Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Η Ρωσία άρχισε να χρησιμοποιεί βαλλιστικούς πυραύλους που προμήθευσε η Βόρεια Κορέα για να επιτεθεί στην Ουκρανία, υποστήριξαν η Ουάσινγκτον και το Κίεβο, σε μια ένδειξη πως η Μόσχα σχεδιάζει να επεκτείνει περαιτέρω τις συμφωνίες της με καθεστώτα που υπόκεινται σε κυρώσεις για να στηρίξει την πολεμική της προσπάθεια.
Η Ουάσινγκτον ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ρωσία βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ιράν για την αγορά βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Η εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είναι πως οι ιρανικοί πύραυλοι δεν έχουν ακόμη φθάσει στη Ρωσία, αλλά πως η συμφωνία στο τέλος θα ολοκληρωθεί.
Οι αμερικανικές αναφορές εγκρίθηκαν από αρκετούς Ουκρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου ενός συμβούλου της κυβέρνησης του Volodymyr Zelenskiy, ο οποίος δήλωσε ότι οι ρωσικές συμφωνίες για τα όπλα με την Πιονγκγιάνγκ και την Τεχεράνη καθιστούν τη χώρα μέρος ενός νέου "άξονα του κακού του [21ου] αιώνα".
Τι συμβαίνει λοιπόν; Υπάρχουν μερικές πιθανότητες. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος μιας συντονισμένης ψυχολογικής επιχείρησης των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, γνωστής και ως τέχνασμα πληροφοριακού πολέμου, για να εντείνουν την πίεση στη Ρεπουμπλικανική Βουλή των Αντιπροσώπων να δώσει 61 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση του χαμένου αγώνα στην Ουκρανία. Ή, αυτό θα μπορούσε να είναι αλήθεια.
Εάν αληθεύει, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία το παρουσιάζουν ως ένδειξη της ρωσικής απελπισίας και των περιορισμένων προμηθειών των δικών της βαλλιστικών πυραύλων. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ένας βορειοκορεατικός βαλλιστικός πύραυλος δεν είναι ένα εξελιγμένο, ευέλικτο οπλικό σύστημα.
Ένας βαλλιστικός πύραυλος είναι ένας τύπος πυραύλου που χρησιμοποιεί την κίνηση βλήματος για να μεταφέρει πολεμικές κεφαλές σε έναν στόχο. Αυτά τα όπλα τροφοδοτούνται μόνο κατά τη διάρκεια σχετικά σύντομων περιόδων - το μεγαλύτερο μέρος της πτήσης τους είναι μη τροφοδοτούμενο. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς παραμένουν εντός της γήινης ατμόσφαιρας, ενώ οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM) εκτοξεύονται σε υποτροχιακή πτήση.
Παρά τη συνεχιζόμενη μάταιη ελπίδα της Ουάσιγκτον και του Κιέβου πως η Ρωσία εξαντλεί τους πυραύλους κρουζ και τους υπερηχητικούς πυραύλους, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτή την πεποίθηση. Γιατί λοιπόν η Ρωσία να θέλει να χρησιμοποιήσει έναν βορειοκορεατικό πύραυλο και, όπως αναφέρει ο Guardian, ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς;
Επιτρέψτε μου να προτείνω μια πιθανή εξήγηση - η Βόρεια Κορέα και το Ιράν θέλουν να δοκιμάσουν τα οπλικά τους συστήματα σε συνθήκες μάχης. Κανονικά, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν δοκιμάζουν τους βαλλιστικούς πυραύλους τους σε μη εχθρικά περιβάλλοντα, δηλαδή σε μια εκτόξευση που δεν αντιμετωπίζει σύστημα αεράμυνας. Η δυνατότητα εκτόξευσης κάποιων από αυτούς σε ένα πραγματικό θέατρο μάχης όπως η Ουκρανία δίνει στους μηχανικούς όπλων της Βόρειας Κορέας και του Ιράν την ευκαιρία να δουν αν αυτοί οι βαλλιστικοί πύραυλοι αποδίδουν τα αναμενόμενα όταν εκτοξεύονται εναντίον στόχων μάχης στην Ουκρανία.
Εάν η Ρωσία εκτόξευσε κάποιους βαλλιστικούς πυραύλους της Βόρειας Κορέας στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, τότε έμαθε, μαζί με τη Βόρεια Κορέα, ότι τα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ απέτυχαν να αναχαιτίσουν και να καταστρέψουν αυτούς τους πυραύλους.
Μέχρι στιγμής, ούτε η Ουάσινγκτον ούτε το Κίεβο έχουν παράσχει αποδείξεις πως εκτοξεύθηκαν τέτοιοι πύραυλοι. Η Ρωσία διαθέτει άφθονες προμήθειες πυραύλων Kinzhal και Iskander, τα οποία είναι συστήματα που είναι ανώτερα από οτιδήποτε διαθέτει η Βόρεια Κορέα ή το Ιράν. Οι ρωσικοί πύραυλοι κρουζ 9M728/9M729 (SSC-X-7/SSC-X-8) που χρησιμοποιούνται από το Iskander-K είναι μόνο μία έκδοση του Iskander που ενοχλεί τους δυτικούς στρατιωτικούς σχεδιαστές. Θα περιμένουμε απλώς να δούμε αν η Δύση θα παρουσιάσει κάποια νόμιμα στοιχεία για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό της ότι βορειοκορεατικοί πύραυλοι πέφτουν βροχή στις ουκρανικές θέσεις.