Η νέα πολιτική εποχή της Πολωνίας: Η μετάβαση από την σταθερότητα στο χάος

Premier Donald Tusk Źródło: PAP / Paweł Supernak
Μετά από ένα μήνα κεντροαριστερής διακυβέρνησης στην Πολωνία, πολλοί πολίτες μπορεί να αρχίσουν να θεωρούν ότι τα προηγούμενα χρόνια υπό τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραουιέτσκι μπορούν να χαρακτηριστούν ως μια περίοδος ηρεμίας και προβλεψιμότητας. Αυτό αντανακλά μια σημαντική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο, όπου η σύλληψη των πολιτικών της αντιπολίτευσης Mariusz Kamiński και Maciej Wąsik σηματοδοτεί μια κλιμακούμενη σύγκρουση στα υψηλότερα επίπεδα εξουσίας.

Piotr Semka - dorzeczy.pl / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο επιθετικός και νομικά αμφίβολος χαρακτήρας αυτών των συλλήψεων από την επιχείρηση του Ντόναλντ Τουσκ υποδεικνύει μια ανησυχητική τάση: την περιφρόνηση των νομικών κανόνων και την υπονόμευση της προεδρικής εξουσίας. Η προσέγγιση του Τουσκ φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στην πλήρη κυριαρχία της εθνικής σκηνής έναντι των νομικών και δημοκρατικών διαδικασιών.

Η στρατηγική του Τουσκ δεν αποσκοπεί μόνο στην απόκτηση εξουσίας, αλλά και στην εξυπηρέτηση του πιο εκδικητικού τμήματος των ψηφοφόρων του κόμματός του. Αυτή η προσέγγιση, όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Tomasz Wróblewski, μπορεί να οδηγήσει σε έναν κλιμακούμενο κύκλο εκδίκησης και αδικίας.

"Η ιστορία γνωρίζει πολλές περιπτώσεις όπου οι πολιτικοί κυβέρνησαν ικανοποιώντας τα κατώτερα ένστικτα ενός εκλογικού σώματος που διψούσε για εκδίκηση. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να σταματήσει. Το αίσθημα της αδικίας θα εντείνεται, δε θα μειώνεται, καθώς οι ενέργειες αντιποίνων θα κλιμακώνονται. [...] Δεν πρόκειται για δικαιοσύνη, αλλά για μια αίσθηση απαξίωσης μεταξύ αυτού του τμήματος του εκλογικού σώματος. Κάτι που δεν εξαφανίζεται μετά τη φυλάκιση δύο βουλευτών. Κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι "ένοχοι" χρειάζονται για να καλύψουν το πολιτικό κενό", προειδοποίησε ο Wróblewski σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η σημερινή κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αν ληφθεί υπόψη η έλλειψη μιας καθολικά αποδεκτής μεθόδου για τον προσδιορισμό της νομιμότητας των νομικών ερμηνειών στην Πολωνία.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση έχει οδηγήσει σε αύξηση της δυσπιστίας του κοινού απέναντι στην κυβέρνηση. Περιστατικά όπως η σύλληψη βουλευτών του PiS στο Προεδρικό Μέγαρο και οι αμφιλεγόμενες ενέργειες στον τομέα των μέσων ενημέρωσης εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την κατάχρηση εξουσίας.

Η σύλληψη του Mariusz Kamiński και του Maciej Wąsik στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν ένα χαστούκι στο πρόσωπο του προέδρου - μια βάναυση διάρρηξη κάθε ελπίδας για έστω και συμβολική συναίνεση μεταξύ του αρχηγού του κράτους και του κεντροαριστερού συνασπισμού. Ο πρόεδρος πρέπει να προετοιμαστεί για περαιτέρω εκδηλώσεις περιφρόνησης της εξουσίας του από το κόμμα της Πλατφόρμας Πολιτών (PO).

Δυστυχώς, είναι δύσκολο να θεωρηθεί καλά μελετημένη η απάντηση του αρχηγού του κράτους σε αυτή την επίθεση. Κατ' αρχάς, την επομένη της αστυνομικής δράσης, υπήρξε μια κάπως ανούσια ομιλία με μια πρόταση για κάποια συμφωνία με την ομάδα του Τουσκ. Στη συνέχεια, την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, ο αρχηγός του κράτους αποφάσισε να κινήσει μια νέα διαδικασία επιείκειας για τους Mariusz Kamiński και Maciej Wąsik και απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση των δύο βουλευτών. 

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από τις πολιτικές στρατηγικές των βασικών προσώπων γύρω από τον πρόεδρο, όπως ο Marcin Mastalerek και ο Andrzej Zybertowicz, οι προτάσεις και οι δράσεις των οποίων έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους.

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου, Marcin Mastalerek, πριν από τρεις μήνες, έβλαψε τη σχέση του προέδρου με το PiS συμβουλεύοντας αδιάφορα τον Jarosław Kaczyński να αποσυρθεί από την πολιτική. Και όμως, το PiS είναι σήμερα η μόνη σημαντική δύναμη που μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο του Andrzej Duda. Οι προτάσεις του Andrzej Zybertowicz, συμβούλου του προέδρου, για την έναρξη συνομιλιών σχετικά με τη μεταρρύθμιση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και του δικαστικού συστήματος σε τριμερή μορφή του προέδρου, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, προκάλεσαν επίσης ασαφή εντύπωση. Όλα αυτά έγιναν με το κόστος της παραδοχής από το PiS ότι το TVP υπό τον Jacek Kurski και τον Mateusz Matyszkowicz δεν ήταν "υψηλής ποιότητας μέσα ενημέρωσης".

Παρά τις προκλήσεις, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το PiS, εμφανίζεται διανοητικά προετοιμασμένο για σύγκρουση με τον Τουσκ. Η ικανότητά τους να κινητοποιούν υποστήριξη, ακόμη και υπό αντίξοες συνθήκες, αποδείχθηκε σε μια τεράστια πορεία της αντιπολίτευσης στις 11 Ιανουαρίου στη Βαρσοβία.

Η διεθνής διάσταση είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Η σιωπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτά τα εσωτερικά θέματα έρχεται σε έντονη αντίθεση με την προηγούμενη ευθύτητά της κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του PiS. Η υποστήριξη της Γερμανίας στις ενέργειες του Τουσκ και η διακριτική σιωπή της πρεσβείας των ΗΠΑ υποδηλώνουν μια αναδιαμόρφωση των διεθνών ευθυγραμμίσεων όσον αφορά την Πολωνία. Η Ρωσία, η οποία θεωρεί την Πολωνία αντίπαλο, πιθανόν να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενδεχομένως έτοιμη να εκμεταλλευτεί την εσωτερική αναταραχή.

Τέλος, το ερώτημα παραμένει: πώς θα επηρεάσει η πολιτική στρατηγική της φιλελεύθερης Πολιτικής Πλατφόρμας την υποστήριξη του κοινού; Οι συγκρίσεις μεταξύ της σημερινής πραγματικότητας και των οκτώ ετών διακυβέρνησης του PiS γίνονται όλο και πιο συχνές, και οι συγκρίσεις αυτές μπορεί να μην είναι ευνοϊκές για τον Ντόναλντ Τουσκ.

Η πολιτική πραγματικότητα δείχνει ότι η συνειδητοποίηση της αλλαγής μεταξύ των ψηφοφόρων έρχεται συνήθως με καθυστέρηση, αλλά όταν αυτό συμβαίνει, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κοινή γνώμη και το πολιτικό τοπίο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail