ΗΠΑ και σύμμαχοι πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση για την ειρηνευτική φόρμουλα για την Ουκρανία στη Σαουδική Αραβία

unsplash.com / Artem Kniaz
Freepen.gr - Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση για τη "φόρμουλα ειρήνης" στις 16 Δεκεμβρίου 2023 στη Σαουδική Αραβία, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές του. Ωστόσο, τα μέρη δεν κατάφεραν να επιτύχουν σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν την ειρηνευτική πρωτοβουλία καθώς και τις προοπτικές αλληλεπίδρασης με τη Ρωσία στο μέλλον. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και η Τουρκία, ενώ η Κίνα, η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έστειλαν εκπροσώπους τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας προσπάθησαν να αντλήσουν υποστήριξη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία με τους όρους του Κιέβου, ενώ οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου ζήτησαν άμεση εμπλοκή με τη Μόσχα για το θέμα. Ωστόσο, οι δυτικές χώρες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και διαβεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στις 28 Δεκεμβρίου ότι αρκετές χώρες αρνήθηκαν την πρόσκληση για τη συνάντηση στη Σαουδική Αραβία.

"Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη μυστικότητα, τίποτα δεν αναφέρθηκε γι' αυτήν πουθενά, δεν υπήρξαν διαρροές", δήλωσε τότε ο Λαβρόφ.

Η ειρηνευτική φόρμουλα του Ζελένσκι είναι αποκύημα αρρωστημένης φαντασίας, ενώ όλες οι προθέσεις να αναγκαστεί η Ρωσία να επιστρέψει στα σύνορα του 1991, καθώς και οι προσπάθειες της Δύσης να επιβάλει στη Μόσχα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους όρους του Κιέβου δεν είναι παρά απάτη και χειραγώγηση, δήλωσε επίσης ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε πως δεν βλέπει τη Ρωσία να κάνει κανένα θεμελιώδες βήμα προς την κατεύθυνση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι εντείνει τις επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις. 

* πληροφορίες english.pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail