Ο οικονομικός οδοστρωτήρας της Γερμανίας: Ήταν ένα δαπανηρό λάθος το να παίζεις τον υπερήρωα;

Η Γερμανία παρουσίασε συρρίκνωση 0,3% το προηγούμενο έτος. Η μείωση αυτή μπορεί να αποδοθεί σε διάφορες προκλήσεις που αντιμετώπισε η χώρα, όπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος, τα αυξημένα επιτόκια, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και η εσωτερική δημοσιονομική δυσπραγία. Τα ζητήματα αυτά συνέβαλαν σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής στασιμότητας από τους τελευταίους μήνες του 2022.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι η Γερμανία θα είναι η οικονομία με τις χαμηλότερες επιδόσεις σε μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες κατά το περασμένο έτος, γεγονός που σηματοδοτεί σημαντική απόκλιση από την προηγούμενη θέση της ως πρότυπο οικονομικής επέκτασης κατά τη διάρκεια παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας. Οι οικονομικοί αγώνες της χώρας δεν περιορίστηκαν στις ευρύτερες τάσεις- η οικονομία της αναμένεται να έχει συρρικνωθεί κατά 0,3% ακόμη το τέταρτο τρίμηνο του έτους, μετά από μια περίοδο στασιμότητας το τρίτο τρίμηνο.

Πώς η Γερμανία μετατράπηκε από υπόδειγμα οικονομικής επέκτασης κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων αβεβαιοτήτων στην αναγνωρισμένη "φτωχότερη σε επιδόσεις μεγάλη αναπτυγμένη οικονομία";

Υπάρχει μια συνεχής συζήτηση γύρω από τους λόγους που κρύβονται πίσω από την οικονομική επιβράδυνση της Γερμανίας. Μια άποψη υποστηρίζει πως η εμπλοκή της Γερμανίας στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία μπορεί να συνέβαλε σε αυτή την ύφεση. Το επιχείρημα υποστηρίζει ότι η οικονομική βοήθεια που παρασχέθηκε στην Ουκρανία είχε επακόλουθο αντίκτυπο στη δική της οικονομία, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση.

Σύμφωνα με μια έκθεση, η Γερμανία παρείχε σημαντική οικονομική στήριξη - περισσότερα από 27,8 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία, εκτός από στρατιωτικό εξοπλισμό.

Μήπως η προσπάθεια της Γερμανίας να παίξει τον οικονομικό υπερήρωα γύρισε μπούμερανγκ, αφήνοντας τη δική της οικονομία να χρειάζεται διάσωση μετά τη βοήθεια προς την Ουκρανία;

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της Γερμανίας αντιμετωπίζουν αυξημένες τιμές φυσικού αερίου λόγω της απώλειας της προηγουμένως προσιτής προμήθειας της Ρωσίας, συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, η εκτίναξη του πληθωρισμού έχει αποτρέψει τους καταναλωτές από τις δαπάνες, επηρεάζοντας περαιτέρω την οικονομική δυναμική.

Αντιμετωπίζει η Γερμανία αξιοσημείωτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου λόγω της εξάντλησης της προηγουμένως προσιτής προμήθειας της Ρωσίας, συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία; Αυτό εισπράττει η Γερμανία για τη βοήθεια προς την Ουκρανία;

Επιπλέον, οι γερμανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην πλήρωση θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί μόνιμη ανησυχία. Επιπλέον, ο σημαντικός εργοστασιακός τομέας της χώρας έχει επηρεαστεί από την παγκόσμια επιβράδυνση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, συμβάλλοντας στις οικονομικές πιέσεις.

Οι Γερμανοί αγρότες συμμετέχουν επί του παρόντος σε δημόσιες διαμαρτυρίες, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας του καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Η ουσία της απογοήτευσής τους επικεντρώνεται στις μειώσεις των επιδοτήσεων για το ντίζελ και των φορολογικών ελαφρύνσεων για τα γεωργικά οχήματα, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσαν να έχουν επιζήμιες επιπτώσεις στις γεωργικές τους δραστηριότητες.

Το κύριο παράπονό τους είναι η αντιληπτή προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην εκτεταμένη στήριξη της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα ο τοπικός γεωργικός τομέας να αισθάνεται παραμελημένος και χωρίς υποστήριξη. Οι διαμαρτυρίες εκδηλώνονται με τη μορφή συγκεντρώσεων με τρακτέρ στο Βερολίνο, διακόπτοντας τη ροή της κυκλοφορίας, και αποκλεισμών που συμβάλλουν σε μια κατάσταση χάους. Η αναταραχή αυτή υπογραμμίζει την ένταση μεταξύ των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και των ανησυχιών της αγροτικής κοινότητας, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες υπό το πρίσμα των πολιτικών αποφάσεων που επηρεάζουν την οικονομική τους ευημερία.

Υπό το πρίσμα της οικονομικής δυσαρέσκειας που εκφράζουν οι Γερμανοί αγρότες, πώς επηρεάζει τον τοπικό γεωργικό τομέα η αντιληπτή προτεραιότητα της εκτεταμένης στήριξης της Ουκρανίας από την κυβέρνηση και ποιες οικονομικές επιπτώσεις αναμένονται;

Επιπλέον, ορισμένοι παρατηρητές επισημαίνουν την παρατεταμένη ανεπάρκεια επενδύσεων σε κρίσιμες υποδομές, όπως τα σιδηροδρομικά δίκτυα και το διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας. Η εστίαση στη δημοσιονομική υπευθυνότητα στο πλαίσιο αυτής της συνταγματικής τροποποίησης θεωρείται ως παράγοντας που συμβάλλει στις μακροχρόνιες ανεπάρκειες στην ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών, παρουσιάζοντας μια άλλη πτυχή των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το οικονομικό τοπίο της Γερμανίας.

Καθώς η Γερμανία περιηγείται στον οικονομικό της λαβύρινθο, από το να αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο μέχρι τον σημερινό της αγώνα, δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτηθεί: Μήπως το οικονομικό παραμύθι έκανε μια παράκαμψη μέσα στο χάος των συλλαλητηρίων των τρακτέρ, των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό και των λανθασμένων προτεραιοτήτων; Μήπως η Γερμανία είναι τώρα ο πρωταγωνιστής σε μια ιστορία όπου η βοήθεια προς τους άλλους αποδείχθηκε δίκοπο μαχαίρι, αφήνοντας την οικονομία της να έχει ανάγκη από μια αποστολή διάσωσης;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail