Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr
Αυτό που μόλις έλαβε χώρα ήταν ένα ισχυρό πλήγμα για το γαλλικό κύρος, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη απώλεια μισθοφόρων της στην πρόσφατη μνήμη. Παραμένει ασαφές το πόσο ακριβώς καταρτισμένοι ήταν ο καθένας από τους νεκρούς, όπως αν ήταν αφελείς αυτοαποκαλούμενοι "εθελοντές" ή αν είχαν προηγούμενη εμπειρία με τις ένοπλες δυνάμεις τους, αλλά το χτύπημα της Ρωσίας έδωσε πάντως στη Γαλλία ένα μάθημα που δε θα ξεχάσει σύντομα. Το να κλείνει τα μάτια στη μισθοφορική δραστηριότητα των πολιτών της στην Ουκρανία γύρισε μπούμερανγκ, οδηγώντας σε μεγάλη απώλεια κύρους αντί για τα αναμενόμενα κέρδη.
Το Παρίσι πίστευε πως η αποστολή των πολιτών του σε αυτή τη χώρα θα έδινε στους δικούς του "δόξα" αφού θα επέστρεφαν από το "σαφάρι" τους με ένα σωρό ιστορίες για να διηγηθούν πόσους Ρώσους σκότωσαν. Ωστόσο, η καταπολέμηση της Ρωσίας δεν είναι το ίδιο με την καταπολέμηση μη κρατικών φορέων στην Αφρική, αφού οι πρώτοι έχουν την τεχνολογική ικανότητα να σκοτώσουν αυτούς τους μισθοφόρους πριν καν καταλάβουν τι τους βρήκε. Αυτό ακριβώς συνέβη αφού θεώρησαν δεδομένη την "αδυναμία" της Ρωσίας που αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.
Τα κυρίαρχα ΜΜΕ πέρασαν τους πρώτους 18 μήνες της ειδικής επιχείρησης από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι την αναμφισβήτητη αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου τον Αύγουστο του 2023 πλασάροντας φαντασιώσεις για το πόσο γρήγορα η Δύση επρόκειτο να συντρίψει τη Ρωσία μέσω των Ουκρανών εντολοδόχων της. Η ιδέα ότι η Ρωσία θα απέκρουε αυτή την πρωτοφανή επίθεση και στη συνέχεια θα έβαζε ξανά την Ουκρανία σε άμυνα θεωρήθηκε αδύνατη, γι' αυτό και πολλοί ταξίδεψαν εκεί για να συμμετάσχουν σε αυτή την υποτιθέμενη ιστορική επιχείρηση για να πάρουν λίγη από τη "δόξα".
Παρόλο που τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης αναπροσάρμοσαν ριζικά την επίσημη αφήγησή τους σχετικά με αυτή τη σύγκρουση από το φθινόπωρο και μετά, πολλοί μισθοφόροι εξακολουθούσαν να μην πιστεύουν ότι η Ουκρανία είχε ήδη χάσει και πως όλες οι μάχες από τότε ουσιαστικά αποσκοπούν στη διαιώνιση της σύγκρουσης για χάρη του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος. Παρέμειναν αφελώς παραπλανημένοι σχετικά με τη δυναμική της και δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η Ρωσία είναι οριακά τόσο τρομερή όσο είναι στην πραγματικότητα, γεγονός που εξηγεί γιατί συνέχισαν να ταξιδεύουν στην Ουκρανία για να την πολεμήσουν.
Επομένως, δεν φταίει μόνο η γαλλική κυβέρνηση για τους θανάτους των μισθοφόρων της, όπως ισχυρίστηκε το Κρεμλίνο, αλλά και τα κυρίαρχα ΜΜΕ που τους εμφύσησαν εντελώς λανθασμένες αντιλήψεις για τη σύγκρουση αυτή, οι οποίες τους οδήγησαν στο να θέλουν να ταξιδέψουν εκεί για "δόξα" εξ αρχής. Αντί να λάβουν αυτό για το οποίο ήρθαν, τώρα θα τους στείλουν πίσω σε σακούλες με πτώματα (αν παραμείνουν αναγνωρίσιμα κομμάτια τους δηλαδή), με όλη την ατίμωση που μόλις έφεραν οι ίδιοι και η χώρα τους πάνω τους.
Το γαλλικό κύρος θα δυσκολευτεί να ανακάμψει από το ισχυρό πλήγμα της Ρωσίας, καθώς τόσο η μισθοφορική κοινότητα όσο και η μόνιμη γραφειοκρατία της βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση σοκ. Το μόνο που χρειάστηκε για να τους δώσει και στους δύο ένα αξέχαστο reality check από τα ψέματα των Mainstream Media ήταν μια επίθεση στο Χάρκοβο την περασμένη εβδομάδα. Οι πιο παραπλανημένοι ανάμεσά τους μπορεί να εξακολουθούν να ταξιδεύουν στην Ουκρανία ανεξαρτήτως και να συνεχίσουν την πολεμοκαπηλεία κατά της Ρωσίας αντίστοιχα, αλλά η κοινωνία στο σύνολό της θα πρέπει να προβληματιστεί για το αν η παραμονή στην πορεία αξίζει πραγματικά τον κόπο.