια καταπακτή διαφυγής. Δεν δίνουν σημασία σε αυτά που λέει η ρωσική ηγεσία. Ο Πούτιν και ο Λαβρόφ ειδικότερα έχουν καταστήσει σαφές πως δεν εμπιστεύονται πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το ΝΑΤΟ ως ειλικρινείς μεσίτες. Αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι η Ουκρανία να διαλυθεί και η Δύση να αναγκαστεί να αποδεχτεί αυτή την πραγματικότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail