Η "γραμμή άμυνας της Βαλτικής" προορίζεται να επιταχύνει την "στρατιωτική Σένγκεν" υπό γερμανική ηγεσία

Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών της Βαλτικής συμφώνησαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας να κατασκευάσουν τη λεγόμενη "Αμυντική Γραμμή της Βαλτικής" κατά μήκος των συνόρων τους με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Το παρουσιάζουν ως μια καθαρά αμυντική κίνηση με στόχο να καθησυχάσουν τους πληθυσμούς τους, αλλά στην πραγματικότητα έχει σκοπό να επιταχύνει το υπό γερμανική ηγεσία σχέδιο "Στρατιωτική Σένγκεν" για τη βελτιστοποίηση της μετακίνησης εξοπλισμού και στρατευμάτων σε όλη την Ευρώπη, το οποίο θα μπορούσε να διευκολύνει την επιθετικότητα.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε η "Αμυντική Γραμμή της Βαλτικής", η οποία έρχεται λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των μεγαλύτερων στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ από την εποχή του παλαιού Ψυχρού Πολέμου. Στο "Steadfast Defender 2024" θα συμμετάσχουν περίπου 90.000 στρατιώτες και πάνω από 1.000 οχήματα μάχης μαζί με σχεδόν 100 εναέρια μέσα και περίπου τα μισά ναυτικά σε ασκήσεις σε όλη την ήπειρο για το επόμενο ένα τρίτο του έτους μέχρι το τέλος Μαΐου. Η άνευ προηγουμένου κλίμακα και το εύρος συνδέονται σαφώς με τα πρόσφατα γεγονότα.

Η Ουκρανική Σύγκρουση άρχισε να εκτονώνεται στα τέλη του περασμένου έτους μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου, γεγονός που οδήγησε την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία να προετοιμαστεί για μια πιθανή αντεπίθεση από τη Ρωσία κάποια στιγμή αργότερα φέτος. Παράλληλα, η Γερμανία άρχισε να ανοικοδομεί το "Φρούριο Ευρώπη", όπως προβλέπεται από την πρόταση "στρατιωτικής Σένγκεν" του Σόλφρανκ, η οποία θα επέτρεπε στις δυνάμεις της χώρας του να κινούνται ελεύθερα σε όλη την ήπειρο μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων τους για τη δημιουργία του μεγαλύτερου στρατού της Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ συνδράμουν πλήρως αυτές τις προσπάθειες, καθώς θέλουν η Γερμανία να γίνει ο πιο σημαντικός εταίρος τους για τον περιορισμό της Ρωσίας στην Ευρώπη, ώστε να απελευθερωθούν οι δικές τους δυνάμεις για την αναδιάταξη στην Ασία, όπου θα επικεντρωθούν ταυτόχρονα στον περιορισμό της Κίνας. Το μανιφέστο του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο περιοδικό Foreign Affairs στα τέλη Δεκεμβρίου 2022 επιβεβαίωσε τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Γερμανίας και τη σιωπηρή συμφωνία της με τον προαναφερθέντα ρόλο, προμηνύοντας έτσι μια παρατεταμένη αντιπαλότητα Ρωσίας-Γερμανίας.

Η λειτουργία της "Αμυντικής Γραμμής της Βαλτικής" σε αυτό το στρατιωτικό-στρατηγικό πλαίσιο είναι να χρησιμεύσει ως το νέο "Σιδηρούν Παραπέτασμα" στον Νέο Ψυχρό Πόλεμο, από όπου η υπό γερμανική ηγεσία ΕΕ θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία για το αόριστο μέλλον. Το Βερολίνο θα χρησιμοποιήσει, όπως ήταν αναμενόμενο, τις ασκήσεις "Steadfast Defender 2024" για να εξασκηθεί στην εφαρμογή της "στρατιωτικής Σένγκεν", μετακινώντας στρατεύματα και εξοπλισμό από τη Γερμανία στη λιθουανική βάση τους, η οποία συνορεύει στρατηγικά με τη Λευκορωσία και το Καλίνινγκραντ, μέχρι την Εσθονία μετά την έγκριση των δικαιωμάτων διέλευσης από την Πολωνία.

Το ένα τρίτο του έτους κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν αυτές οι ασκήσεις θα πρέπει να παρέχει περισσότερο από αρκετό χρόνο για τη βελτιστοποίηση του "Διαδρόμου της Βαλτικής" της Γερμανίας. Η "στρατιωτική Σένγκεν" θα μπορούσε ακόμη και να προωθηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εάν η Ρωσία επιτύχει ένα πέρασμα πέρα από τη Γραμμή Επαφής και/ή ξεσπάσει μια κρίση ΝΑΤΟ-Ρωσίας ως αποτέλεσμα των σχεδίων της Λετονίας - και ίσως αργότερα και της Εσθονίας (προσχεδιασμένων;) αντιγράφων - να απελάσει ορισμένους Ρώσους.  Οποιοδήποτε από τα δύο σενάρια θα προσέδιδε στην πρόταση αυτή αυξημένη αίσθηση επείγοντος.

Εάν η Φινλανδία επιδεινώσει τις εντάσεις με τη Ρωσία από αλληλεγγύη προς τους Εσθονούς συγγενείς της, εάν το Ταλίν αναπαράγει τα σχέδια της Ρίγας για την απέλαση ορισμένων Ρώσων, τότε η Φινλανδία και το επίδοξο μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία, θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τη Γερμανία για τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού "Διαδρόμου της Βαλτικής" μέσω του επίσης μέλους της Δανίας. Η μερική περίφραξη και η κατασκευή των λεγόμενων "προσωρινών φραγμών" κατά μήκος των φινλανδικών-ρωσικών συνόρων θα μπορούσε εύκολα να γίνει μόνιμο εξάρτημα κατά μήκος ολόκληρων των συνόρων για την επέκταση της "γραμμής άμυνας της Βαλτικής" μέχρι την Αρκτική.

Σε αυτή την περίπτωση, η Γερμανία θα μπορούσε να πρωτοστατήσει σε δύο άξονες κατά μήκος και των δύο πλευρών της Βαλτικής για την ταχεία μετακίνηση στρατευμάτων και εξοπλισμού μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας, γεγονός που θα ενίσχυε σημαντικά το "Φρούριο Ευρώπη" δημιουργώντας έναν "Δακτύλιο της Βαλτικής". Επομένως, οι παρατηρητές θα πρέπει να δώσουν πολύ μεγάλη προσοχή στην επικείμενη κατασκευή φυσικών "αμυντικών" γραμμών κατά μήκος των συνόρων ΝΑΤΟ-Ρωσίας, στη σχέση μεταξύ του " Steadfast Defender 2024" και της "στρατιωτικής Σένγκεν", καθώς και στο νέο διεκδικητικό ρόλο της Γερμανίας με την υποστήριξη των ΗΠΑ στον περιορισμό της Ρωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail