Το πυραυλικό πλήγμα της Χάιφα από την ιρακινή αντίσταση δείχνει πόσο εύθραυστο είναι το ισραηλινό καθεστώς

Σε μια ακόμη σημαντική πράξη αλληλεγγύης προς το λαό της Γάζας, η Ισλαμική /Αντίσταση στο Ιράκ έπληξε την Κυριακή [7/1] "ένα ζωτικό στόχο στην κατεχόμενη Χάιφα" με έναν προηγμένο πύραυλο κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, τραβώντας τα πρωτοσέλιδα και αιφνιδιάζοντας εκ νέου το μαχόμενου καθεστώτος στο Τελ Αβίβ.

Του Wesam Bahrani - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε ανακοίνωσή της, η ιρακινή αντίσταση τόνισε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε λόγω της "συνεχιζόμενης υποστήριξής μας προς τον λαό της Γάζας", ο οποίος ταλανίζεται από την ισραηλινή επίθεση από τις 7 Οκτωβρίου.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η επιχείρηση έγινε "ως απάντηση στις σφαγές που διαπράττει η σφετεριστική οντότητα εναντίον Παλαιστινίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων".

Η ιρακινή αντίσταση, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει εξαπολύσει σειρά επιθέσεων εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πλήττει τα προπύργια του εχθρού, προειδοποιώντας ότι "θα έρθουν κι άλλα".  

Το καταληκτικό μέρος της δήλωσης ήταν το πιο εντυπωσιακό.

Είναι τέτοια η αυστηρή λογοκρισία των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης για τον πόλεμο του κατοχικού καθεστώτος κατά της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας- είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ποιες ζωτικές υποδομές έχουν πληγεί.

Η ιρακινή αντίσταση χτύπησε τη Χάιφα με έναν πύραυλο κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, με την ονομασία al-Arqab, από το ιρακινό έδαφος. Η απόσταση από τη Βαγδάτη στη Χάιφα είναι σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με πηγές, η εκτόξευση του πυραύλου έγινε πιο κοντά στις δυτικές ιρακινές ερήμους. Αυτό εξακολουθεί να είναι περίπου 600 χιλιόμετρα μακριά, ή ίσως και περισσότερο, ανάλογα με το σημείο εκτόξευσης.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η Χάιφα, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των κατεχομένων εδαφών, μπορεί να περιμένει και πάλι επιθέσεις από το ιρακινό έδαφος, ο χρόνος των οποίων θα αποφασιστεί από την αντίσταση.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο πύραυλος κρουζ μεγάλου βεληνεκούς διένυσε την ίδια απόσταση που μπορεί να θέσει το Τελ Αβίβ και όλα τα άλλα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη εντός του βεληνεκούς των ιρακινών πυρών.

Τη Δευτέρα, το ιρακινό κίνημα αντίστασης Harakat al-Nujaba ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα, προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να περιμένει περισσότερες σαρωτικές επιθέσεις ως αντίποινα για τον αιματηρό πόλεμο του στη Γάζα.

"Ο Άξονας της Αντίστασης είναι αποφασισμένος να διαταράξει τα αμερικανικά σενάρια στην περιοχή και να ματαιώσει τα σχέδια του κατοχικού ισραηλινού καθεστώτος στη Γάζα", δήλωσε ο Χουσεΐν αλ Μουσάουι, εκπρόσωπος της ομάδας.

Θα έπρεπε να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU), υπό τις οποίες λειτουργεί η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, διαθέτουν τέτοια στρατιωτική τεχνολογία παγκόσμιας κλάσης;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι.

Η ίδια η ιρακινή κυβέρνηση εξόπλισε την PMU με τον πιο ικανό στρατιωτικό εξοπλισμό από τις αποθήκες όπλων της Βαγδάτης, επειδή παίζει τον πιο θεμελιώδη ρόλο από όλες τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Η επίθεση στη Χάιφα υποδεικνύει την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου από την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, σε αυτό που αναμένεται να είναι μια ακόμη ισχυρότερη επίδειξη υποστήριξης προς την παλαιστινιακή αντίσταση στη Γάζα και τον λαό της.

Σε αυτή την τελευταία φάση, πρέπει να περιμένουμε μια κλιμάκωση των επιθέσεων σε κρίσιμες ισραηλινές υποδομές μέσα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, που διευκολύνεται από τη χρήση εξελιγμένων πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς.

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ δεν έχει κρύψει την αταλάντευτη υποστήριξη και αλληλεγγύη της προς τον καταπιεσμένο λαό της Γάζας εν μέσω των αδιάκριτων βομβαρδισμών και της απάνθρωπης πολιορκίας του ισραηλινού καθεστώτος.

Δεν είχε επίσης κάνει κανένα μυστικό για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εναντίον του σιωνιστικού καθεστώτος και των δυτικών υποστηρικτών του, κάτι που ήταν απολύτως εμφανές τις τελευταίες εβδομάδες.

Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου του ισραηλινού καθεστώτος κατά της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ πραγματοποίησε μια σειρά από επιχειρήσεις εναντίον των ισραηλινών συμφερόντων και του κύριου υποστηρικτή της, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η Ιρακινή Αντίσταση χτύπησε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ένα ζωτικό στόχο στον οικισμό Eli-ad, στα νότια κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν.

Πριν από τη στόχευση του Eli-ad, η αντίσταση σφυροκόπησε επίσης το κύριο υπεράκτιο (κατεχόμενο) πεδίο φυσικού αερίου Karish του καθεστώτος στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα με ένα άμεσο χτύπημα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Αυτό έγινε αφού η ιρακινή αντίσταση χτύπησε στόχο στην κατεχόμενη Umm al-Rashrash (Eilat) με κατάλληλα όπλα και έδωσε εικόνες της επιχείρησης στη δημοσιότητα.

Το καθεστώς εκκένωσε τους εποίκους του Εϊλάτ, μετατρέποντας την περιοχή σε στρατιωτική φρουρά. Αυτό κατέστησε την περιοχή ιδανικό στόχο για το Ιράκ καθώς και για την Υεμένη, μια άλλη αραβική χώρα που ανέβασε τους τόνους πρόσφατα.

Η Υεμένη, το Ιράκ και το κίνημα αντίστασης Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από επιχειρήσεις εναντίον ισραηλινών συμφερόντων με καταιγισμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Κατά καιρούς, ο στόχος ήταν απλώς να εκτοξεύσουν ένα μπαράζ πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να απασχολήσουν τους ισραηλινούς πυραύλους Iron Dome και Patriot. Αυτές οι υπολογισμένες προσπάθειες έχουν αποδειχθεί επιτυχείς.

Με τον τρόπο αυτό χαλαρώνουν αποτελεσματικά την πίεση στην παλαιστινιακή αντίσταση, ενώ ταυτόχρονα εξαντλούν τους ισραηλινούς στρατιωτικούς πόρους, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό.

Το καθεστώς έχει σκοτώσει περισσότερους από 22.000 Παλαιστίνιους από τις 7 Οκτωβρίου, η πλειονότητα των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά. Χιλιάδες άλλοι αγνοούνται, πιθανότατα νεκροί κάτω από τα χαλάσματα.

Μεταξύ των χωρών και των κινημάτων που πρωτοστατούν στη στρατιωτική πίεση προς τις ΗΠΑ και το καθεστώς του απαρτχάιντ να σταματήσουν τις απάνθρωπες επιθέσεις τους στη Γάζα, οι Ιρακινοί έχουν παίξει θαρραλέο ρόλο.

Στο Ιράκ, η αντίσταση έχει βάλει στο στόχαστρο παράνομες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός του καθώς και στη Συρία περισσότερες από 110 φορές από τότε που ξεκίνησε ο ισραηλινός πόλεμος κατά της Γάζας πριν από τρεις μήνες.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις έχουν χρησιμοποιηθεί ρουκέτες, βλήματα όλμων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού και μεγάλου βεληνεκούς, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δεκάδες απώλειες μεταξύ των αμερικανικών στρατευμάτων και παράπλευρες απώλειες.

Τώρα, το ερώτημα που όλοι θέτουν είναι: Γιατί η ιρακινή αντίσταση άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο;

Τελευταία, η παράνομη στρατιωτική κατοχή των ΗΠΑ στο ιρακινό έδαφος έκανε ένα δαπανηρό λάθος επιτιθέμενη σε τοποθεσίες που ανήκουν στην PMU, πράγμα που σημαίνει πως η Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ πρέπει να πληρώσουν το τίμημα.

Οι πρόσφατες επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον θυγατρικών της PMU, συμπεριλαμβανομένης της Kataib Hezbollah, και το πρόσφατο θανατηφόρο χτύπημα στο αρχηγείο της Harakat al-Nujaba, που οδήγησε στη δολοφονία ενός από τους ηγέτες της στη Βαγδάτη, του Haj Mishtaq, σημαίνει ότι ο χρόνος είναι ώριμος για την αντίσταση να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της.

Για το πλαίσιο: Στα μάτια της ιρακινής αντίστασης, δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της αμερικανικής στρατιωτικής κατοχής του ιρακινού εδάφους και της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης. Η απελευθέρωση των παλαιστινιακών εδαφών αρχίζει με την εκδίωξη των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ και την υπόλοιπη περιοχή.

Ενώ το ισραηλινό καθεστώς διαπράττει φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα, η Αμερική θωρακίζει, εξοπλίζει, χρηματοδοτεί και διευκολύνει αυτή την τρελή εκστρατεία θανάτου και καταστροφής στην παράκτια λωρίδα.

Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Γάζα, πρόκειται, στην ουσία, για έναν αμερικανικό πόλεμο στη Γάζα.

Αυτή η άμεση συνενοχή σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να πληρώσει το ίδιο τίμημα που πληρώνει το ισραηλινό καθεστώς για τις σφαγές αμάχων στη Γάζα. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Ενώ οι παράνομες βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία βρίσκονται πιο κοντά στη γραμμή πυρός της αντίστασης, οι αδιάκριτες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον γυναικών και παιδιών στη Γάζα έχουν οδηγήσει την PMU να στοχεύει όλο και περισσότερο το ισραηλινό καθεστώς, με τελευταία τη Χάιφα.

Αυτό που παρείχε η επιχείρηση Al-Aqsa Storm (ή Al-Aqsa Flood) ήταν μια ευκαιρία για την ιρακινή αντίσταση να χτυπήσει τα ισραηλινά συμφέροντα για πρώτη φορά στην ιστορία.

Καθώς αυξάνεται η πίεση στην ιρακινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μοχάμαντ Σια' αλ-Σουντανί να αποβάλει τις παράνομες αμερικανικές δυνάμεις, άνοιξε επίσης ένα νέο παράθυρο για το PMU να τερματίσει την αμερικανική κατοχή και να εκδικηθεί τη δολοφονία του αναπληρωτή ηγέτη του Αμπού Μεχντί αλ-Μουχάντις από την Ουάσινγκτον.

Προς το παρόν, ο κύριος στόχος της αντίστασης είναι να επεκτείνει το πεδίο των επιθέσεων εναντίον του ισραηλινού καθεστώτος, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην κατοχή του απαρτχάιντ καθώς και στις ΗΠΑ.

Και, όπως προειδοποίησε η ιρακινή αντίσταση μετά την επίθεση στη Χάιφα, "έπονται ακόμη περισσότερα".

* Ο Wesam Bahrani είναι Ιρακινός δημοσιογράφος και σχολιαστής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail