Κάτι βαθύτερο από τη διπλωματία: Υπάρχει λόγος που το Νέο Δελχί και η Μόσχα βασίζονται ο ένας στον άλλο

Russian FM Sergey Lavrov (R) and Indian FM Subrahmanyam Jaishankar (L) following talks in Moscow, December 27, 2023. - ΑΙexander NΕΜΕNOV / PΟΟL / ΑFΡ
Ο σεβασμός της Ρωσίας για την πολιτική στρατηγικής αυτονομίας της Ινδίας είναι η βασική δύναμη των διμερών δεσμών, όπως αποδεικνύει η τελευταία επίσκεψη του Ινδού υπουργού Εξωτερικών

Η πενθήμερη επίσημη επίσκεψη του Ινδού υπουργού Εξωτερικών Subrahmanyam Jaishankar στη Ρωσία ήταν επίκαιρη και σημαντική για περισσότερους από έναν λόγους. 

Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ινδία και η Ρωσία είχαν να πραγματοποιήσουν ετήσιες συνόδους κορυφής σε επίπεδο ηγεσίας από το 2000. Αυτό έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα όσον αφορά την αξία που αποδίδουν οι δύο χώρες στις διμερείς σχέσεις, αλλά και ένα ευρύτερο γεωπολιτικό μήνυμα προς άλλους διεθνείς εταίρους των δύο χωρών.

Όμως η πρακτική αυτή διακόπηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της ενασχόλησης της Ρωσίας με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις συνέπειές της. Η τελευταία ετήσια σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε το 2021.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής ή της συνόδου κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί, αλλά ο Πούτιν δεν συμμετείχε σε καμία από τις δύο. Ενώ η επίσκεψη του Jaishankar δεν υποκαθιστά μια συνάντηση κορυφής, είχε ως στόχο να καλύψει ένα πολιτικό κενό. 

Ο Jaishankar και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν έξι φορές κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Denis Manturov κατά τη διάρκεια του έτους για την οικονομική ατζέντα. Το γεγονός ότι ο Jaishankar επισκέφθηκε τη Ρωσία πριν από το τέλος του έτους, χωρίς να αποθαρρυνθεί από τον ρωσικό χειμώνα και την περίοδο των διακοπών, αντικατοπτρίζει τη σημασία που αποδίδουν και οι δύο πλευρές στην περαιτέρω διεύρυνση των δεσμών.

Ο Πούτιν έχει επαινέσει αρκετές φορές τον Ινδό πρωθυπουργό και έχει σημειώσει θετικά την οικονομική πρόοδο της χώρας. Στο φόρουμ "Russia Calling" στις αρχές Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, δήλωσε πως παρά την πίεση από άλλους, "δεν μπορεί να φανταστεί ότι ο Μόντι θα μπορούσε να φοβηθεί, να εκφοβιστεί ή να εξαναγκαστεί να λάβει οποιεσδήποτε ενέργειες, βήματα, αποφάσεις που θα ήταν αντίθετες με το εθνικό συμφέρον της Ινδίας και του ινδικού λαού". Σημείωσε ότι μερικές φορές εκπλήσσεται με την σκληρή στάση του Μόντι όσον αφορά τα ινδικά εθνικά συμφέροντα. Πρόσθεσε πως η πολιτική που ακολουθεί ο Μόντι είναι ο "κύριος εγγυητής" των αναπτυσσόμενων διμερών σχέσεων.

Πρόκειται για υψηλό και ασυνήθιστο έπαινο από τον Πούτιν. Μπορεί να ερμηνευτεί σε διάφορα επίπεδα - ιδίως ως αναγνώριση του γεγονότος ότι η Ινδία αντιστάθηκε στις πιέσεις των ΗΠΑ και άλλων να καταδικάσει τη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, να επιβάλει κυρώσεις και να μειώσει τους αμυντικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Αντίθετα, η Ινδία αγόρασε ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση σε σημείο που η Ρωσία έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της. Υποστήριξε ότι η εξασφάλιση αυτής της ροής ρωσικού πετρελαίου στην αγορά βοήθησε να αποφευχθεί μια σημαντική άνοδος των τιμών του πετρελαίου και να ελεγχθεί ο παγκόσμιος πληθωρισμός. Το ινδορωσικό εμπόριο έχει επεκταθεί, ενώ η G7 έχει διακόψει τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Η Ινδία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ως πρόεδρος της G20 στη διαπραγμάτευση του μέρους της δήλωσης των ηγετών για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, παρά την σκλήρυνση της θέσης της G7 και της Ρωσίας και της Κίνας μετά τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί. Το τελικό κείμενο δεν αναφέρει ονομαστικά τη Ρωσία, ενώ η G7 ικανοποιήθηκε πως οι γενικές διατυπώσεις σε αυτό θα μπορούσαν να πουληθούν ως απευθυνόμενες στη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Πούτιν συνεχάρη την Ινδία για την αποπολιτικοποίηση της G20. Η Ινδία προήδρευσε της συνόδου κορυφής της SCO τον Ιούλιο του 2023 και συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο του 2023. Αυτό αντέκρουσε τις προσπάθειες της G7 να απομονώσει διπλωματικά τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα, η Διακήρυξη του SCO στο Νέο Δελχί μίλησε για πιο αποτελεσματικούς παγκόσμιους θεσμούς, για μια πιο αντιπροσωπευτική, δίκαιη και πολυπολική παγκόσμια τάξη βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και την πολυμέρεια και επέκρινε τη μονομερή εφαρμογή οικονομικών κυρώσεων - μια σαφής κριτική του παγκόσμιου συστήματος που κυριαρχείται από τη Δύση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πούτιν υποδέχθηκε τον Τζαϊσάνκαρ στο Κρεμλίνο, η πρώτη φορά που του γίνεται μια τέτοια χειρονομία προσωπικά. Η γενική μη διαθεσιμότητα του Πούτιν σε επισκέπτες υπουργούς Εξωτερικών είναι γνωστή.

Ο Jaishankar παρέδωσε ένα προσωπικό μήνυμα του Μόντι στον Πούτιν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πούτιν προσκάλεσε τον "φίλο του Μόντι" να επισκεφθεί τη Ρωσία το 2024 και σημείωσε ότι οι ινδορωσικές σχέσεις αναπτύσσονται συνολικά καλά. Είπε πως ενημέρωσε τον Μόντι για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι κατανοεί πως ο Ινδός πρωθυπουργός είναι πρόθυμος να κάνει ό,τι μπορεί για να επιλύσει το ζήτημα με ειρηνικά μέσα. Πρόσθεσε πως θα δώσει πρόσθετες πληροφορίες στον Jaishankar σχετικά με την Ουκρανία.

Η Ινδία συνέχισε να ενισχύει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων και στον τομέα της άμυνας. Είναι μέλος του Quad και ισχυρός υποστηρικτής της έννοιας του Ινδο-Ειρηνικού, και τα δύο έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τις περιφερειακές φιλοδοξίες της Κίνας. Η Ρωσία έχει επιφυλάξεις σχετικά με το Quad και την έννοια του Ινδο-Ειρηνικού, με τα οποία θεωρεί ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε πολιτική μπλοκ στην Ασία.

Ο έπαινος του Πούτιν για τον Μόντι και την Ινδία και η χειρονομία της υποδοχής του Jaishankar λαμβάνει υπόψη αυτές τις πραγματικότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ινδίας, οι οποίες αποσκοπούν στη διασφάλιση των ευρύτερων εθνικών συμφερόντων. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο σεβασμός της Ρωσίας στην πολιτική στρατηγικής αυτονομίας της Ινδίας. Η υψηλού προφίλ επίσκεψη του Jaishankar και η έντονη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε για να επισημανθεί η σημασία των παραδοσιακών δεσμών της Ινδίας με τη Ρωσία θα είχαν τραβήξει την προσοχή της Ουάσινγκτον.

Ο Jaishankar σημείωσε ότι μετά τις συνομιλίες με τον Λαβρόφ, "αυτό που προέκυψε ξεκάθαρα ήταν πως οι σχέσεις Ινδίας-Ρωσίας παραμένουν πολύ σταθερές, παραμένουν πολύ ισχυρές, βασίζονται στην στρατηγική μας σύγκλιση, στα γεωπολιτικά μας συμφέροντα και επειδή είναι αμοιβαία επωφελείς". Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πολιτική συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, όπως οι BRICS, ο SCO κ.λπ.

Το εμπόριο Ινδίας-Ρωσίας βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας πέρυσι τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, και αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό αυτό φέτος. Περιλαμβάνει ενέργεια, λιπάσματα, άνθρακα κοκκοποίησης και άλλα είδη, για τα οποία συζητήθηκαν μακροπρόθεσμες συμφωνίες. Η Ινδία προτίθεται να επεκτείνει τις επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Στον πυρηνικό τομέα, συμφωνήθηκαν δύο σημαντικές τροποποιήσεις που θα προωθήσουν το έργο πυρηνικής ενέργειας Kudankulam. Οι αμοιβαίες επενδύσεις, η πρόοδος σε μια διμερή επενδυτική συνθήκη και η επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ινδίας και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα συνεχιστούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2024.

Η Μόσχα και το Νέο Δελχί θα επεκτείνουν τη συνεργασία στη ρωσική Άπω Ανατολή. Η Ινδία αναμένει μεγάλη εκπροσώπηση από την περιοχή αυτή στη διάσκεψη κορυφής Vibrant Gujarat τον Ιανουάριο του 2024.

Η συνδεσιμότητα μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας θα είναι ζωτικής σημασίας για την επέκταση των εμπορικών δεσμών - συνδεσιμότητα από τη δυτική Ινδία μέσω του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου και συνδεσιμότητα από την ανατολική Ινδία, από το Τσενάι στο Βλαδιβοστόκ, και την πολική διαδρομή. Για την προώθηση του τουρισμού, η Ινδία είναι ανοικτή στην αύξηση του αριθμού των πτήσεων από την Ινδία κάθε εβδομάδα.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Jaishankar και του Lavrov ήταν περιεκτικές. Συζήτησαν την παγκόσμια στρατηγική κατάσταση, την Ουκρανία, τη Γάζα, τον Ινδο-Ειρηνικό, την ASEAN, το Αφγανιστάν, θέματα που σχετίζονται με τον ΟΗΕ, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Παγκόσμιος Νότος και την οικοδόμηση μιας πολυπολικής τάξης. Αναμφίβολα θα συζητήθηκε και η Κίνα, αλλά η διπλωματική διακριτικότητα εδώ θα ήταν φυσιολογική.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Λαβρόφ μίλησε για προοπτικές μεγαλύτερης αμυντικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της κοινής παραγωγής σύγχρονων όπλων στο πλαίσιο του προγράμματος "Make in India" του Νέου Δελχί, και, το σημαντικότερο, εξέφρασε το σεβασμό του για τις προσπάθειες της Ινδίας να διαφοροποιήσει τις αμυντικές της σχέσεις. Σημείωσε τη διμερή συνεργασία στην κατασκευή πυραυλοκινητήρων και συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης.

Η επίσκεψη του Jaishankar ήταν παραγωγική για τη διατήρηση της δυναμικής των ινδορωσικών σχέσεων, οι οποίες έχουν οικοδομηθεί επί 60 χρόνια, μια σχέση που πιστεύει ότι δεν αφορά μόνο την πολιτική, τη διπλωματία ή την οικονομία, αλλά είναι πολύ βαθύτερη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail