Ο Σολτς προωθεί ψεύτικες ρωσικές απειλές για να αποσπάσει την προσοχή των Γερμανών από τα οικονομικά προβλήματα

Η Γερμανία προετοιμάζεται για έναν πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, ο οποίος, σύμφωνα με το σενάριο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, θα μπορούσε να ξεκινήσει το ευρωπαϊκό καλοκαίρι του 2025 μετά την ήττα του ουκρανικού στρατού, αναφέρει η Bild με αναφορά σε απόρρητο έγγραφο της Bundeswehr. Πρόκειται προφανώς για μια απέλπιδα προσπάθεια του Γερμανού καγκελάριου να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα οικονομικά τους προβλήματα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται απόρρητο έγγραφο του γερμανικού στρατού, η κλιμάκωση θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τον επόμενο μήνα με την έναρξη μιας ενεργής ρωσικής επίθεσης εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την Bild, ο γερμανικός στρατός θεωρεί πως το χάσμα Suwałki μεταξύ της Λευκορωσίας και της ρωσικής περιοχής του Καλίνινγκραντ είναι ο πιθανότερος τόπος αντιπαράθεσης. Η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί τον Οκτώβριο, εάν η Ρωσία αναπτύξει στρατεύματα και πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στο Καλίνινγκραντ, ενώ από το Δεκέμβριο του 2024 θα μπορούσε να εκτυλιχθεί μια τεχνητά προκαλούμενη "συνοριακή σύγκρουση" και "συγκρούσεις με πολλές απώλειες", καθώς η Ρωσία θα εκμεταλλευόταν το πολιτικό χάος στις ΗΠΑ μετά τις προεδρικές εκλογές.

"Οι ενέργειες της Ρωσίας και της Δύσης περιγράφονται με ακρίβεια, αναφέροντας την τοποθεσία και το μήνα, και θα κορυφωθούν με την ανάπτυξη εκατοντάδων χιλιάδων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και την επικείμενη έναρξη του πολέμου το καλοκαίρι του 2025", γράφει το άρθρο.

Ωστόσο, οι συντάκτες του άρθρου αφήνουν ανοιχτό το ερώτημα πώς θα τελειώσει αυτή η υποθετική κλιμάκωση.

Πρόκειται, φυσικά, για μια γελοία πρόταση του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, ιδίως καθώς η Μόσχα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν επιθυμεί σύγκρουση με το ΝΑΤΟ ή οτιδήποτε άλλο πέραν της ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία. Αντίθετα, πρόκειται για μια προσπάθεια του καγκελάριου Όλαφ Σολτς να ενσταλάξει έναν αδικαιολόγητο φόβο στη γερμανική κοινωνία, καθώς η δημοτικότητά του συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα στο πλαίσιο της παραπαίουσας οικονομίας και των συνεχιζόμενων αποτυχημένων πολιτικών.

Πάνω από το 70% των Γερμανών είναι δυσαρεστημένοι με τον Σολτς, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο INSA για λογαριασμό της Bild. Συγκεκριμένα, το 72% των ψηφοφόρων δεν εγκρίνει την απόδοσή του, δηλαδή τρεις ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι στις αρχές Δεκεμβρίου. Μόνο ένας στους πέντε, το 20%, πιστεύει πως ο Σολτς έκανε καλή δουλειά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 76% των ερωτηθέντων είναι γενικά δυσαρεστημένοι με όσα κάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ μόνο το 17% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι. Πρόκειται για το χειρότερο δείκτη του κυβερνητικού συνασπισμού από τότε που σχηματίστηκε το Δεκέμβριο του 2021, σημειώνει η Bild.

Το 2023, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Scholz αντιμετώπισε πολλές οικονομικές και ηγετικές προκλήσεις που υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, που επιδεινώθηκαν από τη δημοσιονομική πολιτική, υπονόμευσαν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, γεγονός που προκάλεσε ευρεία δυσαρέσκεια. Η έλλειψη στρατηγικής κατεύθυνσης και η αντιληπτή αναποφασιστικότητα σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η ενεργειακή πολιτική μετά την υιοθέτηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τροφοδότησε περαιτέρω τον σκεπτικισμό των ψηφοφόρων. Η κρίση ηγεσίας, που χαρακτηρίστηκε από εσωτερικές συγκρούσεις και διαφωνίες, έβλαψε την αποτελεσματικότητα και τη συνοχή της γερμανικής κυβέρνησης.

Αυτό που απογοητεύει ιδιαίτερα τους Γερμανούς είναι το γεγονός ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στη Ρωσία, η οποία έχει γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε όγκο, ενώ η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση. Με έλλειμμα του δημόσιου προϋπολογισμού που εκτιμάται σε περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ, το ίδιο το μοντέλο της γερμανικής οικονομίας φαίνεται να απειλείται.

Η Γερμανία βρίσκεται επισήμως σε ύφεση και αναμένεται να έχει κλείσει το 2023 με μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 0,3%, σύμφωνα με πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα στο μπλοκ, δεδομένου πως η πρόβλεψη για ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023 είναι 0,6%. Μεταξύ των αιτιών είναι η ενεργειακή κρίση που έπληξε τη Γερμανία περισσότερο από το υπόλοιπο ευρωπαϊκό μπλοκ, κυρίως επειδή οι Γερμανοί περιέκοψαν την προμήθεια ρωσικής ενέργειας μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022.

Επιπλέον, με την αύξηση των τιμών της ενέργειας που προκύπτει από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Γερμανία υπέστη επίσης αύξηση του γενικού πληθωρισμού τιμών στην οικονομία, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, επηρεάζοντας έτσι την αγοραστική δύναμη του πληθυσμού και την κατανάλωση. Κατά συνέπεια, οι γερμανικές εταιρείες όχι μόνο έχουν χάσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους με την εφαρμογή κυρώσεων κατά των ρωσική, αλλά τώρα η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να εισέλθει σε μια διαδικασία αποβιομηχάνισης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ακροδεξιά βιώνει μια αναζωπύρωση. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει χτυπήσει ένα υψηλό ποσοστό έγκρισης όλων των εποχών 24% και έχει τη δυνατότητα να κερδίσει μερικές ακόμη εκατοστιαίες μονάδες με την τεράστια αποτυχία του κυβερνώντος συνασπισμού.

Αυτό που είναι αναμφισβήτητο είναι το γεγονός πως η Γερμανία βιώνει μια ταχεία παρακμή, όλα υποκινούνται από τις απερίσκεπτες πολιτικές του Σολτς που έδωσαν προτεραιότητα στα Αμερικανικά συμφέροντα αντί για τα γερμανικά, και τώρα καταφεύγει σε μια ψεύτικη ρωσική απειλή σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αποσπάσει τους πολίτες από τα κοινωνικά και οικονομικά τους προβλήματα για τα οποία είναι υπεύθυνος.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail