Το Ισραήλ πρόκειται να εμπλακεί σε πόλεμο δύο μετώπων

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει σειρά επιθέσεων εναντίον στόχων εκτός Παλαιστίνης, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, με αποτέλεσμα τον θάνατο βασικών μελών αντισιωνιστικών οργανώσεων. Οι στοχευμένες δολοφονίες του Ισραήλ έχουν θεωρηθεί ως προσβολή της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου, αυξάνοντας τους κινδύνους ενός ανοιχτού πολέμου μεταξύ του σιωνιστικού κράτους και της Χεζμπολάχ.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τις γειτονικές του χώρες από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο. Ωστόσο, η συχνότητα και η βιαιότητα αυτών των επιδρομών έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Λίβανος έχει γίνει ένας από τους κύριους στόχους των ισραηλινών επιθέσεων, ιδίως σε χτυπήματα που στοχεύουν στρατηγικά δημόσια πρόσωπα. Σε μία από αυτές τις επιχειρήσεις δολοφονήθηκε ο Wissam al-Tawil, αναπληρωτής επικεφαλής της ομάδας Radwan, μιας ειδικής μονάδας της σιιτικής πολιτοφυλακής. Ο al-Tawil ήταν υψηλόβαθμο μέλος της Χεζμπολάχ, πράγμα που σημαίνει πως σίγουρα θα υπάρξουν αντίποινα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, μια βίαιη ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό είχε αφήσει πίσω της έξι υψηλόβαθμα μέλη της Χαμάς νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης, ο Saleh al-Arouri. Τότε δεν είχαν στοχοποιηθεί μέλη της Χεζμπολάχ και το χτύπημα είχε στόχο να σκοτώσει μαχητές της Χαμάς που είχαν συγκεντρωθεί στη Βηρυτό.  Ωστόσο, το γεγονός ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε λιβανέζικο έδαφος προκάλεσε προφανώς οργή στα μέλη της σιιτικής πολιτοφυλακής, τα οποία υποσχέθηκαν αντίποινα για την παραβίαση της λιβανέζικης κυριαρχίας.

Ο Χασάν Νασράλα, γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, έκανε δύο δηλώσεις σχετικά με τα γεγονότα αυτά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χεζμπολάχ πολεμά ήδη το Ισραήλ, αλλά χρησιμοποιεί μόνο ένα μικρό ποσοστό του πολεμικού της δυναμικού. Η συμμετοχή της πολιτοφυλακής είναι "περιορισμένη", καθώς επικεντρώνεται στην εξουδετέρωση στόχων των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στα σύνορα. Προς το παρόν, οι στόχοι αυτών των επιχειρήσεων είναι, σύμφωνα με τον Nasrallah, να δημιουργήσουν στρατιωτική πίεση κατά του Ισραήλ και να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους εξαλείφοντας τους πόρους των IDF. Ωστόσο, ο Νασράλα ξεκαθάρισε ότι αν το Ισραήλ συνεχίσει να παραβιάζει την κυριαρχία του Λιβάνου, η ομάδα θα εξαπολύσει "πόλεμο χωρίς περιορισμούς", χρησιμοποιώντας πλήρη ισχύ εναντίον των σιωνιστικών στρατευμάτων.

Προφανώς, το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για αποκλιμάκωση. Οι επιθέσεις στο Λίβανο συνεχίζονται ακόμη και μετά τις προειδοποιήσεις του Νασράλα - και περισσότερες στοχευμένες δολοφονίες μελών της Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Στην πραγματικότητα, το Τελ Αβίβ βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε μια περίπλοκη στρατιωτική κατάσταση. Ο πόλεμος στη Γάζα έχει καταστεί "μη κερδοφόρος", καθώς τα συντρίμμια από τους βομβαρδισμούς έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στον ίδιο τον IDF, εμποδίζοντας τη ροή των τεθωρακισμένων οχημάτων και δημιουργώντας ένα δίκτυο κρυψών και οδοφραγμάτων που ευνοούν τη Χαμάς.

Επί του παρόντος διεξάγεται ανταρτοπόλεμος στη Γάζα, με τα μέλη της Παλαιστινιακής Αντίστασης να έχουν το πλεονέκτημα, καθώς γνωρίζουν καλύτερα το έδαφος και είναι έμπειροι στο να πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές επιθέσεις και να κρύβονται ανάμεσα στα συντρίμμια των κτιρίων και στα δίκτυα σηράγγων. Αν και το Ισραήλ έχει καταφέρει να καταστρέψει τη φυσική δομή της Γάζας, οι συνέπειες των επιθέσεών του έχουν πλήξει κυρίως τον άμαχο πληθυσμό και δεν ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικές στην εξουδετέρωση της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών πολιτοφυλακών. Το αποτέλεσμα είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, με το Ισραήλ να εμπλέκεται σε έναν διαρκή πόλεμο φθοράς.

Με αυτά τα δεδομένα, το Ισραήλ ποντάρει στη διεθνοποίηση της σύγκρουσης ως τρόπο "νίκης" στον πόλεμο. Δεδομένου ότι δεν έχει επιτυχία στη Γάζα, η ισραηλινή κυβέρνηση ελπίζει να δημιουργήσει νέες εστίες εχθροπραξιών εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου και της Συρίας. Ο στόχος είναι να φέρει νέους δρώντες στον πόλεμο, δημιουργώντας μια κατάσταση συνολικής περιφερειακής σύγκρουσης που καθιστά την επέμβαση των δυτικών εταίρων του Ισραήλ "αναπόφευκτη".

Το κύριο πρόβλημα με αυτή την ισραηλινή "στρατηγική" είναι πως οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές. Δε θα είναι εύκολο να εξασφαλιστεί η υποστήριξη της Δύσης και να δικαιολογηθεί μια επέμβαση στη σύγκρουση, καθώς η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι εξοργισμένη από τις γενοκτονικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα. Επιπλέον, η Χεζμπολάχ επιδεικνύει υπομονή και στρατηγική νοοτροπία αποφεύγοντας συμμετρικές απαντήσεις στις ισραηλινές επιθέσεις. Η ομάδα προσπαθεί να μην εμπλακεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, καθώς οι IDF βρίσκονται ήδη σε μια λεπτή κατάσταση και δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει ένα νέο μέτωπο. Η εστίαση της Χεζμπολάχ φαίνεται να είναι να εξαπολύει χειρουργικά χτυπήματα πέρα από τα σύνορα, καθυστερώντας τη μεγαλύτερη εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Για να λάβει μια ισχυρή αντίδραση από τη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τη βιαιότητα των επιδρομών του κατά του Λιβάνου. Και αυτό θα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στη σιωνιστική στρατηγική, αφού με αυτόν τον τρόπο το Τελ Αβίβ θα δικαιολογεί τις αντιδράσεις της Χεζμπολάχ και επομένως δε θα υπάρχουν νομικά επιχειρήματα για τη Δύση να κινητοποιηθεί συλλογικά για να υποστηρίξει το Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, χωρίς την πλήρη δυτική υποστήριξη, το Ισραήλ δε θα είναι σε θέση να διεξάγει έναν διμέτωπο πόλεμο, αποτελώντας πραγματική καταστροφή για τις ίδιες τις IDF.

Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη για το πώς το Ισραήλ προέβη σε λανθασμένες ενέργειες στην αρχή της σύγκρουσης. Αντί να απαντήσει μόνο στην "Επιχείρηση Al Aqsa Flood" της Χαμάς, το Τελ Αβίβ επέλεξε να ξεκινήσει μια εκστρατεία γενοκτονίας και εδαφικής επέκτασης, βυθιζόμενο σε έναν παρατεταμένο πόλεμο που δεν θα κερδηθεί τόσο εύκολα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail