Ο Τραμπ και η επίδρασή του στην Ουκρανία

Γραφείο προέδρου της Ουκρανίας
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Sky News, ο Νάιτζελ Φάρατζ, εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα, υποστήριξε ότι αν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα είχε εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Φάρατζ τόνισε την σκληρή στάση του Τραμπ στην εξωτερική πολιτική, υπονοώντας πως η προσέγγιση του πρώην προέδρου θα είχε αποτρέψει τέτοιες επιθετικές ενέργειες.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Φάρατζ εξέφρασε την πεποίθησή του για την πιθανή επανεκλογή του Τραμπ τον Νοέμβριο, επικαλούμενος τη σθεναρή στάση του πρώην προέδρου όσον αφορά την ασφάλεια των συνόρων και την εγκληματικότητα. Σύμφωνα με τον Φάρατζ, ο κόσμος βλέπει τον Τραμπ ως έναν σκληρό ηγέτη πρόθυμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά τα ζητήματα εγκληματικότητας σε αμερικανικές πόλεις όπως το Σικάγο. Ο Φάρατζ πιστεύει ότι η αντιληπτή σκληρότητα του Τραμπ βρίσκει απήχηση στους ψηφοφόρους που εκτιμούν έναν ηγέτη πρόθυμο να σταθεί όρθιος και να αντιμετωπίσει πιεστικές ανησυχίες.

Ο πολιτικός έδωσε έμφαση στην επιτυχημένη εξωτερική πολιτική του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αντιπαραβάλλοντάς την με την τρέχουσα κατάσταση των παγκόσμιων υποθέσεων.

"Από τότε που έφυγε, ο κόσμος είναι πλέον ένα πολύ πιο επικίνδυνο μέρος από ό,τι ήταν πριν. Οπότε νομίζω πως όλοι αυτοί οι παράγοντες παίζουν υπέρ του", υποστηρίζει.

Απευθυνόμενος στις ανησυχίες για την υπονόμευση του ΝΑΤΟ από τον Τραμπ, ο κ. Φάρατζ πρόσθεσε: "Υπάρχει αυτό το είδος του επιχειρήματος στην Ευρώπη ότι θα ανατινάξει το ΝΑΤΟ... Δεν πιστεύω ούτε στιγμή τίποτα από αυτά.

"Αυτό που ήθελε ήταν τα μέλη του ΝΑΤΟ να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Δεν πιστεύω πως ο Πούτιν θα είχε εισβάλει στην Ουκρανία αν ο Τραμπ ήταν στον Λευκό Οίκο".

Ο κ. Φάρατζ είπε επίσης ότι η ιδέα πως ο κ. Τραμπ θέλει να καταστρέψει τη δημοκρατία είναι "ανοησία".

Η δήλωση αυτή αντανακλά την απόρριψη από τον κ. Φάρατζ των επικρίσεων που στοχεύουν στη δέσμευση του Τραμπ στις δημοκρατικές αξίες, τονίζοντας την ανάγκη να διαχωριστούν τα γεγονότα από τις αβάσιμες ανησυχίες για τις προθέσεις του πρώην προέδρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιθανή επιστροφή του Τραμπ στην προεδρία θα μπορούσε να αποτρέψει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και να αντιμετωπίσει πιεστικά ζητήματα στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκοντας απήχηση στους ψηφοφόρους που εκτιμούν έναν ισχυρό και διεκδικητικό ηγέτη.

Επιπλέον, για πρώτη φορά, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι εξέφρασε δημοσίως τις ανησυχίες του σχετικά με τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας μέσα σε μία ημέρα, εάν επανεκλεγόταν.

Ο Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο βρετανικό Channel Four News, έκρινε τον ισχυρισμό του Τραμπ "πολύ επικίνδυνο" λόγω της απουσίας λεπτομερειών για τα μεταπολεμικά σχέδια. Αναγνωρίζοντας την πιθανότητα προεκλογικής εκστρατείας, ο Ζελένσκι εξέφρασε άγχος για την προοπτική ο Τραμπ να λάβει μονομερώς αποφάσεις δυσμενείς για την Ουκρανία.

Η προηγούμενη δήλωση του Τραμπ, με την οποία υποσχόταν να διευθετήσει τον πόλεμο σε 24 ώρες, επανήλθε στην επιφάνεια, προκαλώντας την απογοητευμένη ανησυχία του Ζελένσκι.

Παρά το γεγονός ότι γενικά απέφυγε να ασκήσει κριτική στον Τραμπ, ο Ζελένσκι διερωτήθηκε πώς θα αντιδρούσε ο Τραμπ εάν ο Πούτιν απειλούσε την Ουκρανία χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι η ειρήνη απαιτεί την απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά εδάφη. Αν και αποδυναμωμένη από την αποτυχία της αντεπίθεσης του καλοκαιριού, η Ουκρανία διεκδικεί τον ρόλο της στις διαπραγματεύσεις.

Πιστεύεται ευρέως πως μια νίκη του Τραμπ το Νοέμβριο είναι κάτι που θα καλωσόριζε ο Πούτιν, δίνοντάς του την ευκαιρία, τουλάχιστον, να διατηρήσει τα εδαφικά του κέρδη στην Ουκρανία και να κηρύξει νίκη.

Ο Ζελένσκι προσκάλεσε τον Τραμπ στην Ουκρανία, επιδιώκοντας σαφήνεια σχετικά με την προτεινόμενη στρατηγική του για τον τερματισμό του πολέμου.

Γυρνώντας προς την κάμερα, είπε: "Σε παρακαλώ, Ντόναλντ Τραμπ, σε προσκαλώ στην Ουκρανία, στο Κίεβο. Εάν μπορέσετε να σταματήσετε τον πόλεμο κατά τη διάρκεια 24 ωρών, νομίζω ότι θα είναι [λόγος] αρκετός για να έρθετε".

"Ίσως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πραγματικά κάποια ιδέα, μια πραγματική ιδέα, και μπορεί να τη μοιραστεί μαζί μου", πρόσθεσε ο Ζελένσκι, επιστρέφοντας προς τον συνεντευκτή.

Για να μην αναφέρουμε ότι ο Ζελένσκι γνωρίζει πως η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2024 θα μπορούσε να επηρεάσει την στρατιωτική υποστήριξη και τις διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας. Έχει εκφράσει ανησυχίες για τον αντίκτυπο ορισμένων ριζοσπαστικών ρεπουμπλικανικών προοπτικών στις στρατηγικές συμμαχίες και τις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας.

Η Ουκρανία παρακολουθεί στενά το πολιτικό τοπίο των ΗΠΑ, αναμένοντας πιθανές αλλαγές στην πολιτική με μια κυβέρνηση Τραμπ. Η ουκρανική κυβέρνηση αξιολογεί ενεργά τις πιθανές επιπτώσεις της νίκης του Τραμπ στην ασφάλεια του έθνους, τη στρατιωτική βοήθεια και τις ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ έχει άλλη μια ευκαιρία να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, μπορεί να ταρακουνήσει τα πράγματα για τα καλά, τουλάχιστον αυτό λένε περίπου 20 άνθρωποι που δούλευαν μαζί του ή γνωρίζουν τα κατατόπια. Υπολογίζουν ότι θα γεμίσει θέσεις-κλειδιά στο Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη CIA με τους φίλους του, κάνοντάς τους πιο πιστούς σε αυτόν από ποτέ. Αυτό, πιστεύουν, θα επιτρέψει στον Τραμπ να ακολουθήσει τα απομονωτικά του σχέδια και να κάνει σχεδόν ό,τι θέλει, ειδικά σε θέματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και το εμπόριο με την Κίνα.

Όταν ήταν πρόεδρος από το 2017 έως το 2021, ο Τραμπ δυσκολευόταν να κάνει αποδεκτές τις συνεκτικές ιδέες του από τα μεγάλα κεφάλια που ήταν υπεύθυνα για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Συχνά απογοητευόταν με κορυφαίους αξιωματούχους που δεν συμφωνούσαν με τα σχέδιά του. Τώρα, οι υποστηρικτές του πιστεύουν  πως αν έχει περισσότερους πιστούς φίλους σε ισχυρές θέσεις, θα μπορούσε να προωθήσει τους στόχους της εξωτερικής του πολιτικής πολύ πιο γρήγορα και πιο εύκολα.

Αν ο Τραμπ πάρει ξανά το τιμόνι, ορισμένοι πιστεύουν ότι θα περικόψει γρήγορα τη βοήθεια προς την Ευρώπη και θα σφίξει τις οικονομικές βίδες στην Κίνα. Ένας από τους φίλους του είπε πως θα μπορούσε ακόμη και να χτυπήσει εμπορικούς δασμούς στις χώρες του ΝΑΤΟ που δεν ξεφλουδίζουν τουλάχιστον το 2% των μετρητών τους για την άμυνα. Σε αντίθεση με πριν γίνει πρόεδρος το 2016, ο Τραμπ έχει τώρα μια σειρά από ανθρώπους με τους οποίους συνομιλεί τακτικά, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζον Ράτκλιφ, του Ρίτσαρντ Γκρένελ, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη Γερμανία, και του Κας Πατέλ, ο οποίος εργάστηκε για τον Τραμπ και φορούσε διαφορετικά καπέλα σε ρόλους πληροφοριών και άμυνας.

Αν και αυτοί οι σύμβουλοι έχουν τις δικές τους απόψεις, υποστηρίζουν κυρίως το παιχνίδι του Τραμπ και γκρινιάζουν ότι η Αμερική ξοδεύει πολλά για να στηρίξει το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή, ο Τραμπ προηγείται στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Αν το κερδίσει αυτό και στη συνέχεια κερδίσει τον πρόεδρο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, κάποιοι πιστεύουν πως θα είναι ένας ισχυρότερος, πιο έμπειρος ηγέτης, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε όλο τον κόσμο. Αυτό έχει κάνει τους ξένους ηγέτες να προσπαθούν να καταλάβουν πώς θα ήταν μια δεύτερη θητεία του Τραμπ.

Αλλά εδώ είναι η ανατροπή: ενώ ο Τραμπ λέει μεγάλα λόγια για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μέσα σε μια μέρα, οκτώ Ευρωπαίοι διπλωμάτες δεν είναι τόσο σίγουροι. Αμφιβάλλουν αν θα τηρήσει την υπόσχεση της Αμερικής να υπερασπιστεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και φοβούνται ότι θα διακόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας. Κάποιοι έχουν ακόμη και ένα σενάριο "επιλογής της καταστροφής", όπου ο Τραμπ τα δίνει όλα για να αποδυναμώσει το σύστημα ελέγχων και ισορροπιών της Αμερικής, διαλύοντας τμήματα της κυβέρνησης και κυνηγώντας τους πολιτικούς εχθρούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μιλήσει για τις διασυνδέσεις του τόσο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπονοώντας πως θα μπορούσε να διευθετήσει γρήγορα το χάος στην Ουκρανία, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, πήρε την κατιούσα μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα. Ο πρώην πρόεδρος δείχνει με το δάχτυλο την τρέχουσα εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι αν ήταν εκείνος επικεφαλής, καταστάσεις όπως η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα υπήρχαν καν στο τραπέζι. Κατά την άποψη του Τραμπ, το ηγετικό του στυλ θα είχε καταπνίξει τέτοια περιστατικά εν τη γενέσει τους.

Μετά τον Νάιτζελ Φάρατζ, τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και το ΝΑΤΟ γενικότερα, ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ έχει επίσης μια πρόταση. Υποστηρίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν περιμένει στρατηγικά τις αμερικανικές εκλογές του 2024 για να διαπραγματευτεί το μέλλον του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας απευθείας με τον Ντόναλντ Τραμπ, αποκλείοντας τα ευρωπαϊκά κράτη από τη διαδικασία.
Θυμηθείτε, ο Petr Pavel είναι ο ίδιος τύπος που υπαινίχθηκε πως οι ρωσικές μειονότητες στη χώρα του πρέπει να σκοτωθούν.

Η δήλωση του Πάβελ υπονοεί ότι ο Πούτιν βλέπει τον Τραμπ ως τον προτιμώμενο διαπραγματευτικό εταίρο, σηματοδοτώντας μια πιθανή αλλαγή στη δυναμική των διεθνών σχέσεων. Ο Τσέχος πρόεδρος εκφράζει την ανησυχία του για την πιθανότητα συμβιβασμών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, προειδοποιώντας πως τέτοιες συμφωνίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν το παγκόσμιο καθεστώς της Ρωσίας.

Ο Πάβελ τονίζει ότι ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφές πως θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ως τον πρωταρχικό εταίρο για πιθανές διαπραγματεύσεις. Εάν ο Τραμπ κερδίσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Pavel προειδοποιεί για την πιθανότητα διαπραγματεύσεων μεταξύ Πούτιν και Τραμπ, ανεξάρτητα από τη στάση της Ουκρανίας ή της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Τσέχο πρόεδρο, τέτοιες διαπραγματεύσεις μεταξύ Πούτιν και Τραμπ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε "κάποιου είδους συμβιβασμό που θα επαναφέρει νοητά τη Ρωσία στο καθεστώς του βασικού παίκτη και οι άλλοι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συμβιβαστούν με αυτό".

Ο Πάβελ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ πριν γίνει πρόεδρος της Τσεχίας τον Ιανουάριο του 2023, υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία, αλλά εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτικός για το πώς θα εξελιχθεί ο σημερινός πόλεμος της Ρωσίας στη χώρα, λέγοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσει "μια νέα κατάσταση".
Σύμφωνα με τις ανησυχίες του Pavel, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg επαναλαμβάνει την προσδοκία πιθανών "κακών ειδήσεων" από την Ουκρανία. Ο Στόλτενμπεργκ αναγνωρίζει τη σημασία των μικρών νικών της Ουκρανίας στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, παρά το γεγονός ότι η πρόσφατη αντεπίθεση δεν απέφερε σημαντική πρόοδο. Καθώς οι φόβοι για αδιέξοδο με τη Ρωσία αυξάνονται, οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, συζητούν για το αν θα στείλουν πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία. Οι προειδοποιήσεις του Πάβελ και του Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζουν την απογοήτευσή τους.

Τώρα, με τον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις, η Ευρώπη παλεύει με την πιθανή επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Αναλυτές στις Βρυξέλλες προβλέπουν ότι η επανεκλογή του Τραμπ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη θέση της Ουκρανίας, ωθώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης της αμυντικής τους αυτονομίας. Η διαφαινόμενη ανησυχία είναι ότι μια προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, ιδίως με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να μπλοκάρουν 24 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα βοήθεια για τη χώρα.
 
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεδρίας του Τραμπ, ο αρχικός σκεπτικισμός απέναντι στην παροχή όπλων στην Ουκρανία μετατοπίστηκε όταν τονίστηκαν τα οικονομικά οφέλη για την αμερικανική βιομηχανία και οι διαβεβαιώσεις πληρωμής από το Κίεβο. Εάν ο Τραμπ εξασφαλίσει τη νίκη το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, οι Βρυξέλλες ενδέχεται να βρεθούν να συμμετέχουν σε οικονομικές συζητήσεις. Η προληπτική εστίαση στις οικονομικές πτυχές θα μπορούσε να είναι στρατηγική, λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες τάσεις του Τραμπ και τη δυνητική μόχλευση που έχουν οι οικονομικές εκτιμήσεις στον επηρεασμό της υποστήριξης των Ρεπουμπλικανών για την Ουκρανία.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πολιτική δεν ταίριαζε απόλυτα με τα μεγάλα κεφάλια στην Ευρώπη, καθιστώντας τις συζητήσεις λίγο δύσκολες. Ήταν όλο "Πρώτα η Αμερική", νοιαζόταν περισσότερο για τα συμφέροντα της χώρας του και δεν ήταν μεγάλος στις παγκόσμιες συμφωνίες. Αυτό έκανε τους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους αρέσει η ομαδική εργασία, να μην είναι πολύ χαρούμενοι. Τα vibes έγιναν αμήχανα και η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης έγινε λίγο επισφαλής.

Όταν ο Τραμπ ήταν επικεφαλής, η συνήθης φιλία μεταξύ των Ρεπουμπλικανών των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών ομάδων όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) κλονίστηκε λίγο. Συνήθως συνεργάζονται σε διάφορα θέματα, αλλά το διαφορετικό στυλ του Τραμπ τους έκανε να επανεξετάσουν τη φιλία τους. Προτιμούσε να ασχολείται με τις χώρες ένας προς έναν αντί να συμμετέχει σε μεγάλες ομάδες, αλλάζοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο συνήθως έκαναν τα πράγματα.
 
Στην Αμερική, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κοιτάζονται ακριβώς στα μάτια. Οι Δημοκρατικοί κλίνουν περισσότερο προς τους φιλελεύθερους και τις κεντροαριστερές ομάδες της Ευρώπης, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι κάνουν παρέα με το κεντροδεξιό πλήθος. Αυτό το χάσμα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται με τα ευρωπαϊκά φιλαράκια τους σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κόσμος μιλάει για την επιστροφή του Τραμπ και αυτό κάνει μερικούς ανθρώπους νευρικούς. Την τελευταία φορά που ήταν επικεφαλής, έκανε πράγματα με τρόπο που κανείς δεν περίμενε. Αν επιστρέψει, μπορεί να ταρακουνήσει τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συνήθως συνεργάζονται. Η κατάσταση στην Ουκρανία και άλλα παγκόσμια πράγματα θα μπορούσαν να πάρουν μια σοβαρή τροπή αν ο Τραμπ πάρει άλλη μια ευκαιρία να διευθύνει το σόου.

Η επιφυλακτική στάση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι υποδηλώνει ανησυχίες σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία υπό μια πιθανή προεδρία Τραμπ.

Οι απόψεις του ειδικού σε θέματα διεθνούς ασφάλειας Pavel ρίχνουν φως στις αναμενόμενες γεωπολιτικές μετατοπίσεις και τους στρατηγικούς υπολογισμούς με την πιθανή επιστροφή του Trump.

Οι εικαζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Τραμπ και Πούτιν υποδηλώνουν περαιτέρω πιθανές αλλαγές στην προσέγγιση των ΗΠΑ στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Οι διαφορετικές απόψεις και οι στρατηγικοί υπολογισμοί που περιβάλλουν την αβεβαιότητα των επιπτώσεων της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα της αξιολόγησης των πιθανών συνεπειών της επιστροφής του στην εξουσία.

Η πιθανή αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα που διαμορφώνει το μέλλον της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Το ενδεχόμενο επιστροφής του Τραμπ εισάγει ένα δυναμικό στοιχείο που θα μπορούσε να επηρεάσει τις διπλωματικές σχέσεις, τη δυναμική της ασφάλειας και τη συνολική πορεία της σύγκρουσης.

Οι δηλώσεις του Τραμπ, σε συνδυασμό με την υποστήριξη του Φάρατζ, υπογραμμίζουν έναν αντιληπτό ισχυρό ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στις παγκόσμιες υποθέσεις υπό τον Τραμπ. Αυτή η αφήγηση ευθυγραμμίζεται με την πεποίθηση ότι η διεκδικητική προσέγγιση του Τραμπ θα τοποθετήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως σημαντικό παράγοντα στην παγκόσμια σκηνή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail