Η "σπάνια" έλλειψη των ΗΠΑ και οι παγκόσμιοι πόλεμοι

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν κρίσιμη έλλειψη προηγμένων όπλων και πυροβολικού στις τάξεις του στρατού τους. Αυτή η έλλειψη έχει σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες δεσμεύσεις και συμμαχίες της χώρας.

tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο παρέχοντας υποστήριξη με τη μορφή βομβών και πυροβολικού. Η συνεργασία αυτή υπογραμμίζει τη διασύνδεση των εθνών σε περιόδους γεωπολιτικών συγκρούσεων. Η έλλειψη προηγμένου οπλισμού στον αμερικανικό στρατό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά του να διατηρήσει τέτοιες υπερπόντιες δεσμεύσεις.

Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εμπλέκονται ενεργά στη Μέση Ανατολή, προμηθεύοντας το Ισραήλ με πυρομαχικά πυροβολικού. Η υποστήριξη αυτή συμπίπτει με την εμπλοκή των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) σε επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Γάζα. Ο αλληλένδετος χαρακτήρας των παγκόσμιων διαφορών υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις σε εξοπλισμό για να ικανοποιήσουν αποτελεσματικά τις δεσμεύσεις τους και να υποστηρίξουν τους συμμάχους τους.

Στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας εξακολουθούν να υφίστανται. Καθώς η Ταϊβάν προετοιμάζεται για γενικές εκλογές και αντιμετωπίζει ανησυχίες για κινεζική παρέμβαση, η έλλειψη προηγμένου οπλισμού στον αμερικανικό στρατό γίνεται κρίσιμος παράγοντας. Η δέσμευση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να επανενώσει την Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα προσθέτει άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στο παγκόσμιο πολιτικό περιβάλλον. 

Η έλλειψη προηγμένου οπλισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελεί απλώς εσωτερικό πρόβλημα, αλλά έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στη διαμόρφωση παγκόσμιων συγκρούσεων και συμμαχιών. Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις, η αντιμετώπιση αυτής της έλλειψης καθίσταται επιτακτική για τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να διατηρήσουν τη στρατηγική τους θέση και να εκπληρώσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις.

Τα ορυκτά σπάνιων γαιών είναι απαραίτητα για την παραγωγή προηγμένων όπλων, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη πυραύλων, βλημάτων και βομβών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν επί του παρόντος κρίσιμη έλλειψη αυτών των βασικών ορυκτών, γεγονός που θέτει προκλήσεις για τις στρατιωτικές τους ικανότητες.

Τα συστατικά των βομβών, των σφαιρών, των ρουκετών και των πυραύλων βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ορυκτά σπάνιων γαιών, μια ομάδα που περιλαμβάνει 17 μεταλλικά στοιχεία. Τα ορυκτά αυτά είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την παραγωγή ισχυρών μαγνητών, ένα κρίσιμο συστατικό για τις λεπτότατα βαθμονομημένες βόμβες.

Ορισμένα μέταλλα σπάνιων γαιών παρουσιάζουν θερμική σταθερότητα, γεγονός που τα καθιστά απαραίτητα για την παραγωγή εκρηκτικών υψηλής τεχνολογίας. Για παράδειγμα, οι πύραυλοι Javelin, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να εκτοξεύονται προς ένα στόχο ακόμη και υπό ακραίες συνθήκες θερμότητας, βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία σπάνιων γαιών για τη λειτουργικότητά τους.

Η σημασία των ορυκτών υψηλής τεχνολογίας επεκτείνεται στους πυροκροτητές των βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών, που αξιοποιούνται εκτενώς από στρατιωτικές δυνάμεις όπως οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Τα ορυκτά αυτά συμβάλλουν στη λειτουργικότητα και την ακρίβεια των όπλων, επιβεβαιώνοντας το ρόλο τους στο σύγχρονο πόλεμο.

Στα πυραυλικά συστήματα αέρος-αέρος και εδάφους-επιφανείας, τα στοιχεία σπάνιων γαιών είναι απαραίτητα. Ο πύραυλος AIM-9X Sidewinder, ζωτικής σημασίας σε συγκρούσεις όπως αυτές που αφορούν την Κίνα, βασίζεται σε αυτά τα ορυκτά για τους ενεργοποιητές του. Οι πύραυλοι επιφανείας-εδάφους χρησιμοποιούν επίσης σπάνιες γαίες στην κατασκευή τους, αναδεικνύοντας το ευρύ φάσμα στρατιωτικών εφαρμογών για αυτά τα βασικά ορυκτά.

Η σπανιότητα των ορυκτών σπάνιων γαιών στις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζει την στρατηγική σημασία της εξασφάλισης μιας σταθερής και ποικιλόμορφης αλυσίδας εφοδιασμού για τη διατήρηση της στρατιωτικής ετοιμότητας και της τεχνολογικής υπεροχής σε μια ολοένα και πιο πολύπλοκη παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Η κυριαρχία της Κίνας στον τομέα των ορυκτών σπάνιων γαιών αποτελεί σημαντική γεωπολιτική πρόκληση, καθώς περίπου το 65% των παγκόσμιων ορυκτών σπάνιων γαιών βρίσκεται εντός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ). Επιπλέον, η Κίνα επεξεργάζεται πάνω από το 90% αυτών των ορυκτών παγκοσμίως, εγκαθιδρύοντας το Πεκίνο σε ηγεμονική θέση στον κλάδο.

Η συγκέντρωση των πόρων σπάνιων γαιών στην Κίνα υπογραμμίζει το στρατηγικό της πλεονέκτημα και τον έλεγχο ενός κρίσιμου συστατικού της σύγχρονης τεχνολογίας και των όπλων. Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις αυτής της κυριαρχίας είναι βαθιές, καθώς η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού σπάνιων γαιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κινεζικές δυνατότητες εξόρυξης και επεξεργασίας.

Η διορατικότητα της Κίνας όσον αφορά την στρατηγική σημασία των ορυκτών σπάνιων γαιών είναι προφανής και αξιοποίησε αυτή τη γνώση για να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή. Ενώ άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, διαθέτουν κοιτάσματα σπάνιων γαιών, ο ολοκληρωμένος έλεγχος της αλυσίδας εφοδιασμού της Κίνας της δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε διάφορες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας.

Η ευπάθεια των εθνών, ιδίως των ΗΠΑ, σε διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού αποτελεί επιτακτική ανησυχία. Εάν η Κίνα σταματήσει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών ή την τεχνολογία επεξεργασίας, θα μπορούσε να παραλύσει την ικανότητα των ΗΠΑ να αναπτύξουν προηγμένα πυρομαχικά, απαραίτητα για έναν παρατεταμένο πόλεμο υψηλής τεχνολογίας. Οι προσπάθειες για τη διαφοροποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού και τη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα έχουν καταστεί επιτακτικές για τα έθνη που επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της εθνικής τους ασφάλειας.

Ήταν πάντα έτσι για τις ΗΠΑ;

Το τοπίο της παραγωγής σπάνιων γαιών και της κυριαρχίας στην παγκόσμια αγορά έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές για τις Ηνωμένες Πολιτείες με την πάροδο των ετών. Τις πρώτες δεκαετίες μέχρι τη δεκαετία του 1980, οι ΗΠΑ κατείχαν δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά ορυκτών σπάνιων γαιών. Το έθνος διέθετε άφθονους πόρους και προηγμένες δυνατότητες εξόρυξης, που του επέτρεπαν να καλύπτει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας ζήτησης για αυτά τα κρίσιμα στοιχεία.

Ωστόσο, καθώς εκτυλίχθηκε η δεκαετία του 1980, σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη βιομηχανία σπάνιων γαιών. Μία από τις κύριες κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτή την αλλαγή ήταν η αύξηση των τιμών της εργασίας και η εφαρμογή αυστηρών περιβαλλοντικών κανονισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι παράγοντες αυτοί κατέστησαν την εγχώρια παραγωγή λιγότερο βιώσιμη από οικονομική άποψη, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος της παραγωγής σπάνιων γαιών να μεταφερθεί στο εξωτερικό, σε χώρες με χαμηλότερο εργατικό κόστος και λιγότερο αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα.

Με την πάροδο του χρόνου, το έθνος εξαρτήθηκε όλο και περισσότερο από ξένους προμηθευτές για την κάλυψη της ζήτησης αυτών των κρίσιμων ορυκτών, μια κατάσταση που προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ευπάθεια.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η εξάρτηση και να εξασφαλιστεί ένας σταθερός και ασφαλής εφοδιασμός με σπάνιες γαίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες εφάρμοσαν μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε εμπορικές συνομιλίες για την εξασφάλιση ευνοϊκών όρων για τις εισαγωγές σπάνιων γαιών, τη διεξαγωγή διπλωματικών προσπαθειών για την ενίσχυση των σχέσεων με τα βασικά κράτη-προμηθευτές και την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών στην εξόρυξη σπάνιων γαιών παγκοσμίως.

Η κλιμακούμενη εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τα ορυκτά σπάνιων γαιών έχει εξελιχθεί σε σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια, γεγονός που επιβάλλει την ανάγκη αναθεώρησης της στρατηγικής πολιτικής.

Τα δεδομένα υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα του ζητήματος. Πριν από τη δεκαετία του 1980, οι ΗΠΑ κυριαρχούσαν στην παγκόσμια αγορά σπάνιων γαιών, αλλά η επακόλουθη μετατόπιση της παραγωγής στο εξωτερικό λόγω του αυξανόμενου εργατικού κόστους και των περιβαλλοντικών κανονισμών έχει αφήσει το έθνος σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένο από τις εισαγωγές.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κυριαρχία της Κίνας, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πήρε προληπτική στάση εκδίδοντας εκτελεστικό διάταγμα που επιτρέπει την εξόρυξη σπάνιων γαιών. Η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στη μείωση της εξάρτησης από ξένες πηγές και στην ενίσχυση των εγχώριων παραγωγικών δυνατοτήτων. Ωστόσο, η πρωτοβουλία αντιμετώπισε ένα πισωγύρισμα, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την εγκατέλειψε, γεγονός που οδήγησε σε ανησυχίες σχετικά με τη συνέχεια των προσπαθειών για τη διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας σπάνιων γαιών της χώρας.

Τα επακόλουθα αυτής της σεισμικής αλλαγής πολιτικής είναι κραυγαλέα, ζωγραφίζοντας ένα πορτρέτο των Ηνωμένων Πολιτειών ως πεινασμένων για σπάνιες γαίες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail