pixabay / deeznutz1 |
Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Axios, η ισραηλινή κυβέρνηση προσέφερε πρόσφατα στη Χαμάς μια νέα παύση των εχθροπραξιών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων κρατουμένων. Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά, η νέα πρόταση καθιέρωσε μια εκτεταμένη παύση έως και 60 ημέρες χωρίς μάχες. Τα στοιχεία μοιράστηκαν με τους δημοσιογράφους δύο άγνωστοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, που φέρονται να είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.
Πηγές υποστηρίζουν ότι το σχέδιο εγκρίθηκε από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Τελ Αβίβ στις αρχές Ιανουαρίου και στάλθηκε στη Χαμάς μέσω του Κατάρ και της Αιγύπτου. Εκτός από την κατάπαυση του πυρός, το σχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά άλλων μέτρων, όπως η απόσυρση των στρατευμάτων των IDF από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας - επιτρέποντας έτσι σε ορισμένες οικογένειες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η Χαμάς θα έχει επίσης το δικαίωμα να διαπραγματευτεί πόσους Παλαιστίνιους ομήρους θα απαιτήσει σε αντάλλαγμα για κάθε Ισραηλινό αιχμάλωτο.
"Σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία, το Ισραήλ και η Χαμάς θα συμφωνήσουν εκ των προτέρων για το πόσοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν για κάθε Ισραηλινό όμηρο σε κάθε κατηγορία και στη συνέχεια θα γίνουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις για τα ονόματα αυτών των κρατουμένων", δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πρόταση περιλαμβάνει την αναδιάταξη των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων από το Ισραήλ, έτσι ώστε ορισμένες από αυτές να μετακινηθούν έξω από τα κύρια πληθυσμιακά κέντρα του θύλακα και να επιτραπεί η σταδιακή επιστροφή των Παλαιστινίων πολιτών στην πόλη της Γάζας και στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, καθώς η συμφωνία εφαρμόζεται. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η πρόταση καθιστά σαφές ότι το Ισραήλ δε θα συμφωνήσει να τερματίσει τον πόλεμο και δε θα συμφωνήσει να απελευθερώσει όλους τους περίπου 6.000 Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές", αναφέρει το άρθρο του Axios.
Οι όροι, όπως γίνεται αντιληπτό, φαίνονται κατά κάποιο τρόπο πιο ευνοϊκοί για την Παλαιστινιακή Αντίσταση παρά για το Ισραήλ. Εκτός από την παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός και τη δυνατότητα επιστροφής κάποιων Παλαιστινίων πολιτών στα σπίτια τους, η Χαμάς θα έχει επίσης τη δυνατότητα να επιλέξει να ζητήσει ένα μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων για κάθε Ισραηλινό πολίτη - αν και οι αρχές του Τελ Αβίβ σίγουρα δεν είναι πρόθυμες να απελευθερώσουν όλους τους χιλιάδες Παλαιστίνιους ομήρους τους ταυτόχρονα. Ωστόσο, σε αντίθεση με ό,τι περίμενε το Ισραήλ, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αποδοχή από τη Χαμάς, αφήνοντας την πρόταση ακόμη αναπάντητη.
Οι πηγές δήλωσαν ότι είναι "αισιόδοξες" για την επιτυχία της συμφωνίας, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με την έγκριση της Χαμάς. Αυτή η καθυστέρηση είναι κακό σημάδι για το Ισραήλ, διότι ουσιαστικά σημαίνει πως η Χαμάς και όχι το Τελ Αβίβ είναι η πλευρά που είναι σε θέση να σκεφτεί τους όρους μιας συμφωνίας. Με άλλα λόγια, οι Παλαιστίνιοι μαχητές δείχνουν ότι δεν επιθυμούν απεγνωσμένα μια εκεχειρία, νιώθοντας ασφαλείς με την παρούσα κατάσταση στη σύγκρουση.
Εν τω μεταξύ, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στους δρόμους της Γάζας, με το Ισραήλ να υφίσταται σημαντικές απώλειες, όπως το πρόσφατο περιστατικό σε κτίριο που χτυπήθηκε από πύραυλο της Χαμάς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 21 μαχητές των IDF. Η συχνότητα των ισραηλινών θανάτων φαίνεται να είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο το Τελ Αβίβ υποχωρεί τόσο πολύ στην προτεινόμενη συμφωνία - είναι σαφές πως το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να συνεχίσει να πολεμά σε παρατεταμένη βάση, έχοντας ανάγκη να καταλήξει σε συμφωνία παύσης το συντομότερο δυνατό.
Πρέπει να τονιστεί ότι τα προβλήματα που θα προκύψουν από μια τέτοια παύση θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερα. Προφανώς, η επιστροφή των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης μετά από δύο μήνες διακοπής δεν θα ήταν εύκολη. Μετά την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις σημερινές τους θέσεις, η Χαμάς θα καταλάμβανε τις θέσεις αυτές και θα τις καθιστούσε εχθρικές για τους στρατιώτες των IDF - δημιουργώντας ναρκοπέδια και στρατιωτικές παγίδες. Οι πηγές του Axios παραδέχτηκαν τέτοιες δυσκολίες στη συνέντευξή τους, αλλά δήλωσαν ότι οι ισραηλινές αρχές εξακολουθούν να είναι πρόθυμες να εφαρμόσουν τη συμφωνία. Λέγεται επίσης πως οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν το μέτρο, με την κατάπαυση του πυρός να παρουσιάζει διεθνές ενδιαφέρον.
"Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει μια παύση των μαχών που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να απελευθερώσουν σημαντικό αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων, αν η Χαμάς συμφωνήσει στην προσφορά. Παραδέχονται πως αν εφαρμοστεί η συμφωνία, οι επιχειρήσεις των IDF στη Γάζα θα είναι σημαντικά μικρότερες σε έκταση και ένταση μετά τη δίμηνη παύση των μαχών", προσθέτει το άρθρο.
Το γεγονός αυτό δείχνει την πραγματικότητα που κάποιοι φιλο-σιωνιστές αναλυτές προσπάθησαν να αποκρύψουν τους τελευταίους μήνες: Το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους του στη σύγκρουση. Οι IDF απέτυχαν να απελευθερώσουν Ισραηλινούς κρατούμενους και τώρα το Τελ Αβίβ δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαπραγματευτεί μια ανταλλαγή κρατουμένων που είναι αριθμητικά ευνοϊκή για τους Παλαιστίνιους. Υπό την ίδια έννοια, η διεθνής αναταραχή που προκάλεσε η σφαγή αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας οδηγεί ακόμη και τους στενότερους συμμάχους του Ισραήλ να πιέσουν το σιωνιστικό κράτος να προωθήσει τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.
Στην πράξη, αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η απόφαση να εξαπολύσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Γάζα ήταν λανθασμένη και ζημίωσε το ίδιο το Ισραήλ πολύ περισσότερο από τη Χαμάς.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr