Η σύνδεση δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για τον πυρηνικό εφοδιασμό τους. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η εξάρτηση αυτή αποτελεί "κρίσιμη" απειλή για την εθνική ασφάλεια. Περίπου το 20% των πυρηνικών καυσίμων που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ προέρχεται από συμβάσεις με Ρώσους προμηθευτές, μια κατάσταση που θεωρείται "σοβαρά ανησυχητική" από την Kathryn Huff, βοηθό υπουργό πυρηνικής ενέργειας. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στους Financial Times, η Huff υπογράμμισε τη σημασία αυτής της εξάρτησης.

Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την αγορά ρωσικού ουρανίου, υπογραμμίζοντας περαιτέρω την έκταση αυτής της εξάρτησης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει μάρτυρες μιας αλλαγής στην κύρια πηγή πυρηνικών καυσίμων τους, με μια χώρα στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις να επανέρχεται ως ο κορυφαίος προμηθευτής. Σύμφωνα με το RIA Novosti, οι ΗΠΑ εισήγαγαν ρωσικό ουράνιο αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2023, όπως αναφέρει η αμερικανική στατιστική υπηρεσία. Μόνο τον Νοέμβριο, οι ρωσικές εξαγωγές πυρηνικού καυσίμου προς τις ΗΠΑ έφτασαν τα 96 εκατομμύρια δολάρια, χαρακτηρίζοντας τη χώρα ως τον κορυφαίο προμηθευτή ουρανίου, μια θέση που είχε να κατέχει από τον Μάιο, όταν οι προμήθειες ανήλθαν σε 177 εκατομμύρια δολάρια.

Έτσι, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψηφίζει απαγόρευση του ρωσικού ουρανίου, αλλά η χώρα εξακολουθεί να καταφέρνει να εισάγει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από αυτό. Αυτό εννοούν με τον όρο "απαγόρευση με οφέλη";

Ενώ οι ΗΠΑ παραδοσιακά λαμβάνουν πυρηνικά καύσιμα από διάφορα έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας, τα στοιχεία του Νοεμβρίου δείχνουν σημαντική ρωσική συνεισφορά. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία εξήγαγαν στις ΗΠΑ ουράνιο αξίας περίπου 48,6 εκατομμυρίων δολαρίων και 44 εκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα. Οι προμήθειες ουρανίου του Βελγίου ανήλθαν σε 2,4 εκατομμύρια δολάρια κατά την ίδια περίοδο. Συνολικά, οι εισαγωγές ουρανίου στις ΗΠΑ ανήλθαν σε σχεδόν 191 εκατ. δολάρια τον Νοέμβριο. 

Τον Δεκέμβριο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού ουρανίου, ευθυγραμμιζόμενη με τις ευρύτερες κυρώσεις κατά της Μόσχας ως απάντηση στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Εάν οι ΗΠΑ ανησυχούν τόσο πολύ για το ρωσικό ουράνιο, γιατί χρειάστηκε να περάσει ο Δεκέμβριος για να ψηφιστεί η απαγόρευση; Σκεφτείτε το.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν την προφανή ασυνέπεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον Νοέμβριο του 2023, οι ΗΠΑ αγόρασαν σχεδόν 10.000 βαρέλια ρωσικού πετρελαίου, σε αντίθεση με τη δική τους απαγόρευση εισαγωγών ενέργειας από τη χώρα, με κόστος 749.500 δολάρια.

Αυτή η φαινομενικά τολμηρή κίνηση αποκαλύπτει ένα χάσμα μεταξύ της δημόσιας στάσης των ΗΠΑ και των πράξεών τους. Ενώ δηλώνουν πως υποστηρίζουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, οι ΗΠΑ έχουν αφήσει μια κερκόπορτα ανοιχτή. Οι φαινομενικοί περιορισμοί στο ρωσικό αργό, που επιβλήθηκαν το 2022 εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, υποτίθεται ότι περιλαμβάνουν απαγόρευση.  Ωστόσο, οι ειδικές άδειες από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών παρέχουν ένα παραθυράκι.

Στην ουσία, οι ΗΠΑ επιδίδονται σε διπλωματικούς ελιγμούς, προβάλλοντας ένα ηθικό πλεονέκτημα, ενώ διεξάγουν μια συμβολική συμφωνία πετρελαίου αξίας 749.500 δολαρίων. Αυτό δημιουργεί μια εικόνα της Ουάσινγκτον που μιλάει σκληρά, ενώ συμβάλλει διακριτικά στα οικονομικά της Ρωσίας.

Αυτή η επανάληψη δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μάλλον μέρος ενός μοτίβου που αποκαλύπτεται από τις εκθέσεις της Global Witness που χρησιμοποιούν μεθόδους παρακολούθησης πλοίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν διακριτικά ρωσικό πετρέλαιο μέσω ενδιάμεσων χωρών, εκμεταλλευόμενες αυτό που στην καθομιλουμένη μπορεί να ονομαστεί "παραθυράκι διύλισης". Η στρατηγική αυτή επιτρέπει στις ΗΠΑ να παρακάμπτουν τη δική τους απαγόρευση, βάζοντας το εισαγόμενο πετρέλαιο να υποστεί τη διαδικασία διύλισης εκτός Ρωσίας.

Δεδομένου του επαναλαμβανόμενου μοτίβου που αποκαλύπτεται από τις εκθέσεις της Global Witness που χρησιμοποιούν μεθόδους παρακολούθησης πλοίων, η διακριτική εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναδεικνύει ένα συστημικό ζήτημα στη δέσμευσή τους για διπλωματική διαφάνεια και τήρηση των κυρώσεων;

Αυτή η "σύνδεση δισεκατομμυρίων δολαρίων" μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας δίνει μια μάλλον ειρωνική εικόνα των διεθνών σχέσεων. Παρά τις μεγάλες χειρονομίες των κυρώσεων και την αυστηρή ρητορική, οι πρακτικές λεπτομέρειες αποκαλύπτουν μια πιο διαφοροποιημένη πραγματικότητα. Αυτή η σύνδεση δισεκατομμυρίων δολαρίων χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail