Η Μόσχα δεν πρόκειται να παρακαλέσει τον θείο Σαμ για συγχώρεση

Sputnik
Freepen.gr - Η Μόσχα δε φέρει καμία ευθύνη για το γεγονός ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας έφθασαν στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επιμένοντας πως το βάρος της αποκατάστασής τους πέφτει αποκλειστικά στην Ουάσινγκτον.

Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας έφτασαν στο ναδίρ μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με τη Μόσχα να καταδικάζει την Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές χώρες για την επιβολή πρωτοφανών κυρώσεων και την αποστολή όπλων στο Κίεβο. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι οι παραδόσεις απλώς θα παρατείνουν τη σύγκρουση αλλά δε θα αλλάξουν την έκβασή της.

Ένα άλλο μείζον ζήτημα στις διμερείς σχέσεις ήταν η υφέρπουσα επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας, την οποία η Μόσχα θεωρεί υπαρξιακή απειλή. Η Ρωσία έχει πει πως η επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ήταν ένας από τους κύριους λόγους για την τρέχουσα σύγκρουση.

Σε συνέντευξή του στο CBS News τη Δευτέρα, όταν ρωτήθηκε για τις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον εν μέσω της αντιπαράθεσης για την Ουκρανία, ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία δε θα αναλάβει πρωτοβουλία για την αποκατάστασή τους, επειδή δεν ήταν η χώρα του που τις χάλασε εξ αρχής.

Δεν πρόκειται να... τρέξουμε στην Ουάσινγκτον: "Θείε Σαμ, σε παρακαλώ συγχώρεσέ μας. Ήμασταν κακά παιδιά". Δεν έχουμε τίποτα να παραπονεθούμε".

Ο υπουργός τόνισε ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο δυνάμεων διαλύθηκαν από "εκείνους που επινόησαν τη ρωσική απειλή" και "εκείνους που αγνόησαν την τεράστια ποσότητα καλής θέλησης που επέδειξε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων θητειών του". Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι δυτικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν πως ο Ρώσος ηγέτης ήταν "τόσο καλός" και προσπάθησαν να τον "κρατήσουν στο τσεπάκι [τους]", κάτι που ήταν λάθος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail