Σε έναν κόσμο γεμάτο πόλεμο και κινδύνους... Σημάδια ελπίδας

SCF
Η ανάδυση ενός πολυπολικού κόσμου υπενθυμίζει ότι ο κόσμος έχει πολλά για να είναι αισιόδοξος - παρά τη φθορά των συγκρούσεων και τις ποικίλες επικίνδυνες εντάσεις.

Editorial - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Η δύναμη της Ρωσίας και της Κίνας να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα των ΗΠΑ είναι μια τέτοια διαβεβαίωση πως ένας καλύτερος κόσμος διαμορφώνεται.

Έξω το παλιό και μέσα το νέο. Υπάρχει μια αλάνθαστη αίσθηση ότι δεν παρακολουθούμε απλώς ένα έτος να δίνει τη θέση του στο επόμενο.

Ο κόσμος υφίσταται πραγματικά ιστορικές αλλαγές που σχετίζονται με την αδυσώπητη παρακμή της δυτικής τάξης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και την ανάδυση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι αναμφίβολα μια παγκόσμια δύναμη με ηγεμονικές φιλοδοξίες. Η κατοχή εκατοντάδων στρατιωτικών βάσεων σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο αποτελεί απόδειξη της τρομερής στρατιωτικής τους ισχύος.

Παρ' όλα αυτά, η δυτική τάξη πραγμάτων που κυριαρχείται από την Ουάσινγκτον - ή η λεγόμενη "τάξη βασισμένη σε κανόνες" - βρίσκεται σε μοιραία παρακμή. Η ανάδυση μιας πολυπολικής εναλλακτικής τάξης καταδεικνύεται από πολυάριθμα φόρουμ, τους BRICS με τα αυξανόμενα μέλη τους, την αυξανόμενη επιρροή της G20 και τον δυναμισμό των ευρασιατικών οικονομιών. Όλες αυτές οι εξελίξεις μαρτυρούν την κατάρρευση της δυτικής τάξης πραγμάτων.

Η ουσιαστική απομάκρυνση από το δολάριο ΗΠΑ ως το κύριο νόμισμα του εμπορίου είναι ίσως η πιο σημαντική εκδήλωση των παγκόσμιων αλλαγών στην εξουσία.

Οι αυτοκρατορίες σπάνια εκλείπουν ήσυχα, όπως δείχνουν οι χιλιετίες της ιστορίας. Υπάρχει πάντα ένας σκληρός αγώνας για τη διατήρηση των προνομίων και του μονοπωλιακού ελέγχου. Το ξεθώριασμα των ΗΠΑ δεν είναι διαφορετικό. Η αυτοκρατορία πέφτει ουρλιάζοντας και κλωτσώντας.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την κινητήρια δύναμη των εντάσεων και των συγκρούσεων στον σημερινό κόσμο. Ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας, το ξέσπασμα της γενοκτονικής βίας στη Μέση Ανατολή και οι εμπρηστικές εντάσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με την Κίνα σχετίζονται όλα με την απώλεια της αυτοκρατορικής ισχύος των ΗΠΑ.

Δεδομένης της τρομακτικής βίας και του κινδύνου κλιμάκωσης αυτών των συγκρούσεων σε πυρκαγιά, κλείνουμε ωστόσο τη χρονιά με αισιόδοξο ρεαλισμό.

Η Ρωσία, η Κίνα και πολλά άλλα έθνη αρνούνται σταθερά να συνθηκολογήσουν με την επιθετικότητα των ΗΠΑ.

Η αμερικανική αυτοκρατορία είναι στριμωγμένη από τη διαφθορά και την εσωτερική της κρίση. Υπήρξε μια εποχή στην ιστορία που οι δυτικές δυνάμεις μπορούσαν να πυροβολούν για να ξεφύγουν από τα προβλήματα ξεκινώντας πολέμους στο εξωτερικό με κάθε είδους ψευδείς προφάσεις.

Αυτές οι μέρες έχουν περάσει. Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί εταίροι τους έχουν χρεοκοπήσει με κάθε τρόπο, οικονομικά, ηθικά και πολιτικά. Ο κόσμος μπορεί να το δει αυτό τόσο καθαρά όσο ο μύθος του γυμνού αυτοκράτορα.

Η Ρωσία, η Κίνα και άλλα έθνη που φιλοδοξούν για ένα νέο, δικαιότερο κόσμο βασισμένο στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ιδρυτικών αρχών των Ηνωμένων Εθνών δεν πρόκειται να υποκύψουν στον γεωπολιτικό εκβιασμό των ΗΠΑ και της ετοιμοθάνατης δυτικής αυτοκρατορίας τους.

Παρά τις ζοφερές συνθήκες που επικρατούν εν μέρει, ο κόσμος έχει πολλά να προσδοκά όσον αφορά την επίτευξη της διεθνούς συνεργασίας, της ανάπτυξης και της ειρήνης. Σημάδια ελπίδας υπάρχουν παντού γύρω μας.

Όταν μια αυτοκρατορία πέφτει, υπάρχει πολύ γδάρσιμο και τρίξιμο. Αλλά πέφτει και ο κόσμος συνεχίζει.

Καλή χρονιά σε όλους τους αναγνώστες μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail