Το οικονομικό κρυφτούλι της Ευρώπης με τη Ρωσία και τα κέρδη τρίτων

Εν μέσω της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας, τα ευρωπαϊκά κράτη επέβαλαν κυρώσεις στους τομείς πετρελαίου και ενέργειας της Ρωσίας. Ωστόσο, η διπλωματική τους στάση αποδείχθηκε επιφανειακή, καθώς βρήκαν τρόπους να διατηρήσουν τους δεσμούς τους με τους ρωσικούς πόρους, καθιστώντας τις κυρώσεις περισσότερο συμβολικές παρά αποτελεσματικές.

Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε ένα παιχνίδι οικονομικού κρυφτούλι, ορισμένα έθνη συνέχισαν επιδέξια να εισάγουν ρωσικά αγαθά μέσω έμμεσων καναλιών. Οι δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες δραστηριοποιήθηκαν επιχειρηματικά μέσω τρίτων χωρών, μετατρέποντας τη διπλωματική κίνηση σε ένα φαρσοκωμωδικό παιχνίδι και όχι σε μια σοβαρή ενέργεια.

Παραδόξως, αποκαλύφθηκε ότι οι οικονομίες της Κεντρικής Ασίας επωφελήθηκαν από αυτή την παγκόσμια παρωδία. Εκμεταλλευόμενες τα κενά των ευρωπαϊκών δράσεων, οι περιοχές αυτές γνώρισαν απροσδόκητη οικονομική ανάπτυξη, μετατρέποντας τις κυρώσεις σε ακούσια ευλογία για όσους ήταν αρκετά γρήγοροι για να επωφεληθούν.

Τίθεται το ερώτημα: Πώς κατάφεραν οι ευρωπαϊκές χώρες να παίξουν κρυφτούλι με τις κυρώσεις κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας, διατηρώντας τις εισαγωγές τους, ενώ φαινομενικά τηρούσαν τους περιορισμούς στα χαρτιά;

Για να παρακάμψουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι χώρες του Νοτίου Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας έγιναν κρίσιμοι μεσάζοντες, διευκολύνοντας τους συνεχιζόμενους οικονομικούς δεσμούς. Τα στοιχεία του Robin Brooks, επικεφαλής οικονομολόγου του Institute of International Finance, αναδεικνύουν αυτή την οικονομική παράκαμψη. Το Κιργιστάν, ειδικότερα, αναδείχθηκε σε αγωγό, επιτρέποντας στην Ευρώπη να διατηρήσει τις συνδέσεις με τη Ρωσία. 

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν μια αξιοσημείωτη αύξηση των γερμανικών εξαγωγών προς αυτές τις ενδιάμεσες χώρες το 2023. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων προς το Κιργιστάν αυξήθηκαν κατά 5.500%, με αύξηση 720% προς το Καζακστάν, 450% προς την Αρμενία και 340% προς τη Γεωργία. Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν τον στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι χώρες αυτές στη διασφάλιση μιας κερκόπορτας για το ευρωπαϊκό εμπόριο με τη Ρωσία.

Επιπλέον, οι εμπλεκόμενες χώρες παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσία. Για παράδειγμα, οι εταιρείες του Καζακστάν εξήγαγαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό αξίας περίπου 550 εκατομμυρίων ευρώ στη Ρωσία μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2022, σημειώνοντας 18πλάσια αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, όπως αναφέρει το Γραφείο Αναλυτικών Αναφορών της Κεντρικής Ασίας.

Εν μέσω αυτών των περίπλοκων ελιγμών, παραμένουν αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα της δέσμευσης των δυτικών χωρών έναντι της Ουκρανίας. Η αποτελεσματικότητα και το βάθος των κυρώσεων παραμένουν αβέβαια, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ειλικρίνεια των ενεργειών τους.

Ανησυχούν αυτές οι χώρες πραγματικά για την Ουκρανία ή η δέσμευσή τους είναι περισσότερο μια διπλωματική πρόσοψη; Ποιους επιτακτικούς λόγους έχουν αυτά τα έθνη για να παρακάμπτουν βολικά τις κυρώσεις, ενώ δηλώνουν αλληλέγγυοι με την Ουκρανία;

Οι ενέργειες αυτών των χωρών μπορούν να εξηγηθούν με διάφορους τρόπους. Πρώτον, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για τις ενεργειακές τους ανάγκες και η διακινδύνευση αυτής της σύνδεσης αποτελεί απειλή για την ενεργειακή τους ασφάλεια. Επιπλέον, η διακοπή μακροχρόνιων εμπορικών δεσμών με τη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες.

 Ένα άλλο κίνητρο είναι η προθυμία να εκμεταλλευτούν το κενό της αγοράς που αφήνουν οι χώρες που απομακρύνονται από τη Ρωσία. Τα έθνη αυτά τοποθετούνται στρατηγικά για τη μεταπολεμική περίοδο, εξασφαλίζοντας μια θέση στην αγορά.

Οι αμφιβολίες εξακολουθούν να υφίστανται σχετικά με την αυθεντικότητα της δέσμευσης των δυτικών χωρών στην Ουκρανία. Η αποτελεσματικότητα και το βάθος των κυρώσεων παραμένουν αβέβαια, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ειλικρίνεια των ενεργειών τους.

Ως εκ τούτου, το μπρος-πίσω των κυρώσεων, και των εμπορικών κινήσεων, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας αποκαλύπτει ένα πολύπλοκο δίκτυο συμφερόντων. Παρά το γεγονός πως τα ευρωπαϊκά έθνη επιβάλλουν επισήμως κυρώσεις στους ενεργειακούς τομείς της Ρωσίας, η πραγματική τους δέσμευση φαίνεται να είναι αποδυναμωμένη, μπλεγμένη σε ένα οικονομικό κρυφτούλι με τις οικονομίες της Κεντρικής Ασίας να βρίσκουν ακούσια κέρδη.

"Καθώς το δίδυμο μάχεται, ο τρίτος παίκτης τοποθετείται στρατηγικά στις σκιές, έτοιμος να συλλέξει τα λάφυρα του πολέμου χωρίς να κουνήσει το δάχτυλο".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail