Η αμερικανική κίνηση της Ιαπωνίας στην Ουκρανία θα γυρίσει πολύ άσχημα μπούμερανγκ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει καταναλώσει πολλά από τα όπλα που οι ΗΠΑ συνήθως διατηρούν σε απόθεμα. Αυτό οδήγησε σε έλλειψη στην πατρίδα. Οπότε, τι κάνει τώρα ο θείος Σαμ; Λοιπόν, σίγουρα δεν χτυπάει την πόρτα της Ρωσίας, της Ινδίας ή της Κίνας - αυτές οι φιλίες είναι απαγορευμένη ζώνη. Ο μόνος φίλος που έχει απομείνει στη λίστα; Η Ιαπωνία. Ναι, οι ΗΠΑ στρέφονται προς την Ιαπωνία, ίσως επειδή δεν έχουν απομείνει πολλές άλλες επιλογές στον τομέα της φιλίας.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Καθώς τα πολεμικά τους παιχνίδια τελειώνουν, οι ΗΠΑ ζητούν βοήθεια από την Ιαπωνία. Και μαντέψτε τι; Η Ιαπωνία αναλαμβάνει δράση, έτοιμη να εξάγει όπλα για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ναι, οι καιροί αλλάζουν και η Ιαπωνία μπαίνει στο παιχνίδι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του RT.com, η Ιαπωνία έδωσε το πράσινο φως για την προμήθεια πυραύλων Patriot στις ΗΠΑ, τερματίζοντας μια απαγόρευση στρατιωτικών εξαγωγών που χρονολογείται από το ειρηνιστικό σύνταγμα της χώρας το 1947. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση των εξαντλημένων αποθεμάτων των ΗΠΑ, που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η επιβεβαιωμένη πώληση όπλων στις ΗΠΑ, που αποκαλύφθηκε στο Τόκιο την Παρασκευή, σηματοδοτεί την πρώτη εξαγωγή θανατηφόρων όπλων από την Ιαπωνία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Mitsubishi Heavy Industries στην Ιαπωνία παράγει πυραύλους Patriot με άδεια από τους αμερικανικούς αμυντικούς κολοσσούς Lockheed Martin και RTX.

Το δημοσίευμα υποδηλώνει μάλιστα ότι αυτοί οι ιαπωνικής κατασκευής πύραυλοι αναχαίτισης θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις ΗΠΑ να παράσχουν περισσότερα αμερικανικής κατασκευής Patriot στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός Fumio Kishida τόνισε πως η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση μιας ελεύθερης και βασισμένης στο δίκαιο διεθνούς τάξης, ενώ προωθεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε πως αυτή η συμφωνία για τους πυραύλους θα ενισχύσει περαιτέρω τη συμμαχία Ιαπωνίας-ΗΠΑ.

Αν και ο Κισίντα διαβεβαίωσε ότι η Ιαπωνία παραμένει προσηλωμένη στην ειρηνιστική της στάση, ο πρέσβης των ΗΠΑ Ραχμ Εμάνουελ αναγνώρισε τα εξαιρετικά βήματα της Ιαπωνίας στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας, περιγράφοντας τον εκσυγχρονισμό της άμυνας στο Τόκιο ως πρωτοφανή.

Η απόφαση να επιτραπούν οι εξαγωγές συνέπεσε με την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας της αύξησης των αμυντικών δαπανών κατά 16%, φθάνοντας σε ύψος ρεκόρ για τον στρατιωτικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2024 ύψους 7,95 τρισεκατομμυρίων γιεν (55,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Ο προϋπολογισμός αυτός απαιτεί την έγκριση του ιαπωνικού κοινοβουλίου.

Ο Κισίντα, τον Δεκέμβριο του 2022, ανακοίνωσε ένα πενταετές σχέδιο στρατιωτικής επέκτασης που θα μπορούσε να τοποθετήσει την Ιαπωνία ως τον τρίτο μεγαλύτερο αμυντικό δαπανητή στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Τέτοιες σημαντικές αμυντικές επενδύσεις θεωρούνταν κάποτε απίθανες βάσει του συντάγματος της Ιαπωνίας, το οποίο διαμορφώθηκε από τις ΗΠΑ, παραιτούμενη από το δικαίωμα της Ιαπωνίας όχι μόνο να συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις αλλά και να κατέχει όπλα πέραν εκείνων που είναι απαραίτητα για την ελάχιστη αυτοάμυνα.

Αυτή η άρση της απαγόρευσης εξαγωγών της Ιαπωνίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-15 και άλλων εξοπλισμών που παράγονται από ιαπωνικές εταιρείες με αμερικανικές άδειες και θα διατεθούν στην Ουάσιγκτον, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους δυτικούς συμμάχους.

Καθώς η Ιαπωνία δυνητικά απομακρύνεται από τη μακροχρόνια ειρηνιστική της στάση που καθιερώθηκε το 1947, είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί προσοχή στη συνεχιζόμενη ένταση γύρω από τα νησιά Σενκάκου.

Αυτή η εδαφική διαμάχη μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και οποιαδήποτε αλλαγή στην προσέγγιση της Ιαπωνίας θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις, ιδίως όσον αφορά πιθανές στρατιωτικές ενέργειες που σχετίζονται με τα νησιά Σενκάκου. Εάν η Ιαπωνία συνεχίσει την απομάκρυνσή της από τον ιστορικό της ειρηνισμό, θα μπορούσε ενδεχομένως να επανεξετάσει τις στρατηγικές της όσον αφορά αυτά τα αμφισβητούμενα νησιά, οδηγώντας ενδεχομένως σε αυξημένες εντάσεις ή ακόμη και σε στρατιωτικές συγκρούσεις με την Κίνα για εδαφικές διεκδικήσεις. Αυτή η αλλαγή στην στρατιωτική στάση της Ιαπωνίας θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη δυναμική της μακροχρόνιας διαμάχης και την περιφερειακή σταθερότητα στην Ανατολική Ασία.

Εάν οι ΗΠΑ είναι αυτές που ζητούν πολεμικά όπλα και ωθούν την Ιαπωνία να απομακρυνθεί από τους ειρηνικούς της τρόπους, προκύπτει λογικά ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν ακριβώς να αντιστρέψουν τα δεδομένα και να πουν στην Ιαπωνία να μην χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα στα νησιά Σενκάκου. Θέλω να πω, είναι αυτοί που έδωσαν στην Ιαπωνία το πράσινο φως εξ αρχής. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ για τις ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα δύσκολο σενάριο, όπου θα ήταν δύσκολο να υπαγορεύσουν ή να ρυθμίσουν τη χρήση αυτών των όπλων από την Ιαπωνία, ιδίως στη διαμάχη για τα νησιά Σενκάκου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail