Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν άλλον ένα μη νικηφόρο πόλεμο στην Υεμένη

Freepen.gr - Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι σύμμαχοι εξαπέλυσαν πλήγματα κατά των Χούτι (Ansar Allah) στην Υεμένη στις 12 Ιανουαρίου, ξεκινώντας εκ των πραγμάτων έναν ακόμη μη νικηφόρο πόλεμο, γράφει το southfront.press.

Οι Χούτι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος των ακτών της Ερυθράς Θάλασσας της Υεμένης, αποτελούν μέρος του λεγόμενου "Άξονα της Αντίστασης", του οποίου ηγείται το Ιράν.

Η ομάδα έχει επιτεθεί σε εμπορικά πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ ή κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια και έχει εμπλακεί άμεσα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα, εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων και αναπτύσσοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας εναντίον πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι επιθέσεις ήταν μια απάντηση στον ισραηλινό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε περισσότερους από 23.000 Παλαιστίνιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι βασικός υποστηρικτής του πολέμου.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως διέταξε τα πλήγματα στην Υεμένη "ως άμεση απάντηση στις πρωτοφανείς επιθέσεις των Χούθι εναντίον διεθνών θαλάσσιων σκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα". Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι τα πλήγματα ήταν "αναγκαία και αναλογικά".

Οι ΗΠΑ δήλωσαν πως η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς και η Ολλανδία υποστήριξαν επίσης την επίθεση στην Υεμένη και παρουσίασαν τα πλήγματα ως μέρος μιας διεθνούς προσπάθειας για την αποκατάσταση της ελεύθερης ροής του εμπορίου σε μια βασική διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας που αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης.

Ο κεντρικός διοικητής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων αντιστράτηγος Alex Grynkewich δήλωσε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού "εκτέλεσαν σκόπιμα πλήγματα σε περισσότερους από 60 στόχους σε 16 θέσεις των μαχητών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων κόμβων διοίκησης και ελέγχου, αποθηκών πυρομαχικών, συστημάτων εκτόξευσης, εγκαταστάσεων παραγωγής και συστημάτων ραντάρ αεράμυνας".

Χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 100 πυρομαχικά ακριβείας "διαφόρων τύπων", σύμφωνα με τον Αμερικανό διοικητή.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah TV που διοικείται από τους Χούτι δήλωσε ότι τα πλήγματα έπληξαν την αεροπορική βάση al-Dailami βόρεια της πρωτεύουσας Σαναά, το αεροδρόμιο στην στρατηγική πόλη-λιμάνι Hodeidah, ένα στρατόπεδο ανατολικά της Saada, το αεροδρόμιο στην πόλη Taiz και ένα αεροδρόμιο κοντά στη Hajjah. Η έκταση των ζημιών δεν ήταν άμεσα σαφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε Χούτι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει πλήγματα κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν μέσων στο Ιράκ και τη Συρία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, αυτό σηματοδοτεί το πρώτο γνωστό πλήγμα κατά των Χούτι στην Υεμένη.

Τα πλήγματα στην Υεμένη καταδικάστηκαν από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, το Ιράν και αρκετές ένοπλες φατρίες που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ.

Στην πρώτη τους απάντηση, οι Χούτι δήλωσαν πως δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για το χτύπημα. Η ομάδα υποσχέθηκε επίσης να απαντήσει και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στοχεύει πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

Οι σκληροτράχηλοι Χούτι διαθέτουν προηγμένες επιθετικές ικανότητες μεγάλου βεληνεκούς και θεωρούνται ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ιράν. Τα χτυπήματα κατά της ομάδας θα γυρίσουν χωρίς αμφιβολία μπούμερανγκ. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι σύμμαχοι θα μπορούσαν σύντομα να βρεθούν αντιμέτωποι με έναν ακόμη μη νικηφόρο πόλεμο στην Υεμένη, ο οποίος θα μπορούσε να τους κοστίσει πολύ περισσότερο από τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail