Ο πόλεμος πλησιάζει Υεμένη και Λίβανο

Οι εντάσεις αυξάνονται στην Υεμένη και το Λίβανο ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου ισραηλινού πολέμου στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.

southfront.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Στην Υεμένη, οι Χούτι (Ansar Allah) εξαπολύουν πλήγματα κατά του νότιου Ισραήλ και επιτίθενται σε πλοία που σχετίζονται με τη χώρα στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να υποστηρίξουν το Κίνημα Χαμάς και άλλες φατρίες στη Γάζα. Εν τω μεταξύ, στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ εξαπολύει διασυνοριακές επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Και οι δύο ομάδες αποτελούν μέρος του λεγόμενου Άξονα της Αντίστασης, του οποίου ηγείται το Ιράν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ενέτειναν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τόσο κατά των Χούτι όσο και κατά της Χεζμπολάχ, προκαλώντας σοβαρές εντάσεις.

Στις 18 Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ απάντησαν στις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι με την έναρξη της επιχείρησης Prosperity Guardian για να "διασφαλίσουν την ασφάλεια της θαλάσσιας κυκλοφορίας" στην Ερυθρά Θάλασσα, το Bab al-Mandab και τον Κόλπο του Άντεν.

Στις 31 Δεκεμβρίου, ελικόπτερα του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ βύθισαν τρεις βάρκες των Χούτι που επιτέθηκαν στο φορτηγό πλοίο Hangzhou στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα μαχητές. Η θανατηφόρα εμπλοκή αύξησε τις εντάσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Χούτι. Ωστόσο, δεν κατάφερε να αποτρέψει την ομάδα η οποία επιτέθηκε σε ένα άλλο φορτηγό πλοίο, το CMA CGM Tage, στις 3 Ιανουαρίου. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κλιμάκωσαν την ίδια ημέρα, εκδίδοντας μια τελική προειδοποίηση προς τους Χούτι.

Οι αναφορές δείχνουν ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να ετοιμάζονται να εξαπολύσουν πλήγματα κατά της Υεμένης. Οι Χούτι προειδοποίησαν προηγουμένως πως θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στο Λίβανο, το Ισραήλ κλιμάκωσε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στις 2 Ιανουαρίου δολοφονώντας τον Saleh al-Arouri, αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς, στο προάστιο Dahiye της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Ένα χτύπημα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε τον ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς μαζί με δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam, τον Samir Findi Abu Amer και τον Azzam al-Aqraa Abu Ammar, και τέσσερα άλλα μέλη του κινήματος.

Η δολοφονία αποτέλεσε σοβαρή παραβίαση των κανόνων εμπλοκής με τη Χεζμπολάχ. Η ομάδα ορκίστηκε να απαντήσει την ίδια μέρα και στις 3 Ιανουαρίου ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα αντιμετωπίσει έναν αγώνα "χωρίς όρια" αν προχωρήσει σε πόλεμο με τον Λίβανο.

Η ισραηλινή απόφαση να δολοφονήσει τον αλ-Αρούρι στο Νταχίγιε είχε πιθανότατα ως στόχο να προκαλέσει τη Χεζμπολάχ, ενδεχομένως για να δικαιολογήσει το άνοιγμα ενός νέου μετώπου εναντίον του Λιβάνου.

Συνολικά, ο πόλεμος φαίνεται να πλησιάζει τόσο στην Υεμένη όσο και στο Λίβανο. Τα πρόσφατα περιστατικά και στις δύο χώρες δείχνουν πώς οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εργάζονται ενεργά για να προκαλέσουν μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή με το Ιράν και τους συμμάχους του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail