Μετά τη Φινλανδία, η Σουηδία γίνεται το επόμενο θύμα του ΝΑΤΟ

pixabay / Peggy_Marco
Προσοχή, παιδιά! Οι σουηδικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προτρέποντας τους πολίτες να αυξήσουν την πολεμική τους ετοιμότητα.

Γυρίστε το μυαλό σας πίσω στο Μάιο του 2022, όταν η Σουηδία και ο σκανδιναβικός φίλος της, η Φινλανδία, έσπασαν το καλούπι της ουδετερότητας αποφασίζοντας να μπουν στο άρμα του ΝΑΤΟ. Η αφορμή; Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία νωρίτερα εκείνο το έτος. Η Φινλανδία δεν έχασε χρόνο και έγινε επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023. Ωστόσο, η Σουηδία αντιμετώπισε ένα δύσκολο δρόμο για να ενταχθεί στο κλαμπ.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε εμπόδια στα έργα, κατηγορώντας τη Σουηδία πως σέρνει τα πόδια της στην αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας και χαρακτηρίζοντάς το "κόκκινη γραμμή". Αυτό είναι σαν να λέμε: "Λύστε τα προβλήματά σας στο σπίτι σας προτού γίνετε μέλος της λέσχης μας". Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία αναφέρθηκε επίσης με ανησυχίες σχετικά με την πιθανή ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας λίγο περισσότερο δράμα στο μείγμα. Οπότε, δέσου, Σουηδία - φαίνεται ότι ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ δεν είναι περίπατος στο πάρκο.

Μαντέψτε τι, παιδιά; Ο Ερντογάν έδωσε τελικά το "μπράβο" για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά κρατήστε τα άλογά σας - η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση πρέπει ακόμη να γνέψει με τη σύμφωνη γνώμη της. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αποφάσισε να το παίξει ψύχραιμος, λέγοντας πως η χώρα του δε βιάζεται να δώσει το πράσινο φως στη Σουηδία.

Τώρα, μπαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αποκάλυψε τα πράγματα στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σουηδία έχει βάλει όλες τις τελείες και έχει διασταυρώσει όλα τα σημεία και ποντάρει στο ότι η χώρα θα γίνει το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο, που θα γίνει στην Ουάσινγκτον.

Τι κερδίζει το ΝΑΤΟ; Λοιπόν, αν η Σουηδία κάνει το βήμα, θα αλλάξει τα δεδομένα στην περιφερειακή δυναμική. Φανταστείτε αυτό - με τη Σουηδία στο σκάφος, και τα πέντε σκανδιναβικά έθνη θα κυριαρχούν πρακτικά στη "λίμνη του ΝΑΤΟ", έναν φανταχτερό όρο για το στρατηγικό hotspot της Βαλτικής Θάλασσας. Και εδώ είναι η ουσία: η στρατιωτική αεροπορική ισχύς που φέρνει η Σουηδία στο τραπέζι θα έδινε στις ρωσικές δυνάμεις στη θάλασσα να αντιδράσουν. Κρατηθείτε, γιατί αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πρόκειται να προκαλέσει κύματα - κυριολεκτικά.

Και φαίνεται ότι το φαινόμενο του κυματισμού έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ηγέτης της Ρωσίας με την προτίμηση στην ιππασία χωρίς μπλούζα, εξέδωσε προειδοποίηση: "ΝΑΤΟ, μείνε έξω από τη γειτονιά μας". Αλλά η Σουηδία, προφανώς κουρασμένη από το να είναι το ουδέτερο wallflower, είναι έτοιμη να χορέψει με τον κίνδυνο.

Κορυφαίοι Σουηδοί αξιωματούχοι κάλεσαν τους πολίτες της χώρας να προετοιμαστούν για έναν πιθανό πόλεμο, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Μόσχα. Οι δηλώσεις έγιναν στο εθνικό συνέδριο Folk och Forsvar στο Salen.

Σε ομιλία του την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ προειδοποίησε ότι "η Ρωσία θα αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Σουηδίας και της Ευρώπης στο ορατό μέλλον". Πρόσθεσε πως η Στοκχόλμη "πρέπει να είναι ρεαλιστική και να υποθέσει -και να είναι προετοιμασμένη- για μια παρατεταμένη αντιπαράθεση".

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι η συνεχιζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, καθώς και η άρνηση να αποκλειστεί η ένταξη της Ουκρανίας στο μέλλον, είναι από τις βασικές αιτίες της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Η Ρωσία βλέπει το ΝΑΤΟ ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γερασίμοφ κατηγόρησε τη Δύση ότι μετατρέπει την Ευρώπη σε "αρένα αντιπαράθεσης". Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα έχει "αρνητικό αντίκτυπο στην κατάσταση στην Ευρώπη", προειδοποίησε.

Η Μόσχα έχει επίσης δηλώσει ότι οι παραδόσεις όπλων και χρημάτων στο Κίεβο καθιστούν τις χώρες του ΝΑΤΟ de facto συμμετέχουσες στη σύγκρουση.

Τώρα, δεν είμαι ειδικός, αλλά μπλοφάρει ο Πούτιν; Λέει ότι η προσέγγιση του ΝΑΤΟ είναι ένα μεγάλο όχι, παραβιάζοντας την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας. Θυμάστε το Δόγμα Μονρόε; Ναι, είναι σαν αυτό, αλλά με πυραύλους.

Έτσι, καθώς η Σουηδία σκέφτεται το μέλλον της στο κλαμπ των cool kids του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτηθεί αν είναι πραγματικά έτοιμη για το χάος που έρχεται μαζί της. Πρόκειται για την ασφάλεια ή είναι απλώς μια περίπτωση FOMO για τις παγκόσμιες στρατιωτικές περιπέτειες; Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η απόφαση της Σουηδίας είναι ένα χτύπημα ιδιοφυΐας ή μια συνταγή για καταστροφή.

Λοιπόν, είναι γνωστό και όλοι είναι μάρτυρες της δυσαρέσκειας της Ρωσίας προς τη Φινλανδία μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία, η οποία είναι συνήθως γνωστή για την ήρεμη στάση της, τάραξε πρόσφατα τα νερά, συμμετέχοντας σε συζητήσεις για την πιθανή ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Αυτή η απομάκρυνση από τη μακροχρόνια ουδετερότητά της προκάλεσε μια ανατριχιαστική προειδοποίηση από τον Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν υπήρχαν προϋπάρχοντα ζητήματα με τη Φινλανδία, αλλά προέβλεψε δυσοίωνα προβλήματα στον ορίζοντα. Το σχέδιό του; Η δημιουργία της στρατιωτικής περιφέρειας του Λένινγκραντ, συγκεντρώνοντας εκεί συγκεκριμένους στρατιωτικούς σχηματισμούς.

Τώρα, φαίνεται πως η Σουηδία μπορεί να βαδίσει σε παρόμοιο δρόμο με αυτόν της Φινλανδίας. Εδώ είναι η ουσία: Ο Πούτιν απείλησε τη Σουηδία, οδηγώντας τους Σουηδούς αξιωματούχους να δώσουν οδηγίες στους πολίτες τους να αρχίσουν να προετοιμάζονται για έναν πιθανό πόλεμο. Το σκηνικό έχει στηθεί και το δράμα πρόκειται να εκτυλιχθεί για άλλη μια φορά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail