Σουηδοί αστυνομικοί αναγκάστηκαν να πληρώσουν πρόστιμο σε καταδικασμένο Σύριο που τους επιτέθηκε βάναυσα κατά τη διάρκεια ταραχών

Freepen.gr - Σε μια συγκλονιστική εξέλιξη, πέντε αστυνομικοί αναγκάζονται να πληρώσουν πρόστιμο σε Σύριο μετανάστη που καταδικάστηκε για τον σοβαρό τραυματισμό ενός από αυτούς κατά τη διάρκεια ταραχών που σχετίζονταν με το κάψιμο του κορανίου κατά τη διάρκεια του Πάσχα του 2022.

Οι αστυνομικοί θα πρέπει να καταβάλουν συνολικά 12.650 σουηδικές κορώνες (1.122 ευρώ) από την τσέπη τους στον 45χρονο καταδικασμένο Σύριο, ο οποίος καταδικάστηκε σε δύο χρόνια και επτά μήνες για το ρόλο του στις ταραχές.

Οι αξιωματικοί αντέδρασαν σχεδόν με αμηχανία για την έκβαση της υπόθεσης.

"Αισθάνομαι ότι κάτι έχει πάει τρομερά στραβά στο νομικό σύστημα εδώ. Εμείς είμαστε εκεί και κάνουμε τη δουλειά μας, όμως μεμονωμένοι αστυνομικοί πρέπει να αναγκαστούν να πληρώσουν από την τσέπη τους σε ανθρώπους που πραγματικά μας ήθελαν νεκρούς", λέει ο Aleksandar Jeremic, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας σε μια πολιτική αγωγή που αφορά την τοπική αστυνομική περιοχή Botkyrka και είναι τώρα ένας από τους πέντε αστυνομικούς που κλήθηκαν να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα στον αλλοδαπό υπήκοο, σύμφωνα με τη δανέζικη εφημερίδα Dagens Nyheter.

Η υπόθεση απορρέει από τις ταραχές για το κοράνι, οι οποίες ξεκίνησαν στο πάρκο της πόλης Örebro το Σαββατοκύριακο του Πάσχα του 2022. Είχε προηγηθεί ο ακροδεξιός ακτιβιστής Ράσμους Παλούντεν που έκαψε ένα κοράνι στη Σουηδία, οδηγώντας σε βίαιες ταραχές που διήρκεσαν αρκετές ημέρες.

Ωστόσο, ο δικαστής της υπόθεσης υπερασπίζεται την απόφασή του να επιβάλει πρόστιμο στους αστυνομικούς, λέγοντας ότι τηρεί το γράμμα του νόμου.

"Καταλαβαίνω αν φαίνεται προσβλητικό από την άποψη της αστυνομίας. Αλλά δεν έχει γίνει κανένα λάθος, οι κανόνες είναι όπως είναι. Το θέμα της αποζημίωσης διαχωρίστηκε σε μια αστική υπόθεση και η αστυνομία απέσυρε τις αξιώσεις της, οπότε θεωρείται η ηττημένη πλευρά και πρέπει να πληρώσει", δήλωσε ο Johan Nordgren, σύμβουλος στο περιφερειακό δικαστήριο του Örebro και δικαστής που έλαβε την απόφαση.

Αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν τόσο σοβαρά από τους πέτρες που πέταξαν οι ταραξίες στο Sveaparken, ώστε χρειάστηκαν επείγουσα περίθαλψη. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Γιόχαν Βέστμπεργκ, ο οποίος νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με σοβαρή διάσειση και τραύματα στο χέρι που αναμένεται να χρειαστούν χρόνια για να επουλωθούν.

Ο Westberg είναι ένας από τους αστυνομικούς που ζητούν αποζημίωση μετά την καταδίκη του 45χρονου Σύριου σε φυλάκιση για "σοβαρή δολιοφθορά κατά των αστυνομικών επιχειρήσεων". 

Η ποινική υπόθεση και η αστική υπόθεση διεκπεραιώθηκαν ως δύο ξεχωριστές υποθέσεις. Ο Σύριος καταδικάστηκε σε φυλάκιση άνω των πέντε ετών, η οποία αργότερα ανατράπηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο και μειώθηκε σε δύο χρόνια και επτά μήνες. Ωστόσο, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατέστρεψε και την αστική υπόθεση των αξιωματικών. Οι δικαστές εκεί υποστήριξαν ότι οι αστυνομικοί δεν δικαιούνται αποζημίωση σε μια υπόθεση "σοβαρής δολιοφθοράς κατά των αστυνομικών επιχειρήσεων", επειδή θεωρείται έγκλημα κατά του κράτους και όχι κατά μεμονωμένων αστυνομικών.

Με βάση αυτή τη διαπίστωση, οι αξιωματικοί δεν είχαν καμία ελπίδα να κερδίσουν την υπόθεσή τους. Ως εκ τούτου, ο Westberg και οι άλλοι αστυνομικοί της υπόθεσης απέσυραν τις αξιώσεις τους για αποζημίωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δικονομικό κώδικα, όποιος αποσύρει την αστική του υπόθεση θεωρείται ότι "έχασε" την υπόθεση και πρέπει να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα του αντιδίκου. Αυτό συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση, με αποτέλεσμα οι βαριά τραυματισμένοι αστυνομικοί να αναγκαστούν να καταβάλουν αποζημίωση στον Σύριο που τους επιτέθηκε.

"Δεν σκοπεύω να πληρώσω ούτε δεκάρα. Τότε, καλύτερα να μου κάνουν κατάσχεση. Αυτό είναι τόσο λάθος, ήμουν στο Sveaparken ως (πάροχος) υπηρεσιών, δεν ήταν προαιρετικό να εργαστώ", δήλωσε ο Johan Westberg, ο οποίος δεν εργάζεται πλέον για την αστυνομία, σύμφωνα με την Dagens Nyheter.

Η αστυνομία έχει ασκήσει έφεση στο Εφετείο της Γκότα. Η δικηγόρος τους, Ester Andersson Zandvoort, λέει ότι είναι πολύ περίεργο πώς η υπόθεση διαχωρίστηκε αρχικά σε ποινική και αστική υπόθεση.

"Πρόκειται ακριβώς για την ίδια αξίωση αποζημίωσης όπως και σε άλλες δίκες και σε καμία από τις άλλες υποθέσεις δεν έγινε διαχωρισμός. Είναι πολύ περίεργο το γεγονός πως αυτός ο δικαστής ενήργησε με αυτόν τον τρόπο. Θα ασκήσουμε έφεση", δήλωσε η ίδια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail