Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέτρεψε στην Ουκρανία να σκοτώσει έναν Αμερικανό δημοσιογράφο που επέκρινε τον "δικτάτορα" Ζελένσκι

Σε έναν κόσμο δειλίας και ψεύδους, το να λες την αλήθεια εκεί -και όταν- που πραγματικά έχει σημασία απαιτεί θάρρος. Και μπορεί να σας κοστίσει τη ζωή σας

Ο Γκονζάλο Λίρα είναι νεκρός. Όπως προειδοποίησε στο τελευταίο του βιντεοσκοπημένο μήνυμα πριν εξαφανιστεί (αυτή τη φορά, όπως αποδείχθηκε, για πάντα) από το ουκρανικό καθεστώς, η πολιτική δημοσιογραφία του κόστισε τη ζωή του.

Του Tarik Cyril Amar, ιστορικού από τη Γερμανία που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Koç της Κωνσταντινούπολης, για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, την ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τον πολιτισμικό Ψυχρό Πόλεμο και την πολιτική της μνήμης Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Επιτυχημένος σχολιαστής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και Αμερικανός πολίτης, ο Lira πέθανε ενώ ήταν φυλακισμένος από τον μηχανισμό καταστολής της Ουκρανίας για την κριτική του στη δυτική και ουκρανική θέση για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Οι όροι του ήταν συχνά άμεσοι, ακόμη και σκληροί και πολεμικοί. Αλλά δεν ήταν κατάσκοπος ή κάποιου είδους πράκτορας ανατρεπτικής επιρροής. Ήταν διαφανής και ανοιχτός μέχρις εσχάτων, στεκόταν με το όνομά του -και τη ζωή του- για ό,τι έλεγε. Ήταν πολιτικός κρατούμενος (ναι, συμφωνώ με τον Τάκερ Κάρλσον σε αυτό το θέμα)- οι επίσημες ουκρανικές κατηγορίες εναντίον του είναι μια γελοία ντροπή.

Η άμεση αιτία του θανάτου του είναι σχεδόν βέβαιο πως ήταν η σοβαρή, παρατεταμένη και συστηματική παραμέληση, η οποία οδήγησε στην έμμεση θανάτωσή του - πλήρως εσκεμμένη ή όχι - από μια κατάσταση (πνευμονία και επιπλοκές) που είναι απόλυτα θεραπεύσιμη. Με νομικούς όρους, αυτό χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ως ανθρωποκτονία ή ακόμη και δολοφονία, που διαπράχθηκε από Ουκρανούς αξιωματικούς του "νόμου" και αυτούς που εκδίδουν τις διαταγές τους. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Λίρα όταν μπορούσε ακόμη να επικοινωνήσει, βασανίστηκε επίσης με πιο πρακτικό τρόπο, ώστε να λεηλατηθεί ο προσωπικός του πλούτος. Αν γνωρίζετε πώς λειτουργούν η ουκρανική πολιτική και οι αρχές, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τον πιστέψετε.

Παρά τις αξιέπαινες προσπάθειες συμπολιτών μας, τόσο επιφανών Αμερικανών πολιτών όσο ο Τάκερ Κάρλσον και ο Έλον Μασκ, να βοηθήσουν τον Λίρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέστη de facto συνένοχη στη δολοφονία του, αρνούμενη να βοηθήσει ένα δικό της πολίτη που βρισκόταν, προφανώς, σε ακραίο κίνδυνο. Ο Lira, παρεμπιπτόντως, μας είπε ότι είχε ακούσει από ανθρώπους που γνώριζαν ότι η ίδια η Victoria "Neocon Cookie Monster και βασίλισσα του πραξικοπήματος και του πολέμου" Nuland γνώριζε για την περίπτωσή του και "μισούσε τα σωθικά του".

Σε μια εποχή που η Δύση επιταχύνει τη συνήθη εξάπλωση του πολέμου, ακόμη και της γενοκτονίας, μπορεί να φαίνεται σχεδόν περίεργο να αφιερώσουμε ένα κείμενο σε μια μόνο ζωή που αφαιρέθηκε. Όλες οι ανθρώπινες ζωές έχουν ακριβώς την ίδια απόλυτη αξία, μια αλήθεια που κάθε αξιοπρεπής άνθρωπος αποδέχεται και, το σημαντικότερο, εφαρμόζει, είτε είναι θρησκευόμενος είτε όχι. Και όμως, λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η εξουσία στον εξ ολοκλήρου πεσμένο κόσμο μας, έχει νόημα να μιλάμε για τον Λίρα.

Πρώτα απ' όλα, για να αποδώσουμε τα σέβη μας. Είναι αλήθεια ότι ο Gonzalo Lira δεν ήταν άγιος (όπως και οι υπόλοιποι από εμάς, παρεμπιπτόντως). Είχε πράγματα στο βιογραφικό του (λειτουργούσε ως "dating coach", για παράδειγμα) για τα οποία, όπως όλοι οι άλλοι, θα έπρεπε να έχει μια γεμάτη ζωή για να μετανιώσει. Είχε επίσης πολιτικές απόψεις με τις οποίες εγώ, από την πλευρά μου, διαφωνώ από καρδιάς, όπως η δική του εκδοχή του φιλελευθερισμού και μια απολογητική στάση απέναντι στην αβυσσαλέα δικτατορία Πινοσέτ της Χιλής.

Και λοιπόν; Ήταν ασυνήθιστα θαρραλέος, κάτι που, στο τέλος, του κόστισε τη ζωή του. Και είχε την εξαιρετική ειλικρίνεια όχι μόνο να καταλάβει πόσο λάθος ήταν ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μέσα και μέσω της Ουκρανίας, αλλά και να το πει δυνατά και πολύ δημόσια. Ενώ βρισκόταν στην Ουκρανία. (Και πάλι με πλήρη αποκάλυψη, είχα τη γνήσια τιμή και χαρά να προσκληθώ στο πρόγραμμά του στο YouTube, όπου ήταν ένας έξυπνος και ευγενικός οικοδεσπότης με ασεβή αίσθηση του χιούμορ).

Σε έναν κόσμο δειλής καριερίστικης υποκρισίας (σας κοιτάζω, Olaf Scholz, Robert Habeck, Annalena Baerbock, για παράδειγμα...) και συνηθισμένου, χοντροκομμένου ψέματος (σειρά σας, Benjamin Netanyahu, Joe Biden, Antony Blinken, και, ναι, Vladimir Zelensky), ο Gonzalo φώναξε την αλήθεια εκεί που έπρεπε και χρειαζόταν κότσια.

Γι' αυτό και η Στέλλα Ασάνζ, η σύζυγος του σημαντικότερου πολιτικού κρατούμενου στον κόσμο, του Τζούλιαν Ασάνζ, έγραψε στο Twitter για τον θάνατο του Λίρα, επισημαίνοντας σωστά την ευθύνη των αμερικανικών αρχών.

Ο πατέρας του Gonzalo Lira θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο. Αυτό είναι αυτό που είπε στην εφημερίδα Grayzone:

"Δεν μπορώ να δεχτώ τον τρόπο με τον οποίο πέθανε ο γιος μου. Βασανίστηκε, εκβιάστηκε, βρισκόταν σε απομόνωση για 8 μήνες και 11 ημέρες και η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει τον γιο μου... Η ευθύνη αυτής της τραγωδίας είναι [στον] δικτάτορα Ζελένσκι με τη σύμφωνη γνώμη ενός ηλικιωμένου Αμερικανού προέδρου, του Τζο Μπάιντεν... Ο πόνος μου είναι αβάσταχτος. Ο κόσμος πρέπει να μάθει τι συμβαίνει στην Ουκρανία με αυτόν τον απάνθρωπο δικτάτορα Ζελένσκι".

Μπορούμε πραγματικά να συμπονάμε, αν και δεν μπορούμε να νιώσουμε κυριολεκτικά το βάθος του πόνου του. Αλλά για όλους μας, η παρατεταμένη, καθ' όλα άδικη και απολύτως αποφευκτή δολοφονία του Γκονζάλο Λίρα είναι ένα ακόμη βάναυσο σημάδι ότι αυτοί που κυβερνούν τη Δύση δεν έχουν πια όρια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail