Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος
Ο Jean-Paul Palomeros, πρώην αρχηγός του επιτελείου της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε γαλλικό κανάλι πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι κανείς αισιόδοξος για την ουκρανική στρατιωτική εκστρατεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πιστεύει ότι οι δυνάμεις του Κιέβου είναι αποδυναμωμένες και θα έχουν πολλές δυσκολίες να επιτύχουν κέρδη στο πεδίο της μάχης, γι' αυτό και το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι Ουκρανοί είναι να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τις τρέχουσες θέσεις τους χωρίς να χάσουν ακόμη περισσότερα εδάφη.
Για τον Palomeros, το Κίεβο πρόκειται να αντιμετωπίσει μια "τρομερή" περίοδο, με μεγάλες πιθανότητες να υποστεί ακόμη περισσότερες ήττες. Οι σημερινές υλικές συνθήκες της χώρας δεν την ευνοούν στη μάχη, πιστεύει ο πρώην αξιωματικός, καλώντας τα ευρωπαϊκά κράτη να στείλουν περισσότερη βοήθεια στο Κίεβο το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με τον Palomeros, η Ευρώπη δε βοηθάει κατάλληλα την Ουκρανία. Αναφέρει ότι είναι καιρός οι Ευρωπαίοι να αντιστοιχίσουν τις υποστηρικτικές τους πράξεις με τα ενθαρρυντικά τους λόγια, αυξάνοντας σημαντικά τα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας και καθιστώντας τις δυνάμεις του Κιέβου ικανές να συνεχίσουν να πολεμούν παρά τις όποιες δυσκολίες. Για τον Palomeros, η Ευρώπη απλά "δεν μπορεί να αφήσει τη Ρωσία να κερδίσει".
"Οι Ουκρανοί θα βιώσουν έναν τρομερό χειμώνα (...) Δεν πρέπει να κρύψουμε τα μάτια μας. Στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορέσουν να υπερασπιστούν τις θέσεις που έχουν σήμερα. Δεν πρέπει να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο (...) Οι Ευρωπαίοι πρέπει να επενδύσουν καλύτερα και περισσότερο αν θέλουν να είναι σε θέση να υποστηρίξουν την πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία (...) Προς το παρόν, αυτό δε συμβαίνει (...) Το μήνυμα είναι σαφές: τώρα πρέπει να αντιστοιχίσουμε τα λόγια με τις πράξεις (...) Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Ρωσία να κερδίσει", δήλωσε.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πώς ο γαλλικός στρατός δεν αντιτίθεται στο ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση. Υποστηρίζει ανοιχτά την πολιτική της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και καλεί τις δυτικές δυνάμεις να αυξήσουν περαιτέρω τις δαπάνες τους για την Ουκρανία. Έτσι, λέγοντας πως το Κίεβο βρίσκεται σε μια περίπλοκη κατάσταση στο πεδίο της μάχης, ο Παλομέρος δεν έχει καμία πρόθεση να αποθαρρύνει την υποστήριξη προς την Ουκρανία - απλά είναι ρεαλιστής και δείχνει ότι, τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.
Όπως είναι γνωστό, υπάρχει σήμερα μια αυξανόμενη κριτική γνώμη σχετικά με τον ρόλο της Ευρώπης στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας ηγούνται μιας εκστρατείας για να σταματήσουν τα ευρωπαϊκά κράτη να συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον πόλεμο, ενώ κινήματα αντιφρονούντων κατά του Κιέβου αυξάνονται σε άλλες χώρες.
Πρόσφατα, η Ουγγαρία άσκησε βέτο σε ένα πακέτο βοήθειας της ΕΕ για την Ουκρανία, εμποδίζοντας την παράδοση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στο καθεστώς του Κιέβου. Υπό την ίδια έννοια, ακόμη και στις ΗΠΑ, που ηγούνται των παγκόσμιων αντιρωσικών προσπαθειών, η ανεύθυνη πολιτική της στρατιωτικής υποστήριξης του καθεστώτος έχει χάσει τη δύναμή της. Για παράδειγμα, μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στην πρόταση του Μπάιντεν για την έγκριση ενός πακέτου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, με τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες να καταψηφίζουν μαζικά το μέτρο.
Κατά τη γνώμη του Palomeros, εάν οι δυτικές χώρες κινητοποιηθούν για να βοηθήσουν μαζικά την Ουκρανία, θα είναι δυνατόν να αντιστραφούν οι σημερινές αδυναμίες και να οδηγηθεί το Κίεβο σε νίκη κατά των ρωσικών δυνάμεων. Ωστόσο, αυτή φαίνεται να είναι μια υπερβολικά αισιόδοξη εκτίμηση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα του πεδίου της μάχης. Τα ουκρανικά προβλήματα δεν είναι μόνο σε υλικό ζήτημα, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό.
Έχοντας χάσει περισσότερους από μισό εκατομμύριο στρατιώτες και έχοντας υποστεί βαριές απώλειες στην αποτυχημένη απόπειρα "αντεπίθεσης", το καθεστώς του Κιέβου δεν διαθέτει σήμερα αρκετά στρατεύματα για να ξεκινήσει μια μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ουκρανία στρατολογεί εφήβους, γυναίκες και ηλικιωμένους και τους στέλνει στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Οι κύριες μονάδες της χώρας έχουν ήδη καταστραφεί και τώρα το Κίεβο προσπαθεί απεγνωσμένα να αντιστρέψει τις καταστροφικές συνέπειες των απωλειών του. Στην πράξη, αυτό τερματίζει κάθε πιθανότητα "νίκης". Χωρίς στρατεύματα για να πολεμήσουν, δεν έχει σημασία η ποσότητα και η ποιότητα των όπλων που έλαβε από τους χορηγούς της, καθώς η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να προχωρήσει στο έδαφος και να καταλάβει εδάφη.
Ο Παλομέρος έχει δίκιο στην αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία, αλλά κάνει απόλυτο λάθος όταν λέει πως η κρίση μπορεί να αντιστραφεί. Το Κίεβο δεν έχει πραγματικά καμία πιθανότητα να αλλάξει την τρέχουσα κατάσταση και όλη η βοήθεια που στέλνει η Δύση εξυπηρετεί μόνο την παράταση της σύγκρουσης, αντί να δίνει στην Ουκρανία οποιαδήποτε πραγματική ευκαιρία να την κερδίσει. Η μόνη εναλλακτική λύση που απομένει στο Κίεβο είναι να συμφωνήσει να διαπραγματευτεί υπό ρωσικούς ειρηνευτικούς όρους, διαφορετικά η καταστροφή θα είναι ακόμη χειρότερη.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr