Η Ρωσία προειδοποιεί έντονα τις ΗΠΑ να μη φέρουν τα πυρηνικά τους πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο

Photo: globalresearch.ca
Freepen.gr - Η Ρωσία απευθύνει αυστηρότατη προειδοποίηση στις ΗΠΑ να μην εγκαταστήσουν πυρηνικά στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πιστεύει ότι η επιστροφή των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να είναι ένα πιθανό, αν και αποσταθεροποιητικό σενάριο καθώς δημοσιεύματα σχετικά με τα σχέδια των ΗΠΑ να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίστηκαν νωρίτερα στην Telegraph.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η απόφαση των αμερικανικών αρχών να επιστρέψουν τα πυρηνικά όπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αποτελέσει ένα αποσταθεροποιητικό βήμα. Η Μόσχα "προειδοποιεί έντονα" την Ουάσινγκτον κατά μιας τέτοιας κίνησης, πρόσθεσε.

"Όσον αφορά την υποθετική επιστροφή αμερικανικών τακτικών πυρηνικών όπλων στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ήθελα να τους προειδοποιήσω έντονα ενάντια σε αυτό το αποσταθεροποιητικό βήμα", δήλωσε ο Ryabkov.

Αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο, είπε επίσης ο Ryabkov προσθέτοντας πως το σενάριο αυτό, αν υλοποιηθεί, θα οδηγήσει σε κλιμάκωση των σχέσεων.

Στις 27 Ιανουαρίου, η εφημερίδα The Telegraph έγραψε με αναφορά στις κυβερνητικές προμήθειες του Πενταγώνου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια εν μέσω της "αυξανόμενης ρωσικής απειλής". Πρόκειται για πυρηνικές κεφαλές B61-12 των 50 χιλιοτόνων - είναι τρεις φορές ισχυρότερες από τις βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

Τον Ιούνιο του 2022, το BBC ανακοίνωσε σχέδια για τη στάθμευση 54 μαχητικών αεροσκαφών F-35 (η έκδοση F-35A είναι ικανή να μεταφέρει πυρηνικά όπλα) σε αμερικανική βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο τα επόμενα χρόνια.

Η Ουάσινγκτον απέσυρε τα πυρηνικά όπλα από τη Βρετανία το 2008 ελπίζοντας πως οι απειλές από τη Μόσχα είχαν υποχωρήσει.

* πληροφορίες english.pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail