Ναυτιλιακοί κολοσσοί εκτρέπουν πλοία από την Ερυθρά Θάλασσα μετά από πυραυλική επίθεση

maersk.com
Freepen.gr - Δύο παγκόσμιες ναυτιλιακές εταιρείες, η δανική AP Moller-Maersk και η γερμανική Hapag-Lloyd, παρέτειναν την απόφασή τους να μην επιτρέπουν στα πλοία τους να διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, επικαλούμενες κινδύνους για την ασφάλεια, σύμφωνα με ανακοινώσεις των εταιρειών.

Η Maersk σταμάτησε αρχικά όλες τις διελεύσεις μέσω της πλωτής οδού για 48 ώρες την Κυριακή, μία ημέρα μετά το χτύπημα του containership Maersk Hangzhou με σημαία Σιγκαπούρης από πύραυλο των Χούτι που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη. Ωστόσο, την Τρίτη, η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα παρατείνει την παύση της ναυσιπλοΐας στην περιοχή "μέχρι νεωτέρας", καθώς επανεξετάζει τους κινδύνους ασφαλείας από την πλεύση στο θαλάσσιο δρόμο.

"Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχίσουμε να διακόπτουμε όλες τις μετακινήσεις φορτίων μέσω της περιοχής, ενώ αξιολογούμε περαιτέρω τη συνεχώς εξελισσόμενη κατάσταση", ανέφερε η Maersk στην ανακοίνωσή της. Η εταιρεία είχε ήδη σταματήσει τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα στα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά συνέχισε τα ταξίδια την περασμένη εβδομάδα, αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ξεκίνησαν την επιχείρηση Prosperity Guardian (OPG) στην περιοχή, με στόχο να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση.

Στην ανακοίνωσή της την Τρίτη, η Maersk δήλωσε ότι ορισμένα από τα πλοία της θα δρομολογηθούν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με ένα πρόγραμμα δρομολογίων που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εταιρείας αργά τη Δευτέρα, αναγκάστηκε να εκτρέψει περισσότερα από 100 πλοία που επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν τη διαδρομή τις επόμενες εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, η Hapag-Lloyd, η οποία επίσης σταμάτησε τη ναυσιπλοΐα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας τον περασμένο μήνα, δήλωσε πως θα παρατείνει την ταξιδιωτική παύση για τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα.

"Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση μέρα με τη μέρα, αλλά θα συνεχίσουμε να ανακατευθύνουμε τα πλοία μας μέχρι τις 9 Ιανουαρίου", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας σε δημοσιογράφους την Τρίτη.

Άλλες μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, όπως η Evergreen Line και η MSC Mediterranean Shipping Company, έχουν επίσης σταματήσει τη μεταφορά φορτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας εν μέσω επιθέσεων των Χούτι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail