Η κατάσχεση των χρημάτων της Ρωσίας θα έθετε σε κίνδυνο το ευρώ - Ιταλική κεντρική τράπεζα

pixabay / wir_sind_klein
Freepen.gr - Η χρήση του ευρώ ως εργαλείου σε πολέμους κυρώσεων και πολιτικές διαμάχες θα βλάψει την εικόνα και το κύρος του νομίσματος, προειδοποίησε την Παρασκευή ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Φάμπιο Πανέτα σχολιάζοντας τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες σχετικά με τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ο Καναδάς δέσμευσαν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας το 2022 στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας που σχετίζονται με την Ουκρανία. Περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά βρίσκονται στην ΕΕ, σε μεγάλο βαθμό στον βελγικό οίκο εκκαθάρισης Euroclear.

"Αυτή η δύναμη πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση", δήλωσε ο Πανέτα, αναφερόμενος στη θέση του ευρώ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

"Οι διεθνείς σχέσεις αποτελούν μέρος ενός "επαναλαμβανόμενου παιχνιδιού": η οπλοποίηση ενός νομίσματος μειώνει αναπόφευκτα την ελκυστικότητά του και ενθαρρύνει την εμφάνιση εναλλακτικών λύσεων", προειδοποίησε σε εκδήλωση στη Ρίγα, με αφορμή τη 10η επέτειο από την υιοθέτηση του ευρώ από τη Λετονία.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η πρόσφατη αύξηση της χρήσης του γουάν στο εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας είναι "διδακτική από αυτή την άποψη", διότι ήταν οι δυτικές κυρώσεις που προκάλεσαν την τάση αυτή, καθώς δυσκόλεψαν τη Ρωσία να χρησιμοποιεί δολάρια και ευρώ στο διασυνοριακό εμπόριο. 

Οι κινεζικές αρχές προωθούν ρητά τον ρόλο [του γουάν] στην παγκόσμια σκηνή και ενθαρρύνουν τη χρήση του σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν υποστεί κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα μετά την εισβολή στην Ουκρανία", δήλωσε ο Πανέτα, προσθέτοντας ότι το μερίδιο του κινεζικού εμπορίου που χρηματοδοτείται στο εγχώριο νόμισμα έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια, επιτρέποντας στο γουάν να ξεπεράσει το ευρώ ως το δεύτερο πιο χρησιμοποιούμενο εμπορικό νόμισμα στον κόσμο.

Ο αξιωματούχος προειδοποίησε αν η ανάγκη "να είμαστε σε εγρήγορση για την πιθανότητα η πολιτική να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα διεθνή νομίσματα τα επόμενα χρόνια".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail