Τα γερμανικά πολεμικά σχέδια κατά της Ρωσίας που διέρρευσαν στοχεύουν στην προώθηση της πρότασης "στρατιωτικής Σένγκεν"

Η Bild επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα ανέφερε την Κυριακή ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία σύμφωνα με λεπτομερές σενάριο πρόβλεψης μήνα προς μήνα που συντάχθηκε από το υπουργείο Άμυνας της, το οποίο αρχίζει το Φεβρουάριο του 2024 και εκτείνεται μέχρι το Μάιο του 2025. Σύμφωνα με αυτά, η Ρωσία μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις χώρες της Βαλτικής και να απειλήσει τον διάδρομο Suwalki, αφού περάσει στην επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, προκαλώντας έτσι μια μεγάλη κρίση ασφαλείας. Η Ρωσία απέρριψε το έγγραφο, ενώ η Γερμανία δήλωσε πως πρόκειται απλώς για ένα εκπαιδευτικό σενάριο.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Η χρονική στιγμή αυτής της διαρροής έρχεται λίγο λιγότερο από δύο μήνες μετά την πρόταση του Γερμανού επικεφαλής της διοικητικής μέριμνας του ΝΑΤΟ, αντιστράτηγου Αλεξάντερ Σόλφρανκ, για τη δημιουργία μιας "στρατιωτικής Σένγκεν" για τη βελτιστοποίηση της διακίνησης τέτοιου εξοπλισμού σε ολόκληρη την ΕΕ. Λίγο αργότερα, στα μέσα Δεκεμβρίου, η Γερμανία υπέγραψε μια πολυαναμενόμενη συμφωνία για τη δημιουργία βάσης μιας ταξιαρχίας τεθωρακισμένων στη Λιθουανία, η οποία αναλύθηκε εδώ ως το πρώτο βήμα προς τα προαναφερθέντα σχέδια με την πρόσδεση της υποστηριζόμενης από τους Γερμανούς Πολωνίας του Ντόναλντ Τουσκ σε αυτό το σχέδιο.

"Η Πολωνία βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης πολιτικής της κρίσης από τη δεκαετία του 1980", ως αποτέλεσμα του de facto φιλελεύθερου-παγκοσμιοποιητικού πραξικοπήματος του εναντίον της συντηρητικής-εθνικιστικής αντιπολίτευσης, και "Η έκκληση του Τουσκ προς τους πατριώτες να υποστηρίξουν την Ουκρανία είναι ένας αντιπερισπασμός" από αυτό, το οποίο χρησιμεύει επίσης για την προώθηση της πρότασης "στρατιωτικής Σένγκεν". Ο επαναπροσανατολισμός της προσοχής του κοινού από τις εγχώριες υποθέσεις προς τη σύγκρουση σε αυτό το γειτονικό έθνος προσδίδει στην πρόταση του Sollfrank μια αυξημένη αίσθηση επείγοντος.

Την ίδια ημέρα που η Bild ανέφερε την προαναφερθείσα απόρρητη πρόβλεψη του σεναρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Andrzej Szejn δήλωσε στη Rzeczpospolita ότι "όταν ο πόλεμος λαμβάνει χώρα πέρα από τα ανατολικά μας σύνορα, οποιαδήποτε βοήθεια και συνεργασία από τους συμμάχους μας είναι πολύ ευπρόσδεκτη. Εάν λοιπόν οι Γερμανοί θέλουν να ενισχύσουν την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, όπως έκαναν στη Λιθουανία, herzlich willkommen!". Το RT σημείωσε πως αυτή θα είναι η πρώτη γερμανική στρατιωτική ανάπτυξη στην Πολωνία από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόσφατα προειδοποιήσαμε ότι η "στρατιωτική Σένγκεν" θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ο Τουσκ να βασιστεί στους Γερμανούς για να βοηθήσουν στην εκκαθάριση "πολιτικά αναξιόπιστων" μελών της τοπικής αστυνομίας, της κοινότητας πληροφοριών και/ή των ενόπλων δυνάμεων, εάν ενταχθούν στο νέο κίνημα αλληλεγγύης της αντιπολίτευσης. Το πρόσχημα για να ζητηθεί η γερμανική παρέμβαση θα μπορούσε να είναι πως η Ρωσία χειραγωγεί την πολωνική αντιπολίτευση, όπως ακριβώς εικάζεται από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ότι θα κάνει σύντομα στη Βαλτική σύμφωνα με τη διαρροή της Bild.

Στην πραγματικότητα, "Η επιστροφή του Τουσκ στην εξουσία στην Πολωνία μπορεί να είναι καλή είδηση για τη Ρωσία, αν εκτελεί τις εντολές της Γερμανίας", στην περίπτωση που το Βερολίνο κινεί τα νήματά του όπως κατά την πρώτη του πρωθυπουργία για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βαρσοβίας για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και την άρση ορισμένων αντιρωσικών κυρώσεων ως ανταμοιβή. Με τα γερμανικά στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία κατά την εφαρμογή της "στρατιωτικής Σένγκεν", ο Τουσκ θα μπορούσε τότε να πάρει πίσω τα σχέδια στρατιωτικής ενίσχυσης του προκατόχου του και να αφήσει αυτούς τους δύο να συνδιαχειρίζονται τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Αυτό θα ήταν πολύ καλύτερο για τη Ρωσία με τη μεγάλη στρατηγική έννοια από ό,τι αν η συντηρητική-εθνικιστική αντιπολίτευση επέστρεφε στην εξουσία και διπλασίαζε την πολιτική της να μετατρέψει την Πολωνία σε γεωπολιτική σφήνα μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας, υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει και ο κίνδυνος πως η επιβεβαίωση της ηγεμονίας της Γερμανίας επί της Πολωνίας -που θα επιταχυνόταν από την "στρατιωτική Σένγκεν"- θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκμετάλλευση της Πολωνίας για να απειλήσει τη Ρωσία μέσω αντιπροσώπων στη Λευκορωσία ή/και στο Καλίνινγκραντ.

Αν και παραμένει ασαφές προς τα πού θα κινηθούν οι γερμανορωσικές σχέσεις, δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία μετά τη διαρροή της Bild και την ανακοίνωση του Szejn την ίδια ακριβώς ημέρα ότι η "στρατιωτική Σένγκεν" είναι πιθανότατα ένα τετελεσμένο γεγονός, αλλά είναι προνόμιο του Βερολίνου αν θα το χρησιμοποιήσει για να επιδεινώσει ή να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία αναμφισβήτητα προτιμά στην Πολωνία ένα γερμανόφιλο Τουσκ παρά έναν συντηρητικό-εθνικιστή που υποστηρίζεται από τους Αμερικανούς, καθώς έχει πολύ καλύτερο ιστορικό συνεργασίας με το Βερολίνο παρά με την Ουάσινγκτον.

Για το λόγο αυτό, ενώ η Μόσχα αντιτίθεται στην "στρατιωτική Σένγκεν" λόγω της ευκολίας με την οποία θα διευκολύνει την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ κατά της Λευκορωσίας, του Καλίνινγκραντ και/ή της "ηπειρωτικής" Ρωσίας και θεωρεί γελοία τη διαρροή της Bild, το Κρεμλίνο δεν ενοχλείται από τη Γερμανία που επιβάλλει εκ νέου την ηγεμονία της επί της Πολωνίας με αυτά τα μέσα. Υπάρχει τώρα η πιθανότητα η Γερμανία να πείσει την Πολωνία να υποστηρίξει μια προσέγγιση με τη Ρωσία, κάτι που θα ήταν εντελώς αδύνατο αν επέστρεφε στην εξουσία η ρωσοφοβική συντηρητική-εθνικιστική αντιπολίτευση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail