Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τέλμα;

Πλησιάζει η επέτειος των 3 μηνών από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων και κιμπούτς που συνορεύουν με τη λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ δεν έχει έρθει πιο κοντά στην καταστροφή της Χαμάς ή στην απελευθέρωση των ομήρων που άρπαξε η Χαμάς. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald Ford να επιστρέψει στην πατρίδα του μετά την περιπολία στην Ερυθρά Θάλασσα και την επίδειξη δύναμης στη θάλασσα σε μια προσπάθεια εκφοβισμού της Υεμένης. Εν ολίγοις, τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδέχονται ότι η καθαρή στρατιωτική ισχύς δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στη Γάζα ή στην Ερυθρά Θάλασσα.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ας ξεκινήσουμε με τα στοιχεία που δείχνουν πως το Ισραήλ αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι έχει δαγκώσει περισσότερα από όσα μπορεί να μασήσει και πως η Χαμάς παραμένει σε μεγάλο βαθμό άθικτη:

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αρχίσει να αποσύρει αρκετές χιλιάδες στρατιώτες από τη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον προσωρινά, στην πιο σημαντική δημόσια ανακοινωθείσα μείωση από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Χαμάς.

Ο στρατός επικαλέστηκε την αυξανόμενη επιβάρυνση της ισραηλινής οικονομίας μετά από σχεδόν τρεις μήνες πολεμικής κινητοποίησης με ελάχιστο ορατό τέλος των μαχών. Το Ισραήλ εξέταζε το ενδεχόμενο να μειώσει τις επιχειρήσεις του και οι Ηνωμένες Πολιτείες το παρότρυναν να το κάνει πιο γρήγορα, καθώς ο αριθμός των νεκρών και οι στερήσεις στη Γάζα αυξάνονταν. . . .

Οι έφεδροι από τουλάχιστον δύο ταξιαρχίες θα σταλούν στα σπίτια τους αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του, και τρεις ταξιαρχίες θα επιστρέψουν για "προγραμματισμένη" εκπαίδευση.

Το οικονομικό τίμημα που απαιτεί η στρατιωτική περιπέτεια στη Γάζα για το Ισραήλ είναι πραγματικό, αλλά αυτός δεν είναι ο πρωταρχικός λόγος για την απόσυρση πολλών ταξιαρχιών - οι ισραηλινές δυνάμεις υφίστανται περισσότερες απώλειες, τόσο σε επίπεδο απωλειών προσωπικού όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού, απ' ό,τι έχει αναφέρει η κυβέρνηση του Μπίμπι Νετανιάχου στο ισραηλινό κοινό. Όπως πολλοί από εμάς προβλέψαμε εξαρχής, η απόφαση του Ισραήλ να προσπαθήσει να βομβαρδίσει τη Χαμάς μέχρι να υποταχθεί αποδείχθηκε αντιπαραγωγική. Εκτός από το θάνατο χιλιάδων γυναικών και παιδιών, που δημιούργησε έναν εφιάλτη για τις δημόσιες σχέσεις του Ισραήλ, ο αεροπορικός βομβαρδισμός δημιούργησε τεράστιους σωρούς από μπάζα που η Χαμάς χρησιμοποίησε για κάλυψη και απόκρυψη, ενώ πραγματοποιούσε καταστροφικές και δαπανηρές ενέδρες κατά ισραηλινών περιπόλων.

Μαζί με την αποτυχία να ξεριζώσει τους μαχητές της Χαμάς από τις σήραγγές τους, το Ισραήλ βρίσκεται επίσης αντιμέτωπο με τη Χεζμπολάχ κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με το Λίβανο και τη Συρία.  Σχεδόν 100.000 Ισραηλινοί πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τους οικισμούς τους κοντά στα σύνορα αυτά, ενώ η Ισραηλινή Δύναμη Κατοχής (IOF) και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν βλήματα όλμων και πυροβολικού. 

Και έπειτα υπάρχει το πολιτικό χάος στο υπουργικό συμβούλιο του Μπίμπι Νετανιάχου. Το περασμένο Σάββατο ο Μπιμπ προσπάθησε να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Άμυνας του και τον πολιτικό της αντιπολίτευσης που είχε ενταχθεί στο πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο. Εκείνοι αρνήθηκαν να εμφανιστούν μαζί του.

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ απέρριψαν το αίτημα του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί του απόψε, σύμφωνα με δημοσιεύματα εβραϊκών μέσων ενημέρωσης. Ο Νετανιάχου πρόκειται να παραχωρήσει σύντομα συνέντευξη Τύπου χωρίς αυτούς. . . .

Το δελτίο ειδήσεων του καναλιού 13 αποδίδει την άρνηση του Γκαντζ και του Γκαλάντ στην οργή τους για τον Νετανιάχου επειδή εμπόδισε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να συζητήσει το θέμα της "επόμενης ημέρας" στη Γάζα, μαζί με τις ανησυχίες ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει και πάλι πολιτικές δηλώσεις στην επικείμενη συνέντευξη Τύπου.

Η απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, η οποία πιθανότατα θα συνοδευτεί από μειωμένους βομβαρδισμούς στη Γάζα (ελπίζω), πρόκειται να διευρύνει το χάσμα μεταξύ των σκληροπυρηνικών στο υπουργικό συμβούλιο του Μπίμπι και των "μετριοπαθών". Οι σκληροπυρηνικοί, π.χ. ο Itamar Bin-Gvir, θέλουν να επεκτείνουν τον πόλεμο εισβάλλοντας στο νότιο Λίβανο. Φαίνεται ότι ο Γκαντζ και ο Γκαλάντ αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως το Ισραήλ δεν μπορεί να σκοτώσει το δρόμο του προς τη νίκη. Στη συνέχεια, υπάρχει η αυξανόμενη πίεση από τις οικογένειες των ομήρων.

Α, ναι. Παραλίγο να το ξεχάσω. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ κατέρριψε τον πισώπλατο νομοθετικό ελιγμό του Νετανιάχου να ευνουχίσει το Δικαστήριο. Αυτή είναι άλλη μια απώλεια.

Έπειτα υπάρχει το δράμα στην Ερυθρά Θάλασσα, με τη μικρή Υεμένη να αντιπαρατίθεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς διακόπτει τη διέλευση πλοίων που είναι ευθυγραμμισμένα με το Ισραήλ. Η Υεμένη συνεχίζει να προσπαθεί να επιβιβαστεί σε πλοία που αγνοούν τις προειδοποιήσεις της, ενώ εκτοξεύει πυραύλους κατά πλοίων και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η αμερικανική "Armada" - στην πραγματικότητα Armada-lite - ισχυρίζεται ότι πυροβόλησε μερικά σκάφη της Υεμένης που προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε πλοίο και αναχαίτισε μερικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα πλήγμα σε έδαφος της Υεμένης. Η Υεμένη έχει κλείσει την Ερυθρά Θάλασσα για τα πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ και αυτό έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του Ισραήλ.

Αντί να ξανανοίξουν την Ερυθρά Θάλασσα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τη γενναιότητα των δελτίων τύπου, αποδεικνύονται μάλλον ανίκανες και αποφάσισαν ότι ο κίνδυνος για την Ομάδα Κρούσης Αεροπλανοφόρων είναι πολύ μεγάλος:

Μετά από μήνες επιπλέον υπηρεσίας στη θάλασσα για την παροχή προστασίας στο Ισραήλ, η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford θα επιστρέψει στην πατρίδα της, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Πολεμικό Ναυτικό.

Το Ford και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν θα αντικατασταθούν από το πλοίο αμφίβιας επίθεσης USS Bataan και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, το USS Mesa Verde και το USS Carter Hall. Τα τρία πλοία βρίσκονταν στην Ερυθρά Θάλασσα και τις τελευταίες ημέρες διέρχονταν προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Φαίνεται ότι το Πεντάγωνο αποφάσισε πως έχει λιγότερα να χάσει με την ανάπτυξη ενός πλοίου αμφίβιας επίθεσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πλέον η απειλή των αμερικανικών αεροπλανοφόρων να επιτίθενται σε στόχους στην Υεμένη. Αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερες εγχώριες επικρίσεις κατά του Τζο Μπάιντεν και της ομάδας εθνικής ασφαλείας του για την αποτυχία να δράσουν "αποφασιστικά" για την καταστροφή της απειλής της Υεμένης. Υπάρχουν πολλά μέλη του Κογκρέσου που πιστεύουν λανθασμένα πως το μόνο που πρέπει να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι να ρίξουν μερικές βόμβες ή να εκτοξεύσουν μερικούς πυραύλους κρουζ και οι Υεμενίτες θα παραδοθούν. Ίσως αυτό να είναι μια ένδειξη ότι κάποιος στο Πεντάγωνο έχει ξυπνήσει και συνειδητοποιεί πως η εξαπόλυση επιθέσεων στην Υεμένη θα μπορούσε να ανοίξει ένα κουτί με σκουλήκια που δεν είμαστε προετοιμασμένοι να κλείσουμε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail