«Το χρήμα εξακολουθεί να είναι χρήμα» – οι δυτικές εταιρείες συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία

pixabay / Stroganova
Freepen.gr -
Ανεξάρτητα από τον πόλεμο, η Ρωσία είναι μια αγορά 140 εκατομμυρίων ανθρώπων, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης αυξάνεται, όπως και το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών, το οποίο έφτασε τα 7.873 δολάρια το Δεκέμβριο του 2022 σε σύγκριση με 6.566 δολάρια το 2021. Κατά συνέπεια, παρά τον πληθωρισμό, οι Ρώσοι έχουν ακόμα χρήματα για να αγοράσουν προϊόντα, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Aaron Nagy για τη magyarhirlap.hu.

Μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι δυτικές εταιρείες είχαν τρεις στρατηγικές για να διαλέξουν, ανάλογα με το πόσο υπέκυψαν στην πίεση και πώς επηρεάστηκαν οι δραστηριότητές τους από τη σειρά κυρώσεων που «κατασκευάστηκαν» στη γραμμή συναρμολόγησης. Φυσικά, όσοι επέλεξαν να αποσυρθούν δικαιολογούσαν τυπικά την απόφασή τους για ηθικούς λόγους, ενώ όσοι έμειναν έδωσαν διαφορετικές εξηγήσεις.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά που πρέπει να καλυφθούν, καθώς το Κρεμλίνο έχει ορίσει ότι από το 2023, οι ξένες εταιρείες που εγκαταλείπουν τη χώρα πρέπει να πωλούν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε Ρώσους αγοραστές με έκπτωση 50 τοις εκατό και θα χρεώνονται με τέλος εξόδου τουλάχιστον 10 τοις εκατό του την αξία συναλλαγής. Με άλλα λόγια, όσοι δεν κινήθηκαν γρήγορα θα είχαν πληρώσει βαρύ τίμημα πέρυσι.

Ορισμένοι από αυτούς που παραμένουν έχουν επιβάλει διάφορους βαθμούς αυτοεπιβληθέντων περιορισμών, όπως η μη επέκταση των χαρτοφυλακίων τους, η ακύρωση προγραμματισμένων εξελίξεων ή η μείωση της παρουσίας τους στο ελάχιστο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Yale, περισσότερες από 200 πολυεθνικές προσποιούνται ότι δεν υπάρχει μεγάλος πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Αυτές περιλαμβάνουν 15 αμερικανικές εταιρείες, 20 γερμανικές εταιρείες, ισάριθμες γαλλικές εταιρείες, 10 ιαπωνικές εταιρείες και 5 βρετανικές εταιρείες, για να μην αναφέρουμε εταιρείες από άλλα έθνη. Οι πιο γνωστές μάρκες είναι οι Ariston, Auchan, Braun, Benetton, Calzedonia, Diesel, Globus, Kawasaki, Lacoste, Liebherr, Makita, Mitsubishi, Raiffeisen, Siemens, TEPCO, Tupperware, UniCredit, Yamaha, Zepter.

Η Philip Morris, η PepsiCo, η Mars και η Nestlé μπήκαν επίσης στην πρώτη 10άδα όσον αφορά τα αποτελέσματα. Μαζί, κέρδισαν σχεδόν 1,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια (15,49 δισεκατομμύρια ευρώ). Μπορεί οι διοικήσεις τους να κατηγορηθούν ότι δεν υποστήριξαν επαρκώς τους Ουκρανούς, αλλά τα λεφτά εξακολουθούν να είναι λεφτά.

Φυσικά, όλες αυτές οι δυτικές εταιρείες όχι μόνο παράγουν σημαντικά έσοδα, αλλά και φόρους για το ρωσικό ταμείο. Αυτό υποδεικνύεται επίσης από ένα άρθρο στους The Moscow Times τον περασμένο Οκτώβριο, το οποίο είχε τον χυδαίο τίτλο «Οι δυτικές εταιρείες θα εξακολουθήσουν να κυριαρχούν στη ρωσική αγορά το 2023».

Επιπλέον, η ρωσική έκδοση του Forbes ανέφερε πως από τις 50 μεγαλύτερες ξένες εταιρείες, οι οκτώ εξακολουθούν να είναι αμερικανικές. Στην τελευταία κατάταξη, οι Κινέζοι ανέβηκαν στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας τη Γερμανία, η οποία πλέον μοιράζεται την τρίτη θέση με τη Γαλλία και την Τουρκία, με πέντε εταιρείες η καθεμία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail