Το χαμένο σερί της Αμερικής κατά του Ιράν και της Υεμένης

Μέσα στην περίοδο των εορτών, οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα της ειρήνης ή τρεκλίζουν προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή; Πρόσφατα γεγονότα παραπέμπουν σε κλιμάκωση: εκατοντάδες μαχητές Χούτι μετακινούνται προς τη Γάζα από τη βόρεια Υεμένη. Το Ισραήλ, με τους δυτικούς συμμάχους του, αυξάνει την παρουσία πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Η απειλή της Υεμένης να στοχεύσει πολεμικά πλοία των ΗΠΑ αυξάνει την ένταση. Εκκενώσεις στη νότια Γάζα σηματοδοτούν το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ. Μήπως το μήνυμα του Νετανιάχου προς τις ΗΠΑ σηματοδοτεί μια πορεία προς τη σύγκρουση με το Ιράν;

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μόλις δήλωσε στον Λόιντ Όστιν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ουσιαστικά σε πόλεμο με το Ιράν.

Ο Νετανιάχου είπε στον Λόιντ Όστιν: "Διεξάγουμε έναν πόλεμο πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας.

Μπορώ να πω πως όταν μιλήσαμε, εξέφρασα και πάλι τη δέσμευση του Ισραήλ, να πετύχουμε την ολοκληρωτική νίκη κατά της Χαμάς. Και πιστεύουμε ότι αυτός δεν είναι μόνο ο δικός μας πόλεμος, αλλά κατά πολλούς τρόπους και ο δικός σας πόλεμος, διότι ηγείστε των δυνάμεων του πολιτισμού στον κόσμο.

Πρόκειται για μια μάχη κατά του ιρανικού άξονα, του ιρανικού άξονα της τρομοκρατίας, ο οποίος απειλεί τώρα να κλείσει το θαλάσσιο στενό του Bab el-Mandeb. Αυτό απειλεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας ολόκληρου του κόσμου. Εκτιμώ το γεγονός ότι αναλαμβάνετε δράση για να ανοίξετε αυτό το στενό. Δεν είναι μόνο δικό μας συμφέρον, είναι το συμφέρον νομίζω ολόκληρης της πολιτισμένης κοινότητας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη που επιδεικνύετε σταθερά και καλωσορίζω την ευκαιρία να μιλήσουμε για το τι άλλο κάνουμε για να εξυπηρετηθούν τα κοινά μας συμφέροντα".

Και τώρα, ο Λευκός Οίκος προωθεί βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προτρέπει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή 22/12, απαιτώντας άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Οι υποστηρικτές του έκαναν λόγο για μια τρομερή μέρα και προειδοποίησαν για περισσότερους θανάτους αμάχων και καταστροφές, καθώς ο πόλεμος διανύει τον τρίτο του μήνα.

Η ψηφοφορία στο 15μελές συμβούλιο ήταν 13-1, με το Ηνωμένο Βασίλειο να απέχει. Η απομονωμένη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών αντανακλούσε ένα αυξανόμενο ρήγμα μεταξύ της Ουάσινγκτον και ορισμένων από τους στενότερους συμμάχους της σχετικά με τον πολύμηνο βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ. Η Γαλλία και η Ιαπωνία ήταν μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν την έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Σε μια προσπάθεια να πείσουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να αλλάξει στάση και να υποστηρίξει την παύση της σύγκρουσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Παλαιστινιακής Αρχής, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας πραγματοποίησαν συναντήσεις στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή. Ωστόσο, οι συζητήσεις τους με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έγιναν αφού είχε ήδη πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στον ΟΗΕ.

Φανταστείτε το δίλημμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μπάιντεν, όσοι αντιστέκονται σε μια κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια αυτής της εορταστικής περιόδου. Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να επιτρέψει συνεχείς αεροπορικές επιδρομές, ακόμη και εν μέσω των εορτών των Χριστουγέννων.

Πλησιάζουν, λοιπόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες προς μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας με το Ιράν; Ας ακούσουμε την άποψη του πρώην επιθεωρητή όπλων του ΟΗΕ Scott Ritter, πρώην αξιωματικού των υπηρεσιών πληροφοριών του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ.

"Η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε στο Ισραήλ το πράσινο φως να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους Παλαιστίνιους από τώρα μέχρι το τέλος του έτους. Στο τέλος του έτους, η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε πως το Ισραήλ πρέπει να αλλάξει ταχύτητα και την στρατηγική του. Η πιο ανάλγητη, αδιάφορη, κυριολεκτικά αιμοσταγής πολιτική που μπορεί κανείς να φανταστεί. Σημαίνει κυριολεκτικά ότι οι ΗΠΑ λένε πως μπορείτε να σκοτώσετε οποιονδήποτε και οποιονδήποτε για την επόμενη εβδομάδα περίπου. Και έτσι το Ισραήλ θα το κάνει αυτό. Δε θα κάνουμε τίποτα για να διευκολύνουμε την ειρήνη".

Οι ΗΠΑ έδωσαν στο Ισραήλ το πράσινο φως για μια εσκεμμένη γενοκτονία κατά των αμάχων της Παλαιστίνης, ένα σοβαρό έγκλημα πολέμου που διαδραματίζεται για να το δουν όλοι. Αυτήν την στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος παίκτης που επιτρέπει αυτή τη θηριωδία. Καλά Χριστούγεννα, λοιπόν, Αμερική - ο ρόλος σου κάθε άλλο παρά αξιέπαινος είναι.

Ο Scott πιστεύει ότι η στάση του Λευκού Οίκου είναι ουσιαστικά να επιτρέψει την πλήρη ελευθερία να ενεργήσουν όπως επιθυμούν - ουσιαστικά ένα carte blanche - όταν πρόκειται να στείλουν πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Έτσι, αυτή είναι η πλευρά των ΗΠΑ, ποια θα είναι η πλευρά του Ιράν, η πλευρά της Υεμένης, η πλευρά των Χούτι, η πλευρά της Χεζμπολάχ, πώς θα μοιάζουν αυτές οι πλευρές την επόμενη εβδομάδα ή τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η Υεμένη εμφανίζεται αποφασισμένη να στηρίξει τη Γάζα, εκτελώντας εντυπωσιακές ενέργειες από γεωπολιτική άποψη. Τα στρατηγικά τους μέτρα, το κλείσιμο της θαλάσσιας κυκλοφορίας, έχουν επηρεάσει βαθιά το Ισραήλ, προκαλώντας σημαντικές οικονομικές απώλειες και διαταράσσοντας το παγκόσμιο εμπόριο. Οι ενέργειες της Υεμένης για το κλείσιμο των πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα έχουν ωθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναζητήσουν επειγόντως μια λύση.

Ο Σκοτ Ρίτερ ισχυρίζεται ακόμη πως είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε την έλλειψη στρατιωτικών δυνατοτήτων της Αμερικής για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ διαθέτουν ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων εξοπλισμένες κυρίως για αεροπορικές επιδρομές, αλλά η τακτική αυτή εφαρμόζεται από το 2014 χωρίς να αποτρέπει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Η εμπλοκή μερικών δεκάδων αμερικανικών αεροσκαφών ή πιλότων δε θα τους εκφοβίσει- η πολυπλοκότητα της στόχευσης που συνεπάγεται η αντιμετώπιση μετακινούμενων στόχων ή πυραυλικών συστημάτων στην Υεμένη παραμένει μια πρόκληση πέρα από τις τρέχουσες δυνατότητες των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Έπαιξα ρόλο κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου. Ήμασταν χάλια τότε και είμαστε χάλια τώρα. Δεν ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Θα έχουμε μηδενικό αντίκτυπο. Αυτό που πρόκειται να κάνουμε είναι να δώσουμε την εξουσία στους Υεμενίτες να γνωρίζουν, ίσως να πετύχουμε αυτή τη βολή που είναι μία στο 1 εκατομμύριο ή μία στις χίλιες κοντά ή μία στις 100 αλλά δεν ξέρουμε ποιες είναι οι πιθανότητες και να βυθίσουμε ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο", λέει ο Ρίτερ.

Ας είμαστε ειλικρινείς σχετικά με τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, ένα σύστημα κληρονομιάς που χρονολογείται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν έχει σήμερα κανένα πραγματικό στρατιωτικό δρόμο εκτός από την αποτροπή. Η αντίληψη ότι είναι ένα ισχυρό σύμβολο προβολής της αμερικανικής ισχύος, αλλά αυτό το σύμβολο έχει χαθεί όταν βυθίζεται. Όταν βάζετε τον Dwight D. Eisenhower (34ος πρόεδρος των ΗΠΑ) κάτω από το νερό. 5000-7000 νεκροί Αμερικανοί. Αυτό διακυβεύεται εδώ. Επειδή οι ΗΠΑ δεν έχουν την αποφασιστικότητα να σταματήσουν τις ενέργειες του Ισραήλ. Αυτή η αναταραχή θα μπορούσε να σταματήσει αμέσως αν οι ΗΠΑ έδιναν εντολή για κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ. Αντ' αυτού, οι ενέργειες του Μπάιντεν θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια ασφάλεια. Υπάρχουν συζητήσεις για την επέκταση της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ.

Ο Σκοτ λέει ότι "οι ΗΠΑ δεν μπορούν να νικήσουν τη Χαμάς, δεν μπορούν να νικήσουν τη Χεζμπολάχ. Είναι 10 φορές πιο προετοιμασμένοι, έχουν 100 φορές πιο ισχυρό οπλισμό".

Η ενέργεια αυτή θα καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία, ιδίως τις δυτικές οικονομίες. Ο Μπάιντεν πρέπει να κατανοήσει την πραγματικότητα ότι η Αμερική δεν μπορεί να λύσει μόνη της αυτό το ζήτημα. Υπερβαίνει τις δυνατότητες της Αμερικής. Οι ΗΠΑ δεν έχουν την στρατιωτική ισχύ για να θριαμβεύσουν σε αυτήν τη σύγκρουση. Ενώ μπορεί να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές σε πολλές περιοχές, στη Μέση Ανατολή δεν υπάρχει καμία στρατιωτική εγκατάσταση που να είναι αδιαπέραστη από πυραύλους. Το Ιράν διαθέτει σημαντική δύναμη και μπορεί να εξαπολύσει καταστροφές παρόμοιες με αυτές που είδαμε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν ξεσπάσει μια τέτοια σύγκρουση, η περιοχή και ό,τι κατέχει εκεί θα αποδεκατιστεί. Οι ΗΠΑ δεν έχουν την ικανότητα να εισβάλουν στο Ιράν. Ακόμη και με το σύνολο της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης, είναι ένα ανέφικτο κατόρθωμα. Ποιον σκοπό εξυπηρετεί αυτός ο πόλεμος; Μόνο να προκαλέσει χάος πάνω στο χάος. Φαίνεται πως οι ΗΠΑ οδεύουν προς έναν τεράστιο πόλεμο. Αν επιτρέψετε σε αυτή τη σύγκρουση να επεκταθεί ο αντίκτυπος στην αγορά πετρελαίου, στην ενεργειακή ασφάλεια και τι θα συμβεί στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες; Θα είναι μια ολοκληρωτική κατάρρευση. Χάρη στον Μπάιντεν. Εν μέσω των διακοπών των εορτών, φαίνεται ότι αυτό δεν θα είναι τελικά ένα ειρηνικό νέο έτος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail