Το χρηματιστήριο της Κίνας «Φαίνεται να είναι σε ελεύθερη πτώση τώρα» – Ακολουθεί το χρηματιστήριο των ΗΠΑ;

pixabay
Είναι το οικονομικό χάος που συμβαίνει αυτήν την στιγμή στην Κίνα προάγγελος των πραγμάτων που θα έρθουν εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες; Σήμερα, η παγκόσμια οικονομία είναι πιο αλληλένδετη από ποτέ και τα οικονομικά προειδοποιητικά σημάδια έχουν εμφανιστεί σε όλο τον πλανήτη τις τελευταίες εβδομάδες. Φυσικά, οι ΗΠΑ δεν αποτέλεσαν εξαίρεση. Οι εργοδότες διώχνουν τους εργαζόμενους στους δρόμους σε πολύ μεγάλους αριθμούς και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η πείνα, η φτώχεια και η έλλειψη στέγης αυξάνονται με εξαιρετικά ανησυχητικούς ρυθμούς.
 
Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr
 
Η αμερικανική οικονομία έχει σαφώς εισέλθει σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο, αλλά προς το παρόν οι τιμές των αμερικανικών μετοχών εξακολουθούν να είναι σταθερές. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις κινεζικές μετοχές. Στην πραγματικότητα, το Newsweek λέει ότι το χρηματιστήριο της Κίνας «φαίνεται να είναι σε ελεύθερη πτώση τώρα»:

Μετά από δύο δύσκολα χρόνια για την κινεζική οικονομία, το χρηματιστήριο της χώρας φαίνεται να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση τώρα, με τις αρχές να ζητούν από τους θεσμικούς επενδυτές να μην πουλήσουν μετοχές σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν τις τιμές των μετοχών καθώς οι ξένοι αποχωρούν.

Σε σύγκριση με πριν από 12 μήνες, ο δείκτης FTSE China 50 υποχωρεί σχεδόν 30 τοις εκατό:

Ο δείκτης FTSE China 50 —ένας εμπορεύσιμος δείκτης σε πραγματικό χρόνο που περιλαμβάνει 50 από τις μεγαλύτερες και πιο ρευστοποιημένες μετοχές της χώρας— υποχώρησε κατά 1,77% μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης [15-16/1] ως μέρος της μακροπρόθεσμης μεγάλης πτώσης τους τελευταίους έξι μήνες. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ο δείκτης υποχωρεί κατά 29,24%.

Οι ρυθμιστικές αρχές της αγοράς της Κίνας προσπάθησαν να σταθεροποιήσουν την αγορά επιβάλλοντας περιορισμούς που εμποδίζουν ορισμένους επενδυτές να είναι καθαροί πωλητές μετοχών σε ορισμένες ημέρες. Αυτή η στρατηγική —με τις αρχές να προσφέρουν αυτό που είναι γνωστό ως «καθοδήγηση παραθύρου» σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν το χρηματιστήριο της χώρας να ανακάμψει— εισήχθη για πρώτη φορά τον Οκτώβριο.

Ουάου.

Σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής αξίας του δείκτη FTSE China 50 έχει ήδη εξαλειφθεί.

Περιττό να πούμε πως δεν έχουμε δει ακόμη παρόμοια συντριβή στις ΗΠΑ.

Πολλοί όμως πιστεύουν ότι μια τέτοια έρχεται.

Την Τρίτη [16/1], ο Dow έπεσε κατά 231 μονάδες, αλλά αυτό δεν είναι κάτι το ανησυχητικό.

Σίγουρα δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε περισσότερες πτωτικές ημέρες στο εγγύς μέλλον, επειδή οι τιμές των μετοχών είναι πολύ υψηλές αυτή τη στιγμή.

Στην πραγματικότητα, ένας ειδικός μόλις είπε στο CNBC πως η αγορά "φαίνεται υπερτιμημένη κατά περίπου 9% έως 10%":

Η αγορά φαίνεται υπερτιμημένη κατά περίπου 9% έως 10%, σύμφωνα με τον Aswath Damodaran.

«Το παιχνίδι προσδοκιών στράφηκε ενάντια στην αγορά», είπε ο καθηγητής στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο «Closing Bell» του CNBC την Τρίτη.

Μια πτώση του χρηματιστηρίου κατά 10 τοις εκατό σίγουρα δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου.

Τι γίνεται όμως αν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εξελιχθεί σε μεγάλο περιφερειακό πόλεμο και η οικονομία των ΗΠΑ βυθιστεί σε μια πολύ βαθιά ύφεση;

Τι θα έκανε αυτό στις τιμές των μετοχών;

Χωρίς αμφιβολία, η αμερικανική οικονομία κινείται ήδη σε λάθος κατεύθυνση. Την Τρίτη, μάθαμε ότι η έρευνα παραγωγής του Empire State για τον μήνα Ιανουάριο ήταν απολύτως αβυσσαλέα:

Λοιπόν, κανείς δεν είδε ότι έρχεται…

Η Έρευνα Κατασκευής της Fed της Νέας Υόρκης Empire State για τον Ιανουάριο έπεσε από -14,5 σε -43,7 – η χειρότερη εκτύπωση στην ιστορία της έρευνας εκτός του lockdown για τον COVID…

Η εκτύπωση -43,7 ήταν εκπληκτικές 10 τυπικές αποκλίσεις κάτω από τις προσδοκίες για αναπήδηση στο -5,0…

Κάτω από την κουκούλα, ήταν ένα λουτρό αίματος. Οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν περισσότερο από 38 μονάδες στο μείον 49,4, το πιο αδύναμο από τον Απρίλιο του 2020, ενώ οι αποστολές μειώθηκαν κατά τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο. Ακόμη χειρότερα, ο δείκτης τιμών που καταβλήθηκαν για υλικά αυξήθηκε σε υψηλό τριών μηνών.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να το διαβάσετε ξανά.

Δεν βλέπουμε κάθε μέρα μια αστοχία 10 τυπικών αποκλίσεων.

Η αλήθεια είναι πως η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι μας λένε.

Σε αυτό το στάδιο, τα πράγματα είναι τόσο άσχημα που ακόμη και η Pixar πραγματοποιεί μαζικές απολύσεις:

Το στούντιο κινουμένων σχεδίων Pixar που ανήκει στην Disney είναι έτοιμη να κάνει απολύσεις φέτος, σύμφωνα με το TechCrunch και επιβεβαίωσε η εταιρεία. Ενώ πηγές της εταιρείας είπαν ότι οι απολύσεις θα ήταν σημαντικές και θα έφταναν το 20% - ή μειώσεις που θα έκαναν την ομάδα 1.300 ατόμων της Pixar να πέσει σε λιγότερο από 1.000 τους επόμενους μήνες - η Pixar λέει ότι αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί. Αντίθετα, το στούντιο είπε ότι ο αριθμός των επηρεαζόμενων εργαζομένων εξακολουθεί να προσδιορίζεται λόγω παραγόντων όπως τα προγράμματα παραγωγής και το προσωπικό για μελλοντικές ταινίες με πράσινο φως.

Για πολλά ακόμη παραδείγματα των μαζικών απολύσεων που συμβαίνουν σε όλη την Αμερική, δείτε το άρθρο που δημοσίευσα χθες.

Ο ιδιωτικός τομέας αιμορραγεί τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, αλλά οι κρατικές προσλήψεις συνέβαλαν στον μετριασμό της ζημίας.

Φυσικά, το επίπεδο των κυβερνητικών προσλήψεων που έχουμε δει απλώς δεν είναι βιώσιμο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι κυβερνήσεις των πολιτειών και οι τοπικές κυβερνήσεις πνίγονται στο χρέος, και έτσι οι ιμάντες θα πρέπει να σφίξουν κάποια στιγμή.

Αν μπορείτε να το πιστέψετε, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε στην πραγματικότητα έλλειμμα 129 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο το Δεκέμβριο:

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ παρουσίασε έλλειμμα 129 δισεκατομμυρίων δολαρίων το Δεκέμβριο, αύξηση 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 52% σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι δαπάνες αυξήθηκαν ενώ οι εισπράξεις μειώθηκαν από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2022 που διογκώθηκαν από τις αναβαλλόμενες πληρωμές φόρων λόγω πανδημίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι οι δαπάνες για το Δεκέμβριο αυξήθηκαν 3% στα 559 δισεκατομμύρια δολάρια, ρεκόρ Δεκεμβρίου, εν μέρει ως αποτέλεσμα των υψηλότερων δαπανών κοινωνικής ασφάλισης και των τόκων για το δημόσιο χρέος. Οι εισπράξεις για το μήνα μειώθηκαν κατά 6% στα 429 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό που βλέπουμε είναι τρελό.

129 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν μήνα είναι τρέλα.

Αλλά απλώς θα συνεχίσουν να δανείζονται και να ξοδεύουν μέχρι να καταρρεύσουν όλα εντελώς.

Είμαστε πραγματικά στο τέλος του παιχνιδιού.

Οι ηγέτες μας θα προσπαθήσουν να κρατήσουν το πάρτι για όσο περισσότερο μπορούν, αλλά δε θα αργήσουν να σβήσουν οριστικά τα φώτα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail