Η περιοδεία βιτρίνας του Μπλίνκεν στις αραβικές πρωτεύουσες

Η προσδοκία που έθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέποντας να περάσει ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα στις 22 Δεκεμβρίου 2023 χωρίς να χρειαστεί να ασκήσουν βέτο - αν και ένα αποδυναμωμένο ψήφισμα που δεν ζητούσε κατάπαυση του πυρός - ήταν ότι η προφανής διεθνής απομόνωση που αντιμετωπίζουν η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ θα επηρέαζε αναπόφευκτα τις επιλογές του Ισραήλ στο μέλλον.

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, υπάρχουν αντίθετες τάσεις. Το Ισραήλ ξεκίνησε το νέο έτος διατάσσοντας την απόσυρση μέρους των στρατιωτικών του δυνάμεων από τη Γάζα, αλλά ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χάγκαρι τόνισε πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί το 2024 και χαρακτήρισε την απόσυρση αυτή σύμφωνη με την ανανέωση των δυνάμεων και τη νέα οργάνωση του ισραηλινού στρατού. Μιλώντας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Hagari δήλωσε: "Απόψε αρχίζει το 2024 και οι στόχοι μας απαιτούν ένα μακρύ πόλεμο και προετοιμαζόμαστε αναλόγως. Έχουμε ένα έξυπνο σχέδιο για να διαχειριστούμε τις αποστολές μας, λαμβάνοντας υπόψη τις εφεδρείες, την οικονομία, τις οικογένειες και τον ανεφοδιασμό, καθώς και τη συνέχιση της μάχης και της εκπαίδευσης".

Ο αμφίσημος υπαινιγμός του Hagari ότι ο στρατός έχει ολοκληρώσει τις μεγάλες μάχες στη βόρεια Γάζα ενισχύθηκε με τον ισχυρισμό πως οι δυνάμεις θα "συνεχίσουν να εμβαθύνουν το επίτευγμα" στη βόρεια Γάζα, θα ενισχύσουν τις άμυνες κατά μήκος του συνοριακού φράχτη Ισραήλ-Γάζας και θα επικεντρωθούν στο κεντρικό και νότιο τμήμα της περιοχής.

Την Πέμπτη, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant παρουσίασε επίσης ένα σχέδιο στροφής προς λιγότερο έντονες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το γραφείο του υπουργού ανέφερε σε ανακοίνωσή του: "Στη βόρεια περιοχή της λωρίδας της Γάζας, θα μεταβούμε σε μια νέα πολεμική προσέγγιση σύμφωνα με τα στρατιωτικά επιτεύγματα στο έδαφος". Αλλά ο Γκαλάντ πρόσθεσε: "Θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο". Σύμφωνα με το σχέδιο του Γκάλαντ, ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και να εξουδετερωθούν οι εναπομείνασες στρατιωτικές απειλές.

Ουσιαστικά, οι παρατηρήσεις του Χάγκαρι και το σχέδιο του Γκάλαντ μπορούν να θεωρηθούν ως νεύμα προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αναμένεται στο Ισραήλ αργότερα αυτή την εβδομάδα μετά από επισκέψεις στην Τουρκία, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ έχει, τυπικά, αυξήσει επίσης την ένταση με μια σειρά πολεμικών ενεργειών τις τελευταίες ημέρες.

Υπήρξε νέα κλιμάκωση των διασυνοριακών συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Άλλωστε, η στοχευμένη δολοφονία ενός κορυφαίου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, του Saleh al-Arouri, σε ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα- η δολοφονία ενός ανώτερου διοικητή του IRGC και άλλων τεσσάρων στα προάστια της Δαμασκού- τρομοκρατικές επιθέσεις στο Kerman (Ιράν)- δολοφονία του διοικητή των επίλεκτων δυνάμεων Radwan της Χεζμπολάχ- όλα αυτά μέσα στο διάστημα της περασμένης εβδομάδας αποδίδονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Τα γεγονότα αυτά με τη σειρά τους έχουν προστεθεί στους αναζωπυρωμένους φόβους που έχουν αναζωπυρωθεί τελευταία ότι ένας πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση. Νωρίτερα σήμερα, ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε σε τηλεοπτική ομιλία του πως η ομάδα του δεν θέλει να επεκτείνει τον πόλεμο από το Λίβανο, "αλλά αν το Ισραήλ επεκταθεί, η απάντηση είναι αναπόφευκτη στο μέγιστο βαθμό που απαιτείται για την αποτροπή του Ισραήλ".

Το μοτίβο της ισραηλινής συμπεριφοράς πρέπει να γίνει κατανοητό από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Πρόκειται για ένα απίστευτα περίπλοκο πλέγμα. Πρώτα απ' όλα, η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα μέχρι στιγμής έχει αποτύχει. Έστρεψε την παγκόσμια κοινή γνώμη, ιδίως στον Παγκόσμιο Νότο, έντονα εναντίον του Ισραήλ - η αναφορά της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα είναι η πιο χαρακτηριστική απόδειξη γι' αυτό - ενώ ο ισραηλινός στρατός απέτυχε όσον αφορά την ατζέντα του να αποδεκατίσει τη Χαμάς.

Το Τελ Αβίβ δεν πέτυχε κανέναν από τους διακηρυγμένους στόχους του στον πόλεμο της Γάζας, που είναι η εξόντωση της Χαμάς ή ο αφοπλισμός της Χαμάς και η απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα. Αυτό φέρνει το κατεστημένο ασφαλείας και το στρατιωτικό κατεστημένο στο Τελ Αβίβ, του οποίου η φήμη έχει πληγεί σοβαρά μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, υπό τεράστια πίεση. Από την άλλη πλευρά, υπήρξε συγκάλυψη των μεγάλων απωλειών που υπέστησαν τα ισραηλινά στρατεύματα στην επιχείρηση στη Γάζα. Η τρομοκρατική επίθεση στο Kerman και η δολοφονία του Saleh al-Arouri προδίδουν στην πραγματικότητα ένα υψηλό επίπεδο απογοήτευσης.

Από πολιτική άποψη, υπάρχει σύγκλιση μεταξύ του κατεστημένου της ασφάλειας και του στρατού και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου (του οποίου το πολιτικό μέλλον κρέμεται από μια κλωστή) και των ακροδεξιών φασιστικών δυνάμεων που συντάσσονται μαζί του, τα συμφέροντα των οποίων βρίσκονται σε έναν εκτεταμένο πόλεμο.

Η μόνη εξωτερική δύναμη που μπορεί να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ είναι φυσικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αλλά είναι υπερβολικό να περιμένουμε από τον πρόεδρο Μπάιντεν να τραβήξει την "κόκκινη γραμμή" προς το Ισραήλ -ακόμα και αν υποθέσουμε δηλαδή ότι έχει την πολιτική βούληση να το κάνει- δεδομένου του ελέγχου του Κογκρέσου από το λόμπι του Ισραήλ και της απρόσκοπτης ικανότητάς του να φτιάχνει ή να καταστρέφει τις καριέρες των Αμερικανών πολιτικών.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει αλλάξει την ένταση της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ έχουν στείλει στο Ισραήλ 10.000 τόνους όπλων στο Ισραήλ μόνο την πρόσφατη περίοδο. Μάλιστα, δεν μπορεί να είναι τυχαίο πως σε κάθε επίσκεψη του Μπλίνκεν στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, υπήρξε μια ιδιαίτερα βίαιη ισραηλινή επίθεση που ανέβασε τους τόνους. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές την ισραηλινή πολιτική και τη δέσμευση για την καταστροφή της Χαμάς, ειδικότερα.

Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον του Μπάιντεν περιορίζεται στο να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή, ώστε να μην καταστεί αναγκαία η άμεση αμερικανική στρατιωτική επέμβαση. Η ρητορική και η διπλωματική στάση των ΗΠΑ αποσκοπεί σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο των ζημιών στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τους πρώην συμμάχους της στην περιοχή. Επί της ουσίας, η αποστολή του Blinken καταλήγει σε φτηνή βιτρίνα - δηλαδή, να φέρει τα περιφερειακά κράτη στην ίδια σελίδα πως το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση. Αλλά δεν λαμβάνει υπόψη ότι η περιοχή έχει αλλάξει ριζικά.

Αυτό που πραγματικά διακρίνει την παρούσα κρίση είναι πως ο αραβικός κόσμος ανησυχεί βαθύτατα και αισθάνεται εξοργισμένος από τη βάρβαρη συμπεριφορά του Ισραήλ απέναντι στους άτυχους Παλαιστίνιους - "ζώα", όπως τους έχουν περιγράψει ισραηλινοί πολιτικοί. Ο αραβικός ψυχισμός είναι πεπεισμένος ότι μια διαρκής οριστική διευθέτηση του Παλαιστινιακού προβλήματος δεν μπορεί να αναβληθεί επ' αόριστον. Κάτι έχει αλλάξει ριζικά ακόμη και για τη Σαουδική Αραβία, η οποία είχε μυστικές συναλλαγές με το Ισραήλ για δεκαετίες και πλησίαζε προς την εγκαθίδρυση επίσημων σχέσεων μαζί του.

Σε ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας αναφέρεται πως κατά την υποδοχή του Μπλίνκεν στην Αλ Ουλά τη Δευτέρα, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν "τόνισε τη σημασία της παύσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, της εντατικοποίησης της ανθρωπιστικής δράσης και της εργασίας για τη δημιουργία συνθηκών για την αποκατάσταση της σταθερότητας και για μια ειρηνευτική διαδικασία που θα διασφαλίζει ότι ο παλαιστινιακός λαός θα αποκτήσει τα νόμιμα δικαιώματά του και θα επιτύχει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη". Η δήλωση της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται σε έντονη αντίθεση με την ανάγνωση από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα άρθρο της σαουδαραβικής εφημερίδας Asharq Al-Awsat που επικεντρώθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Μπλίνκεν, το οποίο υπογράμμισε τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ Ριάντ και Ουάσινγκτον σε μια σειρά θεμάτων - κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ("όχι μόνο μια ανθρωπιστική εκεχειρία ή ανταλλαγή κρατουμένων, αλλά μάλλον μια συνολική παύση"), η ασφάλεια της Ερυθράς Θάλασσας ("η ευθύνη για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα ανήκει πρώτα στις παρόχθιες χώρες και μετά σε μια διεθνή ευθύνη του ΟΗΕ")- η υπαιτιότητα του Ισραήλ για την "επέκταση του πεδίου του πολέμου"- η ματαιότητα της "συζήτησης για μεταπολεμική φάση" σε αυτό το σημείο.

Το άρθρο έκλεινε με μια μελαγχολική νότα: "Αν η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να πετύχει η επίσκεψη του Μπλίνκεν στη Σαουδική Αραβία και την περιοχή, και αν θέλει να διατηρήσει τις συνεργασίες της στην περιοχή και να διατηρήσει το ρόλο της ως χορηγού της ειρήνης στη Μέση Ανατολή σε μια εποχή που οι εχθρικές προς την Ουάσιγκτον διεθνείς δυνάμεις αναζητούν ερείσματα στην περιοχή, πρέπει να τηρήσει την ουδετερότητα και να μη χρησιμοποιήσει τα συμφέροντα και το μέλλον της περιοχής ως χαρτί στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές. Πρέπει να αντιμετωπίσει την ασθένεια και όχι το σύμπτωμα, όπως κάνει τώρα".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail