Η Μόσχα "δε δίνει δεκάρα" που η Ιαπωνία είναι αναστατωμένη για τα νησιά Κουρίλ - Μεντβέντεφ

Sputnik / Ekaterina Shtukina
Freepen.gr - Η Μόσχα δεν είναι αντίθετη στην υπογραφή συνθήκης ειρήνης με την Ιαπωνία, αλλά το Τόκιο πρέπει να κατανοήσει ότι τα νησιά Κουρίλ είναι και θα παραμείνουν μέρος της Ρωσίας, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι πλέον αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, απαντούσε μετά τη δήλωση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα πως η χώρα του "παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην πορεία με στόχο την επίλυση του εδαφικού ζητήματος και τη σύναψη συνθήκης ειρήνης" με τη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Μόσχα και το Τόκιο βρίσκονται εδώ και δεκαετίες σε εδαφική διαμάχη για τα τέσσερα νησιά Κουρίλ (γνωστά ως "Βόρεια Εδάφη" στην Ιαπωνία), τα οποία κατέλαβε η Σοβιετική Ένωση στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ρωσία έχει υποστηρίξει ότι η κυριαρχία της επί των Κουρίλων είναι εγγυημένη από μεταπολεμικές συμφωνίες, ενώ η Ιαπωνία έχει δηλώσει πως αυτές δεν καλύπτουν ορισμένα από τα νησιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο χώρες τερμάτισαν μια επίσημη κατάσταση πολέμου στα μέσα της δεκαετίας του 1950, αλλά δεν υπέγραψαν ποτέ συνθήκη ειρήνης.

Σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter), ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι "κανείς δεν είναι εναντίον της συνθήκης ειρήνης", η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να αντανακλά το γεγονός πως "το "εδαφικό ζήτημα" έχει κλείσει μια για πάντα σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ρωσίας".

Τα νησιά Κουρίλ "θα αναπτυχθούν ενεργά", καθώς ο στρατηγικός τους ρόλος συνεχίζει να αυξάνεται, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη νέων όπλων στην περιοχή, πρόσθεσε.

"Δε δίνουμε δεκάρα για τα "αισθήματα των Ιαπώνων" σχετικά με τα λεγόμενα "Βόρεια Εδάφη"", δήλωσε ο Μεντβέντεφ. Πρότεινε σε όποιον είναι δυσαρεστημένος με την κατάσταση να "βάλει τέλος στη ζωή του με τον παραδοσιακό ιαπωνικό τρόπο", αναφερόμενος στη μορφή τελετουργικής αυτοκτονίας "σεπούκου" που προέρχεται από τους πολεμιστές σαμουράι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail