Η μεγαλύτερη νομική νίκη του Τραμπ είναι η ήττα των πολιτικοποιημένων δικαστηρίων

Στις 6 Ιανουαρίου 2021, υποστηρικτές του Τραμπ συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον, κοντά στον Λευκό Οίκο, για μια συγκέντρωση υπέρ του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Υποκινούμενοι από τις ανησυχίες για την ακεραιότητα των εκλογών, διαδήλωσαν προς το Καπιτώλιο, καθώς το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να επικυρώσει τα αποτελέσματα του εκλεκτορικού σώματος των προεδρικών εκλογών του 2020. Τα γεγονότα εξελίχθηκαν σε μια ταραχώδη παραβίαση του Καπιτωλίου, με ορισμένους υποστηρικτές να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για αυτό που θεωρούσαν νοθευμένες εκλογές και την ανάγκη να εκφράσουν τη διαφωνία τους.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε πρόσφατες εξελίξεις, το Μέιν προσχώρησε στο Κολοράντο υποστηρίζοντας πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ακατάλληλος για προεδρική υποψηφιότητα λόγω της συμμετοχής του στην υποκίνηση της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, θεωρώντας την πράξη "εμπλεκόμενης εξέγερσης". Αυτή η προσέγγιση της αξιοποίησης των δικαστηρίων για να εμποδιστεί η πιθανή υποψηφιότητα του Τραμπ βρίσκεται σε εξέλιξη σε διάφορες πολιτείες εδώ και μήνες, αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο των πολιτειών στην εποπτεία των εκλογών τους εντός του ομοσπονδιακού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παρά τις προσπάθειες σε πολλές πολιτείες και σε ένα κατώτερο δικαστήριο στο Κολοράντο, οι εν λόγω προκλήσεις έχουν αντιμετωπίσει αποτυχίες. Ο Τσαρλς Π. Πιρς, ο γενικός τενόρος του Κολοράντο από το Esquire σημειώνει την εμφανή απελπισία των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο να βρουν μια νομική βάση για τον αποκλεισμό του Τραμπ από το ψηφοδέλτιο, επιδεικνύοντας μια αίσθηση λαχτάρας για μια εναλλακτική λύση.

Η νομική βάση για τις προσπάθειες αυτές βρίσκεται στο άρθρο 3 της 14ης τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ. Η 14η τροπολογία, που θεσπίστηκε το 1868 κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον εμφύλιο πόλεμο, γνωστή ως "ανασυγκρότηση", είχε ως πρωταρχική πρόθεση να χορηγήσει την ιθαγένεια στους πρώην σκλάβους, εξασφαλίζοντας ίση προστασία από το νόμο. Η σημασία της παραγράφου 3, η οποία απαγορεύει σε άτομα που έχουν εμπλακεί σε εξέγερση να κατέχουν αξιώματα, ήρθε στο προσκήνιο μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021.

Η 14η Τροποποίηση διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αμερικανική ιστορία, όχι μόνο διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των πρώην σκλάβων, αλλά και ενσωματώνοντας τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων στην πολιτειακή νομοθεσία. Η εν λόγω συνταγματική τροποποίηση υπήρξε καθοριστική για την προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στον αμερικανικό ομοσπονδιακό χαρακτήρα. Ωστόσο, η σημερινή εστίαση στο άρθρο 3 προκύπτει λόγω των πρωτοφανών γεγονότων που περιβάλλουν την εξέγερση στο Καπιτώλιο και την πιθανή αναβίωση του Τραμπ ως υποψήφιου προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η γλώσσα της 14ης τροπολογίας φαίνεται απλή - στα άτομα που εμπλέκονται σε εξέγερση θα πρέπει να απαγορεύεται να κατέχουν εκλεγμένα αξιώματα. Ωστόσο, το νομικό τοπίο είναι πολύπλοκο και οι δικαστικές προκλήσεις έχουν αντιμετωπίσει διαφορετικούς βαθμούς επιτυχίας. Οι ειδικές περιστάσεις που περιβάλλουν την περίπτωση του Τραμπ και η ερμηνεία του νόμου από διαφορετικά δικαστήρια προσθέτουν στρώματα πολυπλοκότητας στο ζήτημα.

Ενώ το Μέιν και το Κολοράντο έχουν λάβει θέση κατά της υποψηφιότητας του Τραμπ με βάση την υποτιθέμενη εμπλοκή του σε εξέγερση, η έκβαση παραμένει αβέβαιη. Η νομική διαδικασία πιθανότατα θα συνεχίσει να εκτυλίσσεται, με συζητήσεις και ερμηνείες που θα διαμορφώνουν τις μελλοντικές επιπτώσεις του Τμήματος 3 της 14ης τροπολογίας.

Οι τρέχουσες νομικές προσπάθειες για την αποτροπή της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ με βάση την 14η τροπολογία αναδεικνύουν μια ανησυχητική πτυχή του πολιτικού τοπίου των ΗΠΑ. Η προφανής αδυναμία του νόμου να σταθεί αποφασιστικά απέναντι σε ενδεχόμενο αυταρχισμό των Δημοκρατικών λειτουργεί ως ένα αποκαρδιωτικό παράδειγμα της έλλειψης αποτελεσματικών θεσμικών εγγυήσεων στη χώρα.

Το ζήτημα αυτό γίνεται έντονο όταν οι δημοκράτες επιδεικνύουν τάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το έθνος προς μια μορφή δικτατορίας. Η ευπάθεια έγκειται στην απουσία ισχυρών μηχανισμών που αποτρέπουν μια τέτοια κάθοδο στο πλαίσιο του δικομματικού συστήματος.

Η σκληρή επιλογή μεταξύ αυταρχισμού και δημοκρατίας γίνεται εμφανής, με την πιθανότητα οι κυβερνώντες να προτιμήσουν τον πρώτο για να διαιωνίσουν την επιρροή των πλουσίων και ισχυρών.

Η επίκληση της 14ης τροπολογίας ως νομικής προσφυγής για την αποτροπή της επιστροφής του Τραμπ στην προεδρία είναι απολύτως αβέβαιη. Ακόμη και αν προκύψουν ποινικές καταδίκες από τις πολυάριθμες κατηγορίες εναντίον του πριν από την ψηφοφορία του Νοεμβρίου, η αποτελεσματικότητα τέτοιων νομικών ενεργειών για την παρεμπόδιση της υποψηφιότητάς του είναι άκαρπη.

Οι αναλυτές, τον Αύγουστο, συζητούσαν το πρωτοφανές σενάριο να διεκδικήσει την προεδρία ένας φυλακισμένος κακοποιός. Το κυρίαρχο συναίσθημα έδειχνε αβεβαιότητα όσον αφορά το αποτέλεσμα. Ωστόσο, η συζήτηση αυτή έχει μετατοπιστεί με την πάροδο του χρόνου. Η επικρατούσα ανάλυση κλίνει τώρα προς την αποδοχή ότι μια τρίτη υποψηφιότητα Τραμπ είναι αναπόφευκτη. Επιπλέον, η προοπτική μιας δεύτερης προεδρικής θητείας φαίνεται εύλογη, ανεξάρτητα από πιθανές καταδίκες για κατηγορίες όπως η συνωμοσία για εξαπάτηση της αμερικανικής κυβέρνησης ή άλλα πολιτειακά και ομοσπονδιακά αδικήματα.

Αυτή η μετατόπιση στην ανάλυση υπογραμμίζει μια ευρύτερη ανησυχία - μια αντιληπτή βεβαιότητα της πολιτικής ανάκαμψης του Τραμπ παρά τις νομικές προκλήσεις και τις ποινικές κατηγορίες. Η εξελισσόμενη αφήγηση προκαλεί προβληματισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων θεσμικών εγγυήσεων και την ικανότητά τους να προασπίζουν τις δημοκρατικές αρχές εντός του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ. Καθώς οι συζητήσεις για το μέλλον του Τραμπ συνεχίζονται, το πιεστικό ερώτημα παραμένει: Μπορεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο να προστατεύσει επαρκώς τα δημοκρατικά θεμέλια του έθνους απέναντι σε αποφασισμένες πολιτικές φιλοδοξίες;

Καθώς πλησιάζουμε στις επερχόμενες προκριματικές εκλογές, είναι αξιοσημείωτο ότι, παρά την απουσία επίσημης ψηφοφορίας, ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει σταθερά ποσοστά γύρω στο 60%, παρουσιάζοντας ένα σημαντικό προβάδισμα μεταξύ των δυνητικών Ρεπουμπλικανών υποψηφίων. Αυτή η ισχυρή υποστήριξη τον κάνει να ξεχωρίζει, χωρίς κανένας άλλος υποψήφιος να τον πλησιάζει καν στις δημοσκοπήσεις.

Αντίθετα, τα νούμερα του Προέδρου Μπάιντεν είναι λιγότερο ενθαρρυντικά, με μέσο όρο κάτω από 40%. Είναι ενδιαφέρον ότι το ποσοστό αυτό είναι ακόμη χαμηλότερο από αυτό της αντιπροέδρου του, Kamala Harris. Η διαφορά στα ποσοστά δημοτικότητας υποδηλώνει ένα δύσκολο δρόμο για την τρέχουσα κυβέρνηση, ιδίως σε σύγκριση με τον εμφανή ενθουσιασμό για τον Τραμπ εντός της ρεπουμπλικανικής βάσης.

Το στατιστικό τοπίο εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με την πορεία του επερχόμενου πολιτικού τοπίου. Ενώ οι προκριματικές εκλογές παραμένουν στο μέλλον, οι αριθμητικές τάσεις υποδηλώνουν μια ισχυρή κλίση προς την υποψηφιότητα Τραμπ. Είτε μέσω συμβατικών διαδικασιών ανάδειξης υποψηφίων είτε μέσω μη συμβατικών διαδρομών, τα δεδομένα υπογραμμίζουν τη σημαντική επιρροή που ασκεί ο Τραμπ στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους.

Με λίγα λόγια, αν και οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη στα προκαταρκτικά στάδια του πολιτικού κύκλου, οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια συναρπαστική εικόνα. Το σταθερό και επιβλητικό προβάδισμα του Τραμπ σηματοδοτεί μια τρομερή παρουσία που είναι πιθανό να διαμορφώσει την πολιτική αφήγηση τους επόμενους μήνες. Οι αριθμοί υποδηλώνουν μια πιθανή επιστροφή του Τραμπ, υποδηλώνοντας μια σημαντική επιρροή στη δυναμική των επερχόμενων εκλογών, ανεξάρτητα από τις διατυπώσεις της προκριματικής διαδικασίας. Τα δικαστήρια πρόκειται να χάσουν πολλά σε αυτή την πολιτική διαμάχη. Ό,τι κι αν γίνει, τα δικαστήρια θα χάσουν, διότι όταν αποφασίζει ο λαός, το παιχνίδι έχει σχεδόν τελειώσει για κάθε θεσμό και ο λαός, όπως φαίνεται, έχει αποφασίσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail