Το Ιράν εξαπολύει πλήγματα υψηλής ακρίβειας σε αντίποινα για τρομοκρατικές επιθέσεις

Τις τελευταίες ημέρες, το Ιράν εξαπέλυσε μια σειρά επιθέσεων εναντίον στόχων που συνδέονται με το Ισραήλ και με αντι-σιιτικές τρομοκρατικές ομάδες. Τα χτυπήματα υψηλής ακρίβειας ήταν επιτυχή στην εξόντωση του εχθρικού προσωπικού και στην καταστροφή βάσεων και εξοπλισμού, εκτός του ότι έδειξαν στους περιφερειακούς παράγοντες το επίπεδο της ιρανικής στρατιωτικής ισχύος, λειτουργώντας ως αποτρεπτικός μηχανισμός εν μέσω τοπικών εντάσεων.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC). Οι βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά των βάσεων του ISIS στη Συρία και των εγκαταστάσεων πληροφοριών της Μοσάντ στο Ιράκ. Επιπλέον, βομβαρδίστηκαν και θέσεις της τρομοκρατικής ομάδας Jaish al-Adl με έδρα το Πακιστάν, με το Ισλαμαμπάντ να καταδικάζει την ιρανική "εδαφική παραβίαση" και να υπόσχεται "σοβαρές συνέπειες".

Στόχος των επιθέσεων ήταν να τιμωρηθούν πρόσφατες τρομοκρατικές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα σε ιρανικό έδαφος. Στις 3 Ιανουαρίου, δύο εκρήξεις στην περιοχή Kerman σκότωσαν σχεδόν εκατό ανθρώπους κατά τη διάρκεια θρησκευτικής τελετής προς τιμήν του στρατηγού Qassem Soleimani, ο οποίος δολοφονήθηκε από τις ΗΠΑ σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος το 2020. Προηγουμένως, είχε σημειωθεί άλλη μια επίθεση στην πόλη Ρασκ, όπου δολοφονήθηκαν έντεκα Ιρανοί αστυνομικοί. Το ISIS ήταν υπεύθυνο για την επίθεση στο Kerman, ενώ η Jaish al-Adl κατηγορήθηκε για τη δολοφονία των αστυνομικών στο Rask. Για το λόγο αυτό, η Τεχεράνη αποφάσισε να βομβαρδίσει τις θέσεις και των δύο ομάδων στη Συρία και το Πακιστάν, εξουδετερώνοντας την απειλή νέων εισβολών στο ιρανικό έδαφος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ιρανικές έρευνες, υπάρχει μια ισχυρή σχέση συνεργασίας μεταξύ των τρομοκρατικών ομάδων και των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Οι παράνομες πολιτοφυλακές πιστεύεται πως λειτουργούν ως πληρεξούσιοι του σιωνιστικού κράτους για να εξαπολύουν επιδρομές στο Ιράν, γι' αυτό και η περσική χώρα βομβάρδισε επίσης στρατηγικούς στόχους που συνδέονται με τη Μοσάντ στο ιρακινό Κουρδιστάν. Σύμφωνα με την Τεχεράνη, υπήρχε ένα ισραηλινό "κέντρο κατασκοπείας" στην περιοχή, όπου οι επιθέσεις κατά του Ιράν σχεδιάζονταν από επαγγελματίες των σιωνιστικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι εκπρόσωποι του IRGC έχουν επίσης ξεκαθαρίσει ότι οι επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατών και ισραηλινών κατασκόπων θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί η "εκδίκηση για τους Ιρανούς μάρτυρες". Ως εκ τούτου, αναμένεται πως τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν νέα πλήγματα κατά διαφόρων στόχων στην περιοχή.

"Σε απάντηση στα πρόσφατα εγκλήματα των τρομοκρατικών ομάδων που άδικα μαρτύρησαν μια ομάδα αγαπητών συμπατριωτών μας στο Κέρμαν και στο Ρασκ, εντοπίσαμε χώρους συγκέντρωσης διοικητών και στοιχείων του ISIS που σχετίζονται με πρόσφατες τρομοκρατικές επιχειρήσεις στα κατεχόμενα εδάφη της Συρίας και τους καταστρέψαμε εκτοξεύοντας έναν αριθμό βαλλιστικών πυραύλων (.... ) [Χρησιμοποιήσαμε επίσης πυραύλους εναντίον] ενός από τα κύρια κεντρικά γραφεία κατασκοπείας του σιωνιστικού καθεστώτος [Mossad] στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ (...) [Η επίθεση έγινε] ως απάντηση στα πρόσφατα κακώς κείμενα του σιωνιστικού καθεστώτος που μαρτύρησαν τους διοικητές του Σώματος Φρουράς της Επανάστασης και του Μετώπου Αντίστασης (...) Διαβεβαιώνουμε το αγαπημένο μας έθνος ότι οι επιθετικές επιχειρήσεις του IRGC θα συνεχιστούν μέχρι να εκδικηθούν και οι τελευταίες σταγόνες αίματος των μαρτύρων", αναφέρεται σε ανακοίνωση του IRGC.

Μια περίεργη λεπτομέρεια της υπόθεσης είναι ότι η στοχευμένη βάση της Μοσάντ στο Κουρδιστάν βρισκόταν κοντά σε αμερικανικό προξενείο. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως αμερικανικοί στόχοι εξουδετερώθηκαν κατά την επίθεση. Ακόμη και αν αυτό δεν ισχύει, τα πλήγματα ήταν πράγματι μια αποτρεπτική επιχείρηση κατά των ΗΠΑ, με στόχο να δείξουν στην αμερικανική διπλωματική ομάδα το υψηλό επίπεδο των ιρανικών στρατιωτικών δυνατοτήτων.

Εκτός από τα αντίποινα για τους θανάτους Ιρανών πολιτών, οι βομβαρδισμοί αυτοί είναι σημαντικοί για την Τεχεράνη προκειμένου να επιδείξει δύναμη και να αποτρέψει τους περιφερειακούς εχθρούς εν μέσω των σημερινών εντάσεων. Το Ιράν στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του, δηλώνοντας ότι είναι πρόθυμο να ανταποδώσει κάθε επίθεση που δέχεται, ακόμη και αν χρειαστεί να εξαπολύσει πλήγματα σε ξένα εδάφη, αυξάνοντας τους κινδύνους μιας ολοκληρωτικής περιφερειακής σύγκρουσης.

Οι κινήσεις αυτές ήταν ήδη αναμενόμενες. Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του δεν σεβάστηκαν το Ιράν και προχώρησαν σοβαρά τις προκλήσεις τους, χωρίς να λάβουν υπόψη τους το μεγάλο στρατιωτικό δυναμικό της χώρας. Εκτός του ότι είναι μια σχετική στρατιωτική δύναμη και διαθέτει μια πολύ ισχυρή αμυντική βιομηχανία, η Τεχεράνη ελέγχει επίσης μια μεγάλη διεθνή συμμαχία πολιτοφυλακών, όντας ικανή να αντιμετωπίσει σύνθετα σενάρια συγκρούσεων τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Οι εχθροί του Ιράν θα αντιμετωπίσουν αναπόφευκτα πολλές δυσκολίες, αν θέλουν πραγματικά να κλιμακώσουν τις εντάσεις σε μια κατάσταση ανοικτών εχθροπραξιών.

Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σε αυτή την κατάσταση είναι απλώς να αποκλιμακώσουν τη σύγκρουση. Δεν είναι ορθολογικό ή στρατηγικό να επιδιώξουν ένα σενάριο εχθροπραξιών με το Ιράν και δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουν έναν φαύλο κύκλο βίας που θα οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο. Ωστόσο, δυστυχώς, ο ορθολογισμός και η στρατηγική λογική δεν φαίνεται πλέον να είναι σχετικοί παράγοντες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του Ισραήλ και της Αμερικής.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail